pondelok 10. augusta 2020






Južné Tirolsko Santa Maddalena jedno z najkrajších údolí Álp je to od Villachu cca 170 km zachádzka po Talinaku - Vilach -Tarvisio - Tolmezo - Ovar - Sappada v Sappade zastávka - Auronzo - Tri Cime - Monte Cristalo

Misurina  - Tri Cime - Cortina ď Ampezzo po St Vigilio a po bielej do Santa Magdaleny odtiaľ potom do Ortisei Sankt Urlich cez Sant Michael a lanovkou na mgickú Secedu


 Slávna dedina St. Maddalena Prídeme do nej po ceste SP 163 sprava a zubaté horstvo s 3050 m vrcholom Furchetta 
 budeme mať ako na dlani a fotopoint s kostolíkom St. Magdaléna bude priamo pod nami


Kirche St. Magdalena 

Zajazdíme do Alpe di zones je tam niečo ako múzeum ako vznikol tentp monumentálny geologický útvar
 
 Lepší pohlad na prístup k St. Magdaléne od St. Martina


Pohľad na terén  družicový záber ďalším cielom bude Seceda s Ortisei Sankt Urlich sa vyvezieme lanovkou sem:


Impozantný pohľad na divoko rozoklaný teťazec štítov s Furchettou tu stojí zato sa trochu prejsť a fotiť
 












SECEDA je neskutočne úžasný geologický útvar 

Pozoruhodný pozdvyh horninových kríh  a potom TRI CIME
 

 Vhodný terén pre tvorbu
 


Poblíž je aj národný park Tre Cime úžasný horský priestor












TRE CIME dostupné z Misurina na Rifugie Auronzo kde sa dá parkovať i prespať buď na ceste tam alebo nazad 


 

Poloha Rufugio Aronza
Východisko pre Tri Cime  je Misurina  a horskou cestou hore na parkovisko Rifugio Auronzo na tejto chate


Pri Misurine je jazero kukneme

 
 


To by však bola zachádzka cca tam a spať 300 km ale úžasná:-)

1. deň v Dolomitoch: Noc pri Tre Cime – Rifugio Auronzo 

Po 7-hodinovej jazde z Bratislavy do talianskych Dolomitov sme sa vybrali priamo na najvyššie položené parkovisko Rifugio Auronzo, ktoré sa nachádza hneď vedľa slávnych troch vežičiek – Tre Cime. Autom sme sa vyviezli až do výšky 2 330 m n. m. a strávili tam našu prvú noc. Parkovanie stojí 30 € na deň. Ak tu chcete stráviť aj noc, zaplatíte 45 €. Návšteva za túto cenu rozhodne stojí.

Ak by ste chceli ušetriť, zaparkujte pri nižšie položených osadách – pri Lago Atorno alebo Lago Misurina. K slávnym trom vežičkám je to však ďalších 1 000 výškových metrov a túra by vám zabrala o niekoľko hodín viac. Určite sa preto oplatí zainvestovať a užiť si prvú noc v nadmorských výškach s neopakovateľným výhľadom.

  • Parkovanie a nocľah: Rifugio Auronzo (pod Tre Cime) cena 45 € platí na 1 noc a celý nasledujúci deň až do polnoci.

2. deň: Cadini di Misurina a Tre Cime di Lavaredo 

FOTO TIP: Využite ideálnu polohu parkoviska a vyrazte skoro ráno k najfotografovanejšiemu miestu Dolomitov. Cadini di Misurina sa tento rok teší veľkej obľube hlavne na Instagrame, známy foto spot nájdete ľahko aj vďaka navigácii mapy.cz. Ostré cípiky Cadini sú od parkoviska vzdialené len pár metrov. Vyberte sa po vyšľapanej cestičke od troch veží a nasledujte červenú značku. Táto nenáročná prechádzka vám aj s fotením zaberie približne 1 – 2 hodiny. 

Po kratučkej ochutnávke výhľadov sa vydajte na celodennú túru Tre Cime di Lavaredo. Populárna trasa vedie popri Tre Cime a končí pri horskej chate Drezinnen Hutte. Chata je otvorená len počas hlavnej sezóny a vedie od nej aj cesta k populárnym jaskyniam s výhľadom na tri cípy. Počas túry nás najviac očarili tyrkysové jazerá, ktoré vidno aj z chaty – Lago de Piani Superiore. Jazerá a okolité štíty lákajú na ďalšiu túru, my sme sa však vybrali naspäť na parkovisko a dokončili okruh, ktorý trval dokopy 6 hodín. Po túre sme sa presunuli z parkoviska Rifugio Auronzo k jazeru Lago Misurina, aby sme sa tak vyhli poplatku za ďalšiu strávenú noc. 

  • Parkovanie a nocľah: Lago Atorno alebo Lago Misurina Camping – mimo sezóny bez poplatku.

    3. deň: Cortina d’Ampezzo a Passo Giau 

    Po kratučkom presune do alpského lyžiarskeho mestečka Cortina d’Ampezzo sme sa vybrali k ďalšiemu horskému masívu Passo Giau. Jeden z najkrajších priesmykov v Dolomitoch je rajom kampervanov, stačí pootvoriť zadné dvere dodávky a hneď pochopíte prečo.  Po krátkom rozjímaní sme sa vybrali na ďalšiu fototúru, tentoraz k menej známemu, ale rovnako krásnemu jazeru Lago delle Baste. Prechádzka k jazeru trvá len hodinu, ale určite sa pri nej trochu zadýchate, výstup do sedla je strmý. 

    FOTO TIP: Lago delle Baste sme fotili počas západu slnka a vznikli naozaj magické zábery. Vášnivým fotografom odporúčame, aby si na toto miesto vzali so sebou aj dron. 

  • Parkovanie a nocľah: Passo Giau – vedľajšie parkovisko pre kampervany, bez poplatku. 

4. deň: Croda di Lago Federa 

Naša druhá zastávka nás očarila natoľko, že sme sa rozhodli zostať aj ďalší deň. Dodávku sme nechali na parkovisku oddychovať s ďalšími obytnými kamošmi a vybrali sme sa na túru k chate Croda di Lago, ktorá vedie k ďalšiemu fotogenickému jazeru Lago Federa (áno, krásnych jazier je v Dolomitoch naozaj veľa). Počas celej túry sme si užívali panoramatické výhľady a obdivovali žltou zafarbené smreky. V horskej chatke Rifugio Croda di Lago sme si vychutnali klasickú jablkovú štrúdľu. Túra nám dokopy aj s návratom späť na parkovisko trvala 5 hodín. Po návrate k autu sme sa rozhodli presunúť k ďalšej zastávke. Od Passo Giau k Alpe di Siusi je to 80 km po úzkych serpentínach. Túto cestu odporúčame len skúseným šoférom, ide o najnáročnejší úsek z itinerára. 

  • Parkovanie a nocľah: Alpe di Siusi Camping – cena 36 € na noc pre kampervan, dostupné sú sprchy, vyprázdnenie prenosného záchodu, doplnenie vody, kemp je otvorený aj mimo sezóny a ponúka dokonca aj sprchu pre psíkov. 
  • TIP: Dolomity a taliansky cestovný ruch je naozaj dog-friendly. Psíka vám dovolia vziať do lanovky, autobusu, aj do reštaurácií. 

5. deň v Dolomitoch: Alpe di Siusi 

Z kempu sme sa skoro ráno presunuli k Alpe di Siui, cesta smerom hore je totiž od 09.00 hod. do 17.00 hod. pre autá a kampervany neprístupná. Za celodenné parkovanie zaplatíte 19 €, ranné pohľady na východ slnka sú však na nezaplatenie. Vyberte sa na známy foto point, alebo si užite rannú kávu na salaši Malga Sanon. Z hlavného parkoviska vás čaká pol hodinka ľahkej chôdze. 

FOTO TIP: Odporúčam vybrať sa k miestnemu salašu Malga Sanon, kde si môžete vychutnať kávičku alebo si spraviť krásnu fotku na hojdačke s výhľadom. 

Pozor. Z Alpe di Siusi sa môžete kedykoľvek vrátiť naspäť do dediny, uzatvorenie cesty platí len jednosmerne. V okolí Seiser Alm je toho naozaj veľa čo obdivovať. Skalné útvary, malebné chatky a alpské prostredie vyzerajú ako z rozprávky. Ak máte však, rovnako ako my, obmedzený čas a máte chuť na ďalšiu túru, presuňte sa ďalej a pripravte sa na výstup na vrch Seceda. Od Alpe di Siusi k stanici lanovky na vrch Seceda je to cca 20 km, presun si pokojne nechajte na neskoré popoludnie. 

  • Parkovanie a nocľah: Col Raiser – oficiálne parkovisko za lanovkou stojí 10 € na 24 hod, každá ďalšia hodina je spoplatnená sumou 2 €. 

6. deň v Dolomitoch: Výstup na Secedu 

Pre aktívnych turistov máme naplánovanú ďalšiu nenáročnú túru. Najpopulárnejšia trasa na Secedu vedie od stanice lanovky Col Raiser. Od oficiálneho parkoviska vám výstup na Secedu potrvá približne 2 hodiny. Náročnosťou vieme túru prirovnať k trase zo Štrbského Plesa na Solisko. Samozrejme, očakávajte úplne iné výhľady.  Počas hlavnej sezóny premáva na tejto trase lanovka. V októbri sú lanovky mimo prevádzky a užijete si prázdne kopce. 

FOTO TIP: Medzi turistami a miestnymi funguje nepísaná dohoda, že na vrchu Seceda môžete mimo sezóny stanovať a zažiť tak najkrajší východ slnka v Dolomitoch

Po tomto zážitku sa môžete vybrať k ďalšej populárnej destinácii – Val di Funes. Cesta plná prevýšení je dlhá 37 km. 

  • Parkovanie a nocľah: Val di Funes – parkovanie vedľa kostolíka San Giovanni, 6 € na deň. 

7. deň: Val di Funes a Lago di Braies 

Tí praví zážitkári si isto nenechajú ujsť východ slnka pri kostolíku San Giovanni. Nás však ešte viac očaril výhľad na samotnú osadu Santa Maddalena. Z parkoviska sa vyberte na tzv. Panorama Road, ktorú nájdete aj na mapy.cz. Potrvá vám to približne hodinu chôdze. 

FOTO TIP: Známy foto point nájdete aj na mapy.cz. Nachádza sa pri kostolíku Santa Maddalena. Prechádzka pri kostolíku San Giovanni nie je veľmi zaujímavá, celú dolinu totiž ohraničuje plot, ktorý dali miestni postaviť práve preto, aby zabránili voľnému pohybu fotografov. Val di Funes je tiež prvou a našou jedinou zastávkou, kde je zákaz používania dronov. 

Ak vám drony nevadia a vyhľadávate práve turistické „klenoty“, určite nevynechajte počas výletu zastávku pri Lago di Braies. Z Val di Funes je to 80 km jazdy, nemusíte sa však obávať, jazda je pohodlná a nenáročná. Dokonca si ju môžete urýchliť a vydať sa po spoplatnenej diaľnici.

  • Parkovanie a nocľah: Lago di Braies – oficiálne parkovisko 8 € na 3 hodiny alebo po 19-tej bez poplatku. 

8. deň: Lago di Braies a cesta domov 

FOTO TIP: Určite ste už aj vy videli romantické fotky zachytávajúce východ slnka pri Lago di Braies. Pre nás však bola oveľa zaujímavejšou večerná prechádzka. Lago di Braies sme si vychutnali bez davov turistov a fotky boli rovnako krásne ako tie ranné, ak nie ešte krajšie. 

Ak naozaj túžite po ráne na tomto ultrapopulárnom mieste, pripravte sa na nával turistov, fotografov a všade bzučiacich dronov. Ešte pred svitaním sa v okolí Lago di Braies združujú skupiny ľudí, člny sú rezervované pre súkromné fotenie, väčšinou pre svadobné páry. Jazero je naozaj fotogenické a magické, vybrali sme sa k nemu počas pracovného týždňa a mimo hlavnej sezóny, pre nás to bol však najslabší zážitok celého nášho výletu. 

Tip na záver: Túra okolo jazera aj napriek davom stojí za to, užijete si pri nej iné pohľady na hory a samotné Lago di Braies. Odporúčame si ju ale nechať na neskoré popoludnie. 

Cesta do Dolomitov môže byť technicky náročná a zaslúži si veľa plánovania, odmení vás však úžasnými výhľadmi, fotkami a hlavne zážitkami. 

Dolomity a budget pre 2 osoby v dodávke: 

  • Nafta: 200 € 
  • Strava: 158 € 
  • Parkovanie: 92 € 
  • Rakúska diaľničná známka: 10 € 
  • Dokopy: 460 € 

Zdroj fotografií: Balázs Szarka




V ľavom hornom rohu je Santa Maddalena a vpravo v dtrede Villach a pod nim Kranjska Gora
 
Základný variant:
Trasa Žilina - Bratislava popod Wiedeň na Grac a potom Klagenfurt a Vilach potom cez horské sedlo do Kranjskej Gory 
 
         Jazero Jasná v mojom podaní
             Predchádzajúce roky sme jazdili často týmto smerom do sedla Vršič k rieke Soča

Modrý bod miesto kde prespíme prvú noc
 


Túto vyýjhliadku by stálo za to nájsť, prespíme na brehu Sávy v strede záberu celkom naspodku je fliačik polnej štrkovitej cesty a kúsok lúky, kde prenocujeme pod prístreškom tak ako to robíme každoročne po večernom či nočnom príchode do Julských Álp
a ráno vyrazíme podľa počasia ale isto k Talianskej hranici po ceste sa zastavíme na výhliadke na parkovisku nad Podkoreňom kde môžme raňajkovať pri stoloch odtial sa môžeme zastaviť na Zelenci pri prameni Sávy   
             V druhý deň na horách nám vyšlo krásne počasie a tak sme obehli známe miesta a Zelenč v zozname chýbať
             nemohol. Hlavne bolo vidieť dominantný masív na horizonte.
              Malebné jazierko pohladilo dušu
            Naša malá výprava v dobrej a slnečnej nálade

Potom sa pohneme  na taliansku hranicu do Fusina in Valromana kde sú po malej zachádzke cca 2 km autom dve nádherné jazerá a vyhliadky na hory  fotíme do odpadnutia ak bude pekne 



potom pokračujeme do  Tarvisia k Jazeru pod Predilom okolo jazera vyhliadky na fotenie sedlo Predil Pevnosť pod Predilom   Mangart vychádzka na hrebeň pod Mangardom skvelé fotenie 


Jazerá z výšky na obzore vpravo vrchol Mangartu
 

Mapka oblasti okolo Mangartu vidno pod ním aj obe jazerá di Fusine superiore


Jazero pod Predilom 



Za cestu na Mangart sa platí na auto 10 E, ale stojí to zato. My sme tam boli v búrlivom a škaredom počasí ale stálo to zato. Jazero Del Predil si môžeme obzrieť s oboch strán parkovanie je tam zadara
 
              Impozantný Mangart z hraničného sedla Predel. Počasie nám moc neprialo ale práve preto to bolo poriadne 
              dobrodružstvo. Chlapi hore ani nechceli ísť, ale stálo to zato.....
              Hlavné parkovisko pod Mangartom vo výške okolo 1900 metrov

 
         Autá odstavíme na veľkom parkovisku pod Mangartskou jamou a ďalej sa musí po ceste pešo mali tam zosuv ten
         už je ošetrený ale pre istotu tam autá ešte nepúšťajú
                Sedlo Predel fotené spod Mangartu ciel prvého dňa našej dovolenky.... kto nevycestoval môže banovať.
              Lavička nad čierňavou v údolí....
      Mapka oblasti pôsobnosti 1 deň v horách

             Tak tie Julinky a Soču treba dávať vždy na záver vždy v posledný deň, alebo na začiatku akcie.
 
potom nadol Strmec pod MAngartom a smerom k Bovcu a campu Soča tam pozrieme velké korytá fotenie  malé korytá a Trenta
 

PD Rieka Soča ku ktorej som sa po väčšej prestávke na chvíľu vrátil....Foto Eduard Piovarči
        Kaňon je to naozaj úchvatný....
         Rybica v akcii....
        Mal som možnosť si taký tréning nafotografovať...
       Krasový kaňon na Soči - miesto ktoré ma fascinovalo....
          Veľké korytá na Soči tak toto očarí každého 
       Svetlo vo vode
         Nemám odvahu si tu zaplávať bojím sa aby ma nestrhol silný prúd do strmého kaňona
         Bacha alžbetka nech mi do tej vody nezletíš....
        Canoning na Veľkých korytách - rieka Soča
          Akcia - Skoky do studenej vody
 
         Voda je tu hlboká a len pre otužilcov
           V takej nádhernej vode si v silnom protiprúde len tak nezaplávaš
          Rozprávkovo zelená a ľadová voda vo vyústení z krasového kaňonu na Soči... Nádherné miesto, tu som vo svojom živle....
       Lákalo ma kúsok tohoto kaňonu preplávať.... neskôr sa nám to podarilo dokonca dvakrát
 
         Veľké korytá sú majestátne
         Camp Soča s Veľkými korytami ďalší z našich cieľov.
       A skáču z nich aj takéto odvážne skokanky.... toto už chce poriadnu guráž 
           Foto z južneho svahu Prisojníka
            Strminy otvárajú pohľady do hĺbky
            PD V roku 2012 sme si jazdu do týchto končín zopakovali znovu. Na zábere nádherný vápencový hrebeň  Malej
            Mojstrovky vysokej 2332 m. Vrchol zo sedla Vršič sme dosiahli všetci desiati účastníci akcie.
          Krajina kontrastov.... Chata v sedle Vršič
               700 výškových metrov nad sedlom Vršič - Malá Mojstrovka
 
Prespať sa dá podľa potreby kde nás to časovo zastihne buď na Chate pod Mangartom, alebo v Campe Soča, alebo až na chate pod Vršičom, alebo na Vršiči
Z Vršiča do Kranjskej Gorice zastávka pri jazere Jasná odtiaľ na výhliadku  oproti Gvozdu Martuliek
 
              Hrebeň je nádherný s peknou expozíciou a úžasnými výhľadmi....  vpravo  hore údolie TRENTA
 
               Gozd Martuliek a nad ním Strednji vcrch je unikátna lokalita s úžasnými výhľadmi najme v dodobedných hodinách
               to má správne svetlo dajú sa tam spraviť krátke nenáročné vychádzky v pravom úboči v ľavom
             Hore v doline pod Špikom sú dva bivaky..... možno bude niekedy čas tam vyšlapať je tam horný vodopád. 
             Je to skupina vrcholov a hrebeňov na veľkú tapetu....
             Pohľady z Gvozdu Martuliek sú úchvatné.....
             Kaňon vedúci k vodopádu..... Hýlla sme tam hore radšej neťahali to by sme tu skysli na pol dňa minimálne:-)
             Ja som sa ponáhlal k Perečníku a pod sedlo Luknja. Keby sa tu Maroš chytil do fotenia tak by sme sa v ten
             deň už nikam nedostali:-)
               Panoráma aká sa pomedzi vrcholcami smrečín len tak nevid....
             Stavia sa tam nová chata na úžasnom mieste. Krásny je aj vodopád v doline
             Výhliadka od chaty na Strednom vrchu nad Gvozdom Martuliek
 
 
             Nádherné horské lúky a pasienky čo by našinec za ne dal.... Hore uprostred tróni majestátny Špík s nadmorskou
             výškou 2 472 m nad morom.
              Vždy predvídaj iba ten najlepší možný výsledok - pre seba i druhých.  Leon Nacson
             Vpravo Špik - Triglavská skupina
             Horný vodopád Perečník jeden z najkrajších v oblasti, vraciam sa tu stále chtiac nafotiť niečo za iných svetelných
             podmienok a niečo z iného uhla z inej perspektívy s iným nápadom. Chýbala modelka:-)
             Gozdna cesta je naozaj parádna takto to musíme prešmejdiť v protisvahoch a fotiť a fotiť. 
            Tu je poriadny hukot, mokro a obrovská energia......
            Tvoje rozhodnutie siahnúť po myšlienke, ktorá ti prináša pocity radosti a uspokojenia, je mocné rozhodnutie, preto
            že ti poslúži mnohými spôsobmi. Myšlienka, vďaka ktorej sa cítiš lepšie, sa vo vnútri teba šíri a prináša zdravie
            a pohodu. A tento pocit ďaleko presahuje túto jedinú pozitívnu myšlienku.  Abbrahám Hicks
            A tak je to aj s obrazom fotografiou a nádhernou prírodou 
            Vodopády ma doslovne fascinujú a tento poskytuje fotografovi mnoho tvorivých možností
            Tradičný záber v doline pod severnou stenou Triglavu.... tento krát sme sa dostali v doline najďalej a najvyššie
            priamo k snehovému jazyku pod stenou
            V Trente navrhujem odstaviť auto a spraviť malý výlet do prekrásnej doliny pod Triglavom dá sa vystúpiť do sedla
            Luknja  z opačnej strany z doliny Triglavskej Bystrice je to ale tiež zaujímavé. Označil som miesto modrým punktom
            kde sme sa najvyššie dostali cca do výšky 1600 m je to dolina s úžasným vodopádom Perečníkom
           Pod mohutnými strmými stenami Alpských vápencových kopcov.... Zadnjica
            Dolinka za Trentou Zadnjica odtiaľto sa dá vystúpiť za 8 hodín na Triglav. Boli sme obzrieť začiatok cesty.
           Z Alpského pralesa dolina Zadnicja..... pod Triglavom každá dolinka, každý potok je tu pre mňa úžasným objavom 
          a inšpiráciou.
           Cholvarky pod masívom Triglavu takto malebne to tam vypadá doporučujem fotografický výlet 
           Poobede sa už na hrebeňoch kumulovali búrkové oblaky
              Pamätné dosky sú tu v horách takmer na každom kroku..... sme tesne pod skalnou stenou... zatiaľ sme tu došli
              najvyššie ako to šlo predpokladal som že odtiaľto povedie traverz popod stenu do sedla ale bola to chybná úvaha
              Výškovo sme boli opticky len kúsok pod úrovňou sedla odtiaľto traverzom by to bolo len mierne stúpanie
              Vrchol Triglavu je cca 1100 metrov nad nami. Sedlo Luknja je takmer na dosah
           Vyskúšali sme obe výstupové trasy na Prísojník.... vzadu Jalovec
           Už tretí krát sme vybehli na Malú Mojstrovku... bolo hmlisto ale na moment sa hmla pretrhla a my sme mohli takto
           pozrieť na rozprávkový zelený vrchioček Sleme s krasovými jazierkami
           Prisojník bol pre mňa orieškom. Šlapalo mi to fajn do výšky 2300 metrov a potom prišiel úsek nad skalným oknom 
           kde bola potrebná sedačka a istenie, ktoré som nemal.....
              Na ceste k vodopádu v Gvozde Martuliek. Prvý deň našej cesty sme venovali Julinkám a oplatilo sa....
              Naskytli sa cez hmlu takéto nádherné pohľady
           Výlet v predposledný deň dovolenky

            Úžasný vodopád po ceste k jaskyniam berie dych....
              Včasné ráno na Strednom vrchu.... naše prvé ráno v horách
            Druhý vodopád nad Perečníkom je vysoký len 16 metrov, ale je nádherný....
            Už sme tu boli x krát ale ešte sme sa nedostali k prehliadke hradu, alebo k výletu na nejaký kopček s výhľadom,
            vždy ma všetci ženú ku moru...
            Zastavenie sa pri tomto vodopáde bolo naozaj vždy produktívne...
             Naozaj skvostné skalné steny nad dolinou Triglavská Bystrica.... tu sa budem rád vracať.... Stenar 2501 mn.m.
         Vodopád Perečník v doline Triglavská bystrica
              Výšľap pod Severnou stenou Triglavu

             Spoza vodopádu...
            Na Blede by to chcelo pár dní aspoň 2-3 a vyšlapať na okolité kopčeky a v rôznom dennom svetle fotiť.
            Mapa Triglavskej skupiny umiestnená v Mojstrane..
 
Strednij vrch nádherné fotenie malá prechádzka ak víde čas potom do Mojstrany na vodopád Perečník a odtiľ na jazero Bled buď Foto z Bledského hradu s prehliadkou alebo krátky výšlap na výhliadku malá Osovnica
             Jazerné vody sú upokojujúce....
             Jazero Bled  na pláne je výhliadka Ojstrica
           Táto váhliadka je pomerne rýchlo dostupná a takýto záber by sa zišiel do portfólia:-)
             Obrázkou na Blede som urobil za poklusu okolo jazera dostatky:-)
 
Potom ďalej na Bohynské jazero na lanovku ale pred Bohynskou bystricov vyjazdíme na úžasnú výhliadku cez bitnie a Jereku na Vodnikov rozglednik

 
Na Bohyni môžeme prenocovať v campe a ráno odcestovať k na Istriu smerom na Lublanu Coper Poreč za cca 2,5 až 3 hodiny
Pošlem ešte jednu variantu s zajtra to dorobím fotkami a zavesím to na môj veb aby to bolo prehladné pre každého


Pohľad na malebné bohinské jazero 


Z hornej stanice lanovky


Celkový pohľad na polohu bohinského jazera v Triglavskomnárodnom parku

              Toto by mal byť pohľad ku Triglavu od Bohinskej Bystrice..... fotené z auta.


Možností na fotenie  je množstvo najmä z výšky pomocou lanovky

             D Malebné horské jazero Bohiň zastávka pri našich výjazdoch k veľkým jaskyniam ktoré nám doma chýbajú 
             máme len malé jazero a ešte menšie jaskyne
             Kamzík na brehu jazera Bled
          Turisticky je tu mnoho nádherných kútov hlavne kaňon Mostnica
             Romantické posedenie na brehu malebného veľkého horského jazera...

             Pláž na jazere tesne pred západom slnka....

            V Jame Baredine sa mi fotenie nevydarilo. Vyšiel len tento jediný záber. Darmo nemám svetlo na také veľké              priestory.

           Istrijský kras má výrazný potenciál....
            Plachetnica na útesoch - Zelená lagúna..... Poreč
             Morské pobrežie plné krás....


            Červarské pláže..... 

             Priezračná morská voda na kamennom pobreží zelenej lagúny...
             Nádhera je všade:-)
          Na útese v Plavej lagúne.... 

          Team pri mori. Hore ja Sárka, Magda s bratrancom Palom. Dolu Alžbetka  a Marika Chýbali len bráchovia Hullovci,
          ktorí slnenie na morskom pobreží moc nemuseli a radšej sa chladili
          v príjemnom chladivom prostredí supermarketov, alebo v podzemí... Ja však milujem slnko a do jaskyne idem radšej
          na večernú smenu... Pridá sa k nám niekto? Druhého septembra vyrážame opäť na Istriu na 4 dni popracovať
          aj sa poslniť v Plavej lagune. Pôjdu dve autá  pridá sa ešte niekto z Aragonitu?

           A krásy Plavej lagúny..... ma uchvacovali:-)
             Perla si to štráduje okolo útesov na Zelenej lagúne....
           Veget v Zelenej lagúne....
              Veľká luxusná Maltská loď v Roviňskom prístave nám vzala doslovne dych.
             Boli sme sa predovšetkým rekreovať a slniť... v našej rodine je táto činnosť v obľube.....
           A Silvio privítal každého z nás srdečným stiskom ruky a s úsmevom na tvári....
              Balíme sa do oboch áut... Za to že sa mohli tieto akcie organizovať vďačíme Magde a Jožkovi majeteľom týchto áut.
             Súsošie nad vodou.....
                    Posedeli sme v príjemnom chládku a vetríku ktorý povieva od mora....  
           Naše babky na striedačku šnorchlujú....
           Romantika na morskom pobreží...a cowboy Danc
             Spoločné večeri za stolom pred základňou....
              Na zelenej lagúne máme svoje obľúbené miesta.....
             Príjemná večerná atmosféra na jamarskej základni....
              Naozaj pekné modré ploutvě.... a ostatné prednosti prírody:-) Skrátka more je tu nádherné 
           V utorok večer dorazili Michal Danč Mirka Jakubčíková, Martin Bielik a Vanda Nováková. Domáci nám pripravili
           delikátnu večeru pečené mäso so zeleninou zemiakmi a pečené ovocie....
              More mio to stálo za to
                   Silvio opäť hovoril o možnosti práce v závrte na jeho pozemku. Taká akcia by sa však musela konať
                   v medzisezóne kedy zasa my máme problém zohnať ľudí.  
             K letu patrí slnko radosť a voda....
             Na plavej lagúne sa nám prirodzene páčilo najviac...
            Peťovi tiež v spenenej morskej vode....
            Mnohé výhľady k vode boli inšpirujúce....
               Aký kontrast s rozbúreným morom....
               Pohoda na slnečnom pobreží... 
             Ranná pohoda na našej základni pri Jame Baredine.....
               Pohľady do diaľav na Zelenej lagúne....:-)
            Obľúbenou hrou na báze boli osadníci....
             Podvečer na Zelenej lagúne....
..            Naša skupina na Jamarskej základni pri Jame Baredine.....
              Ja som si rovnako rád zaplával....

              Naše ležovisko na Zelenej lagúne.....
             Počítače boli súčasťou každodenného života na základni. Hrali sa hry pozerali sa rozprávky a seriáli....
             Obývacia miestnosť na jamarskej základni.....
             Takto to vyzeralo "zavčasu" ráno....
             A rána sú tu tiché..... až na tie zvony čo bijú v Novej Vase na poludnie.....
            .Príboj bije o skaly poriadnou silou...
            Naša partia jaskyniarov z Terchovej.... Chlapci sa tentokrát dobre pripravili vzali zo sebou aj špecialistu čelbára.
            Obzvlášť sa na akciu pripravil Juraj Muráň a to si cením. Chalani mali by ste s nami chodiť do Chorvátska častejšie
            Rozbúrené morské zátišia....
            Rýchlo pime už idúúúú.....
              Radosti mora  stoja za to...
            Ranné kŕmenie oslíkov na tunajšej Silviovej farme
            Plavba okolo Mysu dobrej nádeje....
             Večer pred akciou.... v srdečných debatách...
             Vzhľadom na to ako ťažko sa skladajú tími do jednotlivých akcii táto je veľmi vydarená....
             V akcii sú len štyria jaskyniari z Aragonitu 10 ľudí sú nejaskyniari...
             Pohodový večer na základni počas búrky...
               Náš tábor za jaskyniarskou základňou....
            Spoločné raňajky
           Špeciálna jaskyniarska značka červeného. Magduš je na odchode a dostáva túto značku od Silvia na cestu.
             Baby doslovne oslňovali:-)
             Poobede sme šli pozerať krásy na Plavej lagúne... Naozaj nádherný deň...
              Po dvoch dňoch chalani zavítali na našu lagúnu....
             Naša Sárka na love ....
              A je tu veru celkom šmrncovne...
            A čo morských víl.... všade dookola...
               Čauky mňauky.... Magdulienky
              Sárka nalovila
             Peťo Grochal si vodu na Plavej lagúne chválil....
             Tento spôsob plávania na vode sa veľmi rozmohol...
             Prebrodiť sa príbojom na breh bola makačka....
             Čvachtanie sa v mori je príjemné.....
          More - archetipálny obraz Absolutna a Jednoty.... Ten kto poznal smrť už nikdy netrúchli nad smrťou druhých....
          Smrť nie je koniec ale začiatok, nie je to hrôza ale radosť. Najšťastnejší okamih tvojho života bude okamih tvojej smrti.
          Je tomu tak preto, že život nekončí, ale pokračuje tak nádherne a radostne, že je to obtiažne i popísať a nemožné
          pochopiť....
          Neschopnosť pochopiť utrpenie druhých umožňuje pokračovanie utrpenia... Oddelenosť plodí ľahostajnosť a falošnú
          nadradenosť. Jednota plodí súcit a skutočnú rovnosť....  Kolektívne vedomie je veľmi mocné a produkuje buď
          nevýslovnú krásu, alebo nevýslovnú hrôzu. Voľba však záleží na vás....
         Trochu exotiky....
          Haló haló - šumí lepšie ako mobil....:-)
          Môj starý známy z pobrežia:-)


        čistá náhoda .... fotografoval som náš odchádzajúci mančaft, ostávam na západ slnka sám...
         Opäť v Plavej lagúne....
          Pozdrav paparadzovi....Celkom milé....dievča zo schodov....
         Dobrá hudba v sluchátkach, západ slnka a vesmír ktorý sa na človeka usmieva cez krásne mladé tmavé oči, to všetko
         nabíja človeka úžasnou energiou. Naučil som sa tým motivovať aby som sa posúval vitálne dopredu....
         Medúza - naživo vidím prvý krát.....
          Nova Vas sme na základni u nášho priateľa Silvia Legoviča
           Čistá a priezračná voda v Plavej lagune  
            Magduš si dáva tradičnú thajskú polievku.... Došli sme okolo desiatej preto že som na dialnici pred Ľublanov
            zadriemal a Peťo omylom odbočil na Záhreb zbehli sme 40 km mimo trasu...
               Veľmi často nás domáci pozývali na červené víno
               Táto prímorská architektúra úzkych uličiek má v sebe niečo starinárske a romantické....
              Umelcov a atelierov je v Rovini dosť a ich diela sú naozaj zaujímavé....
              až futureskné....
               Skrátka mestečko nás nadchlo nielen architektúrov, ale i umením....
            Nádherný húf rybičiek.....
              Prostredie podobné Pražským Stínadlúm z Rýchlych šípov od Foglara....
            Tieto galérie a ateliéry nás naozaj bavili....
            Brána do mesta v rekonštrukcii......
               Slnenie na Zelenej lagúne.....
             Unikátne umelecké kúsky mýs na ovocie...... Roviň
               Sme jogurtoví králi ja a Peťo Sliačan nakúili sme poriadne zásoby nakúpili sme 16 litrov tej hroznovo
               čučoriedkovej dobroty !
                  Tak sa hotujeme....
                Cvakal pravdepodobne Martin....
                  Podarený záber......
                  Vzácne bola s nami aj Magda s kámoškou
               Slnko na útese 
                   Leto s plameniakom....
              Pred chrámom na vrchole mesta.....
                 Veľmi rád fotím fotografky a fotografov pri práci....
                  Portrétik pri múre s kvetinami - Roviň
                 Mimoriadne teplé počasie sa najlepšie znášalo na morskom pobreží kde vždy pofukoval chladivý vetrík.....
               Peťo Lauko potápač a jaskyniar - šéf Hipocampu pôsobí už na druhej tohoročnej výprave v oblasti.....
                 Miro Kudla z OS Ružomberok pracovník SSJ v Liptovskom Mikuláši tu už tiež nie je nováčik a na pažbe má 
                 už dva hlboké zárezy

         Zlato striebro a alabaster na vode.... alebo jednoduchšie mramorová voda.... je jednoducho úžasná   ako to dievča
                 A tento fotogenický profil patrí Janke Faksovej, ktorá sa zo skupinou Dagmar zúčastňuje už 3 akcie na Baredine
                Členovia expedície Matúš Rýček starý Dagmarák už tretíkrát v akcii v Istrijskej buši.... 
                     Podvečer na lagúne..
                  Ide byť po dlhej dobe zasa veľká a veselá akcia.....
                Pred odchodom k moru malá siesta....
             PD Istria rok 2016 v spolupráci s Moravskou skupinou Dagmar pôsobíme expedične v oblasti  a vytvorili  sme veľký 
             fan klub Jamy Baredine .
                  Čo nám to hneď pripomenulo.... zlaté časy s týmito krásnymi hrdinami.....
               Západy slnka sú nad morom romantické...
                Sedenie nad hlbočnou.....
             PD Magda si na čelbe poriadne mákla.... hovorila že je to väčšia fuška ako na tréningu tajči. To netušila že na čelbe je
             vydýchaný vzduch a preto sa tak ťažko pracovalo...
               Jamkové vyhhĺbeniny v jurských vápencoch na pobreží.....
             Sintrová stena - Slovenská sienka.... alternatívne tiež Slovačka prplačka to napadlo niekoho z Chorvátov..
             u nich sa s ničím takto neprplú, buď to ide volne dopredu alebo nie.
           Tradičný výkop jednou nohou po vydarenej tretej akcii v jaskyni.... štvrtá výprava

           Sienka Slovačka prplačka, pokúšal som sa s babami niečo nafotiť, ale bolo málo času na experimentovanie
           viac sa makalo dolu v sonde a na nejaké kompozičné fotenie čas nebol. 
               Plávanie v slnkom prežiarenej morskej vode je zážitok ktorý energetizuje.... Magduš ma cvakla na zelenej lagúne.
             Nezabudnuteľné západy slnka zo Slnečnej Istrie... Takto nás vítal Istria keď sme tesne pred západom 
             dorazili na základňu  
                   Fešákovanie sa do kombinéz pred zostupom....
                Tak tá kombinéza je naozaj elegantná aj tá baba v nej....:-)
            Západy slnka bývajú na pobreží excelentné
          Aj voda slnkom je nádherne prežiarená....
              Pitný režim v tomto paráku jednoducho neodrbeš.... Matúš prísne dbá na to aby sme nedehydrovali....
                 Zelená pláž je vzdialená od jamarskej základne 12 km, ale tá nádherná voda stojí za to....
                Na pitný režim neslobodno v týchto krutých horúčavách nijako zabúdať
                 Prázdniny a dobrodružstvo aj keď len takto beletristicky.....
                 Medzivrstvy horniny natlakované sedimentom tak by sa dala charakterizovať táto červená horninová oblasť
                 Naše tulenište na lagúne......

              Jeden večer sme sa dokonca dostali aj do mesta..... neskoro po polnoci ale predsa....
                  Naozaj už bolo neskoro po polnoci tak že uličky už boli vyludnené.....
                Priamo cez mobil do múzea stredovekej keramiky na Istrii....
             Náš prvý večer na Baredine..... ešte sme neboli komplet.... Magda nám práve oznámila že jaskyniari z
             Moravy majú poruchu auta hneď za Rakúskymi hranicami... To nebola pre nás moc dobrí správa.

                Miro usilovne plnil normy aj napriek tomu že si už ruky a kríže necítil.....
                 Šnúry s prádlom.... zdobia okolie základne....
                  Vláčik na druhej akcii vo Vergotine.....
                 Magduš v kamennom domčeku na Istriii okienko v podkroví kde sa spáva.
              PD  Práca šla celkom v pohode len Magda dostala na čelbe pri kopaní poriadne zabrať.... 
                  Babám sa v hamakách krásne ležalo až som im závidel....
           Traja kamaráti
                  Stihli sme to len tak tak vybaviť všetkou potrebnou výbavou...
             prichádzame k nášmu Eldorádu....
                Matroš  z čelby ťaháme do polovice skládky. Práca ide pomaly preto že kopanie na čelbe nie je jednoduché.
                 Magduš si už pekne hovie pri čítaní nadčasovej literatúry....
               Ale namiesto štvornožkovania sa bude tadiaľto môcť chodiť už takto pekne po dvoch...
                 Toto musia určiť miestni historici a experti....
              Ťahať budeme dnes celkom na začiatok skládky.....
               Na palube je dobrá nálada.... 
               Skalisko na Zelenej lagúne.... Tmavá búrková fronta za nami nás napokon tesne minula....
                Píniový háj pred plážou poblíž prístavu v Poreči.....
                 Kúpanie v mori na Zelenej lagúne....
                     Baby si pohodu vedia užiť... Na pláž sme dorazili až o pol šiestej
           PD Jaskyniarska základňa Istria..... Peťo Sliačan, Magda Puškášová, Dominika staníková a Mišo Božek

                 Hurá na pobrežie.....
                 Magduš Zelená lagúna....
                    Miestami sú pláže takéto kamenné.....
            Experimentovanie z vetrom....
                 Mramory na Zelenej lagúne....
              Slap vypadal veľmi podmanivo a vidiac toľko vody v tomto vyprahnutom vnútrozemí tešili sme sa že sa budeme
              môcť v tejto horúčave konečne schladiť a vykúpať
                Večere na jamarskom dome sú skrátka veselé:-)
                Chladnička bola nabitá kým sme nespojazdnili druhú väčšiu..... 
                   Nádherná zeleň lúk čo sme tu na Istrii často nevídali iba ak takto skoro na začitku leta....
               D V hlbokom kaňone pod Bokou
 

Kaňon Mostnica pri Bohinskom jazere Slovinsko

tento kaňon pri bohinskom jazere by bol v programe
        Oblasť Mangartu Julské alpy ktorú chceme navštíviť
             Cesta pod Mangardom
               Nádherný hrebeň smerom na Margart
              Oblasť hrebeňa pod Mangardom

             Skrátka je to tam nádhera
             Mangard
              Pekný kopec a najmä jeho okolie....
           Pevnosť pod Mangardom
          Skrátka nádherné veci sa dajú fotiť spod Mangardu plánujme tam vyraziť
           Je to tam nádherné
            Pohľad na cesty pod Mangartom
             Toto je to jazero pod Mangardom tesne na Talinskej strane je presne na trase k Mangardu
          Ešte raz Mangard pohlad z vrcholového hrebeňa


mnb

ochutnávka

paráda

Bohinské jazero

Galéria Kraljeviča

...

......

.......

.......
Dá sa aj okúpať pre otužilcov
......
......
.......

skrátka nádhera

mostnica elefant

.....




Kaňon je pred jazerom vľavo smerom k Triglavu keď k jazeru prichádzame je vpravo....

Síla menstruační krve a její využití v minulosti


14.8.2020 v Žena 8
Slovo „menstruace“ pochází z řeckého slova „μήνας“ (čteme ,,mínas”) a latinského „mensis“. Oba pojmy znamenají „měsíc“. Je moc zajímavé, že průměrná délka ženského menstruačního cyklu je podobná průměrné délce lunárního cyklu. Proto byly vždy ženy spojeny s měsícem a jeho sílou. Nejstarší kalendáře jsou také založeny na lunárním cyklu.
Ve starověku byla první menstruační krev známkou toho, že se dívka spojila s Velkou bohyní. Menstruační krev je symbol nesmrtelnosti. Je nositelkou života, přicházející přímo ze zdroje Velké bohyně. Znamení plodnosti, kreativity a skutečné spirituální síly.

Můžete se této síly zhostit, když si uvědomíte:
Během své menstruace přecházíte do fáze duchovní plodnosti, zatímco tělesně jste v tu chvíli neplodné. Je to duální systém, ve kterém o svou plodnost nepřicházíte, ale mění svoji podobu.
Tělesně se můžete cítit slabé nebo unavené, ale vaše posvátná ženská energie je probuzena.
Rytmus průtoku krve připomíná přílivy moře.
Pokud je žena sladěna v fázemi měsíce, za ideálních podmínek přichází ovulace za úplňku a menstruace začíná během nóvu. (Od dob kdy jsme začali ponocovat a svítit si žárovkami, se ženský menstruační cyklus s fázemi měsíce rozbíhá, protože reagujeme i na umělé světlo a už tolik nevnímáme měsíční svit a jeho intenzitu.)
Vědecké studie přesto ukázaly, že se početí a ovulace nejčastěji objevují během úplňku. Většina menstruace přichází v nóvu.
Když menstruujete, vstupujete do fáze své největší spirituální síly.

Starodávné legendy spojené s menstruační krví
Síla menstruace byla dobře známa ve starověkých náboženstvích. Egyptští kněží a kněžky připravovali speciální lektvar, který obsahoval menstruační krev. Jeho prostřednictvím se měli spojovat s ženskými božstvy.
Menstruační krev byla považována za zdroj věčného života. Podle nordického náboženství dosáhl bůh Thor své moci a věčného života, koupáním se v řece menstruační krve prvotní bohyně. Menstruační krev byla symbol a zdroj božské síly.
Menstruace byla (možná někde i dodnes je) mocným nástrojem v magii (spolu s krví porodní). Nevyžadovala žádnou oběť. Praktikující připravovali a pili lektvary, které obsahovaly jejich vlastní menstruaci, aby tím posílili své magické schopnosti. Tato krev byla využívána i při černé magii, která používala různé druhy krve pro různé záměry. (Nemusíte to ale pít, abyste získali sílu… nezkoušejte to.)
Mayská civilizace spojovala nóv s Menstruací. Mayové pro menstruaci používali výraz ,,měsíc je nízko”, nebo ,,její měsíc je nízko”. V překladu to znamenalo ,,ona menstruuje”.
Starověcí kněží z menstruační krve připravovali „nápoj nesmrtelnosti“. Byl to lektvar, který údajně učinil válečníky nepřekonatelnými. Byly v něm i spermie… fuj.
Menstruační krev je známá i svými regeneračními schopnostmi. (Existuje uveřejněná studie, podle které menstruační krev obsahuje kmenové buňky a přináší tím možnost využití v medicíně budoucnosti. Více zde)
Církev se vždy této posvátné ženské síly bála, protože se nedá ovládat, manipulovat a ohrožovala ji. Proto se ženy, zejména bylinkářky, porodní báby nebo senzibilky, upalovaly ve velkém.
Nebyli to však pouze Katolíci, kteří se menstruace a její síly báli. Například Židé už od dob Starého zákona nedovolovali svým ženám účastnit se bohoslužeb. Židovské ženy byly pokládány v těchto dnech za nečisté.
Ve středověké Evropě se šířil názor: „Jde o posvátnou krev s léčivou mocí.“ Lékaři ji zkoušeli podávat nemocným leprou. Zda tento „lék“ byl skutečně účinný, ovšem není známo. Každopádně měl magickou pověst, protože ještě o několik století později francouzský král Ludvík XIV. (1638 –1715) věřil, že posílí jeho milostné schopnosti.
Žena po menopauze byla považována za ještě silnější. Tato víra vycházela ze skutečnosti, že již neplýtvá menstruační krví, takže si tu sílu ponechává v sobě.

Hanobení menstruační krve
Není tajemství, že se lov čarodějnic obvykle zaměřoval na ženy. Boj se zaměřil na posvátnou ženu, právo zrození nového života. Právo na stvoření života a právo na věčný život si chtěla ,,patentovat” církev a ženy jí to poněkud kazily. Je zřejmé, že tato náboženství, která založila svou moc na patriarchátu, se bojí síly, kterou v sobě mají všechny ženy.
Obecně se ví, že hony cílily na ty ženy, které přežili konec starého pohanského náboženství. Tyto ženy byly ve skutečnosti kněžkami, které udržovaly staré znalosti a tradice. Tyto moudré ženy znaly sílu své menstruace a uměly ji používat. Ty byly nejnebezpečnější pro církev.
Tato nenávist vůči menstruaci a ženské přirozenosti možná pochází i ze starověkého Zoroastrianismu, o kterém se předpokládá, že inspiroval židovsko-křesťanská náboženství. Zoroastriáni spojovali menstruaci se zlým bohem Ahrimanem a „démonovou dě*kou“ Geh. Ahriman dal Geh menstruační krev, zlovolný materiál.
V Bibli ve Starém zákoně je to o menstruujících ženách jasně řečeno:
Leviticus 15: 19-33 „Kdykoli má žena menstruaci, bude sedm dní ceremoniálně nečistá.“
Zajímavé, že zrovna 7 dnů, že?
V křesťanském náboženství jsou ženy, které menstruují, považovány za nečisté. Znamená nečistý = mocný?


© Alue K. Loskotová, www.aluska.org 2020

Potraviny

Byly uvedeny potraviny, které jsou pro naše tělo škodlivé v syrovém stavu

© Sputnik / Maksim Blinov
Svět
Získat krátkou URL
Odborníci uvedli seznam potravin, které jsou v syrovém stavu schopné uškodit našemu zdraví. Informuje o tom turecký magazín Sabah s odkazem na názor odborníků.
Ti například zdůraznili, že se vitariánství (výživový směr založený na přijímání výhradně tepelně neupravených potravin, poz. red.) stalo jedním z módních trendů a aspektů zdravé životosprávy. Upozorňují ale na to, že ne všechny potraviny jsou stejně zdravé v syrové podobě.
Především se nedoporučuje konzumovat tepelně neupravené párky. Ty totiž mohou obsahovat nebezpečné bakterie Listeria, jež škodí trávícímu ústrojí a jsou schopné způsobit otravu.
K nebezpečným syrovým potravinám patří také fazole. I tato luštěnina totiž často obsahuje škodlivé látky, které se dají odstranit jen pomocí tepelného zpracování.
Za škodlivé jsou rovněž považovány syrové krevety a brambory. Často obsahují pesticidy, protože jsou pěstovány na farmách a jsou zpracovávány tak, aby se zabránilo šíření infekcí. V případě brambor jsou důležité i podmínky jejich skladování. Obecně se sice jedná o naprosto neškodnou zeleninu, avšak, když jsou brambory naklíčené, dostávají se bakterie, jež se tvoří na výhoncích, do samotné hlízy a zůstanou tam, i když výhonky odstraníte.
Odborníci rovněž nedoporučují konzumovat syrové mandle, houby, rebarboru, výhonky bambusu a maniok (tropická rostlina).






Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

      SPOMIENKOVÉ NAŠE ŽENY A DEVY V ARAGONITE           Alžbetke sa podaril takýto parádny záber. Stalagnát v strede chodby je pozvánkou d...