streda 12. decembra 2018



  ĽADOVÁ REVOLÚCIA



ĽADOVÁ SPRCHA Z FRANCÚZSKA - PRICHÁDZA REVOLÚCIA?
Francúzi už majú dosť bezbrehého kapitalizmu? Manifest žltých viest je naozaj pozoruhodný.Nemožno s ním nesúhlasiť. Toto je reflexia a zrkadlo súčasného kapitalizmu. Tak isto zmýšľame aj my vo východnom bloku keď vidíme okolo seba toľko bezdomovcov, ľudskej biedy tolko hrozieb, chaosu a chudoby. Tento svet je chorý a speje nenávratne k sebazničeniu ak s tým všetci niečo neurobíme. Francúzsky príklad sa ukazuje ako schodnou možnosťou prinútiť naše vlády aby radikálne zmenili svoje chovanie a filozofiu.
A ak nie nech idú od vesla.
Táto myšlienka nie je tak beznádejná. Vidíme ako to prebieha. Papaláši vo Francúzsku sú pekne vyplašení a snažia sa robiť ústupky, ľudia im ale neveria do hnutia je vykonaný rozkol v snahe aby protesty odzneli do prázdna. A práve preto by mali Francúzi vytrvať v tlaku.
Majú rovnaké ale úplne rovnaké problémy ako my. Kapitalizmus jednoducho prináša rovnaké problémy a hlboké deformácie spoločnosti i samotnej ľudskosti.
Výsledok vyhľadávania obrázkov pre dopyt ŽLTÉ vesty francia

Představitelé hnutí Žlutých vest zveřejnili manifest, který má 25 bodů. Jde jim zřejmě o obnovu národního státu a o vymanění se z osidel nesmyslné a destruktivní globalizace, kterou prosazují tzv. elity proti vlastním národům.

1. Ústavní strop na výši daně – 25 %
2. Zvýšení důchodů a sociálního zabezpečení o 40 %
3. Zvýšení náborů zaměstnanců ve veřejném sektoru pro obnovení veřejných služeb
4. Masivní stavební projekty pro ubytování 5 milionů bezdomovců a vysoké pokuty pro starosty a prefekty, kteří nechávají lidi na ulici
5. Zrušení bank "příliš velkých, abychom je nechali padnout", oddělení běžného bankovnictví od investičního bankovnictví
6. Zrušení dluhů vzniklých lichvářskými úroky
7. Ústavní dodatky na ochranu zájmů lidí, včetně závazných referend
8. Zákaz podílů lobbistických skupin na politickém rozhodování
9. Frexit: Opuštění EU pro získání naší ekonomické, finanční a politické suverenity (Jinými slovy, respektování referenda z roku 2005, kdy Francie hlasovala proti Ústavní dohodě EU, která se poté přejmenovala na Lisabonskou smlouvu, a francouzský lid byl ignorován).
10. Omezení daňových úniků ultra-bohatých
11. Okamžité zastavení privatizace a znovuznárodnění veřejného majetku jako jsou silnice, letiště, železnice atd.
12. Z ministerstva školství odstranit veškerou ideologii a ukončení destruktivních vzdělávacích technik
13. Zečtyřnásobit rozpočet pro ministerstvo vnitra a spravedlnosti a stanovit časový limit na právní procedury.
14. Učinit soudní systém přístupný všem
15. Zlomit monopol médií a ukončit jejich zasahování do politiky. Učinit média přístupná veřejnosti a zajistit pluralitu názorů. Ukončit redakční propagandu
16. Zajistit občanské svobody zahrnutím kompletního zákazu státního vměšování do ústavy v jeho rozhodováních o vzdělávání, zdravotnictví a rodině
17. Ukončit "plánované opotřebení" – garance výrobců, že jejich produkty vydrží 10 let, a že během této doby budou k dostání náhradní díly
18. Zákaz plastových lahví a dalších znečišťujících obalů
19. Oslabení velkých farmaceutických společností v jejich vlivu na zdraví obecně, a na nemocnice zvláště
20. Zákaz GMO, karcinogenních pesticidů, hormonů a monokultu
21. Obnova francouzského průmyslu a s ním spojené snížení dovozu a tak i znečištění
22. Ukončení francouzského zapojení v zahraničních agresivních válkách a odchod z NATO
23. Ukončení drancování a vměšování – politicky a vojensky – ve "Frankafrice", díky čemuž je Afrika chudá. Okamžitě odvolat všechny francouzské vojáky. Založit vztahy s africkými státy na principu rovných s rovnými
24. Zabránit migračním vlnám, které nemohou být ubytovány ani integrovány kvůli civilizační krizi, které čelíme
25. Úzkostlivě respektovat mezinárodní právo a dohody, které jsme podepsali



Protesty žlutých vest v Paříži

Žluté vesty proti Emmanuelu Macronovi u Elysejského paláce

Irina Kalashnikova
Získat krátkou URL
15. prosince se pokračují akce žlutých vest. V pondělí francouzský prezident Emmanuel Macron ve svém televizním projevu k národu promluvil o řadě opatření, která mají vyřešit sociální a hospodářskou krizi, jež vyvolala vlnu protestů, a vyhlásil mimořádný ekonomický a sociální stav.
Akce žlutých vest, které začaly jako protest proti zvýšení cen na benzín, vyústily v demonstrace, jejichž účastníci vyjadřují znepokojení kvůli sociální situaci, začaly 17. listopadu. Protesty, které se konají každou sobotu, jsou doprovázeny střety s policií a podpálením aut, plundrováním obchodů a bank.

Policisté v Paříži použili slzný plyn proti žlutým vestám, informoval korespondent Sputniku. Dnes se žluté vesty opět v hlavním městě Francie shromáždily k proveden protestů.
Uprostřed francouzského hlavního města dnes opět probíhají protesty. Několik stovek lidí se shromáždilo okolo Vítězného oblouku, k němu je uzavřen přístup. Aby bylo možné je od oblouku odehnat, policisté použili slzný plyn.
Protestující se následně odebrali k Elysejskému paláci. Někteří z nich mají v rukou francouzské vlajky, jejichž bílý pruh byl změněn na žlutou barvu, která má symbolizovat barvu jejich "vest".
Na Elysejských polích se shromažďují nové skupiny protestujících.
Protesty hnutí žlutých vest směřují proti zvýšení cen za benzín, začaly ve Francii 17. listopadu. Při demonstracích docházelo k potyčkám s policií, pálení aut a ničení soukromého majetku. Podle informací francouzských médií bylo zadrženo více než 4500 lidí.

Veľvyslanec USA Adam Sterling na branno-bezpečnostnom výbore NR SR rozdával príkazy slovenským poslancom

Bratislava 12. decembra 2018 (HSP/Foto:TASR-Marko Erd)

V utorok 11. decembra bol zvolaný Výbor NR SR pre obranu a bezpečnosť. Podľa našich informácií bol  jeho hlavnou témou hosť – veľvyslanec USA Adam Sterling, ktorý podával informácie a želania USA na Slovensku








Na snímke veľvyslanec Spojených štátov amerických na Slovensku Adam Sterling

Výbor údajne nebol tajný, ale bol zvolaný na poslednú chvíľu. Na stránke Národnej rady nie je (zatiaľ?) o tomto výbore zo dňa 11. decembra žiaden záznam. Zostane neregistrovaný, teda nie tajný v zmysle neprístupný verejnosti, ale doslovne zamlčaný, akoby sa ani nestal?
Našťastie jeden poslanec, člen tohto výboru, povedal verejne, čo sa na Výbore dialo.
“Naozaj dnes, keby ste boli na tom branno-bezpečnostnom výbore, kde bol veľvyslanec Spojených štátov amerických, tak by ste videli, že oni úplne bez hanby, bez hanby presadzujú svoje ciele, bez hanby povedia poslancom: “toto musíte spraviť”. Ja som nechcel veriť vlastným ušiam, vlastným očiam a hovorím, už to takto nemôže byť, my už nemôžeme byť pasívni, nejaké pasívne figúrky a nechať sa manipulovať do situácie, ktorá pre Slovensko je maximálne nevýhodná.
Výbor nebol tajný. To bol verejný výbor zvolaný na poslednú chvíľu a celý čas sme iba počúvali od americkej strany, aké dôležité je, aby slovenské elektrárne začali nakupovať palivo od nich.”
Otázka: “Nie je neobvyklé, že sa na bezpečnostnom výbore baví  americký veľvyslanec o v podstate ekonomických otázkach?”
“My keď sme išli na ten výbor, tak sme v podstate nevedeli, aký bude jeho obsah. V pozývajúcej informácii bolo napísané “stretnutie s americkým veľvyslancom”. Ale podľa mňa to nikto ani netušil, že my budeme svedkami toho, ako veľvyslanec cudzej mocnosti úplne otvorene vyvíja  nátlak na poslancov Národnej rady aby zmenili legislatívu v prospech ich záujmov.
Ja som s tým musel ísť von a chcem, aby ľudia o tom naozaj vedeli,” povedal nášmu redaktorovi poslanec NR SR Marián Kotleba.
“Verím, že niečo z tohto sa dostane na svetlo sveta, lebo ľudia by mali o tomto vedieť, aké vážne sú tie geopolitické hry, do ktorých niektoré mocnosti zaťahujú aj Slovensko.”
Peter Vanád

Tak sme sa dozvedeli že velvislanec USA nariaďoval prestať nakupovať jadrové palivo do jadrových elektrárni od Ruska a nakupovať ho v USA. Obchodná vojna a blokáda Ruska pokračuje plným prúdom v gescii USA aj na Slovensku a naša blbá vláda tomu drukuje. SMER začína strácať rozum ale s ním aj svojich voličov.
BACHA NA TO PÁN FICO!!! 
Tu sú podrobnosti od priamyvch svedkov:
http://www.infovojna.sk/archiv/informacna-vojna

Treba si pamätať s kým máme tú česť:
USA demokraticke oslobodzovacie misie.
Náhľad
https://aragonit11.blogspot.com/2018/10/pieskova-sonda-sme-na-konci-12.html

Američtí vojáci v Sýrii

Kongres USA schválil rezoluci, která vyzývá k likvidaci Iránu na území Sýrie

 Hussein Malla
Svět
Získat krátkou URL
Sněmovna reprezentantů USA schválila rezoluci o Sýrii, která vyzývá k usilování o udržitelnou politickou změnu v zemi, stejně jako strategii, která by zabránila trvalé přítomnosti Íránu v Sýrii. Dokument představil republikán Brian Mast. Informuje o tom portál Sunshine state news.
Usnesení obviňuje syrské orgány s podporou Ruska a Íránu z útoku na pracovníky humanitární pomoci, stejně jako z používání chemických zbraní.
„Sněmovna reprezentantů USA odsuzuje režim Asada, vládu Ruska a Íránu, Hizballáh a jiné vojenské formace podporované Íránem za jejich pokračující podporu válečných zločinů a zločinů proti lidskosti v Sýrii," píše se v dokumentu.
V dokumentu se také uvádí obavy z šíření vlivu Ruska a zdůrazňuje se, že Rusko bude šířit vliv i nadále, pokud u moci bude režim Bašára Asada.
Ministři zahraničí Ruska a Íránu Sergej Lavrov a Javad Zarif uspořádali 12. prosince telefonické jednání, během kterého diskutovali o řešení syrské krize.
Jak dříve uvedli na ruském ministerstvu obrany, 95 % území země je pod kontrolou syrských vládních sil. S podporou ruských ozbrojených sil bylo možné zcela porazit síly Islámského státu.
Ministerstvo zdůraznilo, že hlavním zdrojem nestability v Syrské republice jsou vojenské aktivity Washingtonu. Spojené státy pomáhají kurdským jednotkám a nezákonně drží kontrolní stanoviště Al-Tanf.

Munsanta
 Sýrie se někdo ptal ? On je tam z druhé strany strachem se klepající Izrael, kterého sionistům už mnoho času nezbývá. Írán má na Izrael pifku, ale ví, že množství pindoszákladen kolem ho brzdí.
Už aby byl vliv na světové dění Světového Sionkurvítka srovnatelný s Kubou.

Pavel Hančík
 Co to jako znamená, že budou nadále nezákonně bez jakéhokoliv mandátu okupovat tuto zemi a podporovat teroristy? No to je mi změna, kdyby nebylo těch, co je ti k-k-ti (Sněmovna reprezentantů) odsoudili, dávno by to bylo rejdiště teroristů. Ať si raději dělají pořádek doma, taky je tam pořádný bordel...

Tomas 707
 USA by potřebovaly nějaké humanitární bombardování, aby se Američané konečně probudili do reality.

NO8
 Sýrie je novým státem USA? Nějak mi to uniklo, že se to stalo. Já budu čekat a doufám se i dočkám, až některý stát přijme rezoluci, že je třeba zlikvidovat USA všude mimo území USA. A hlavně aby ta rezoluce pak byla naplněna!

Ligac66
taky bychom mohli schválit rezoluci, že amíky vypráskáme z amerického kontinentu a předáme území zpět indiánům

E. Piovarči
 „Sněmovna reprezentačný USA odsuzuje režim Asada, vládu Ruska a Íránu, Hizballáh a jiné vojenské formace podporované Íránem za jejich pokračující podporu válečných zločinů a zločinů proti lidskosti v Sýrii," píše se v dokumentu.

K.k.ti v USA Snemevni debilov!!!
USA vrahovia hromadne povraždili v mnohých vojnách po druhej svetovej viac ako 10 miliónov ľudí a oni idú obviňovať Rusko a Irán z Genocídy
Masoví vrahovia z USA idú odsudzovať Rusko a Irán?
Kam sme sa to dostali Papaláši na Slovensku všetci nasáčkovaní v tej velkej americkej riti míňajú miliardy na americké lietadlá, idú zdražovať energie a potraviny a pritom si ešte zdvyhnú platy o 1000 Eur a dôchodcom pridajú na Vianoce raz do roka pár eur k tým žobračenkám z ktorých sa nedá samostatne vyžiť
Gauneri!! ŽLTÉ VESTY na nich. Ak to neurobíme ako Francúzy tak tu budú po nás šlapať ako po hovnách a napokon nás poženú na Ruský front.
Ludia sa spamätajme. Francúzi to ukázali čo na týchto jebnutých pajtášov platí. Nič iné situáciu nezmení len radikálna a rýchla reforma pod mohutným tlakom organizovanej ulice.
Až budú mať strach o svoje korytá až potom začnú robiť to čo je skutočne potrebné pre ľudí v štáte.

Jozefnovak 36
neříká se tomu náhodou příprava agrese proti svrchovanému státu? Co na to OSN? Nebo již také patří na výplatní listinu kongresu USA?

E. Piovarči
josefnovak36,
OSN tam sú nasáčkované všetky USA bábky ktoré tancujú tak ako masoví vrahovia z Washingtonu pískajú.
Oni poznajú slovo priama agresia len v slovnom spojení s Ruskom na Ukrajine a v Sýrii.
Tie ich agresie kde povraždili milióny sú len mierové operácie hoci bez mandátu OSN a pod vymyslenými zámienkami. Skrátka podobajú sa stále viac Hitlerovskej mašinérii.
Je vidieť že Sýriu nechcú pustiť k žiadnej slobode a k žiadnemu mieru chcú opäť povaliť Asadovu vládu vyhnať Rusov a Irán zo Sýrie. Považujú celú Sýriu len za svoju tak ako považujú za svoje všetko na svete a preto je Rusko ten najhorší nepriatel tejto skurvenej debilokracie lebo si nechce dať svoju zem a svoje bohatstvo týmto čiernym vydriduchom zo samotného pekla.

Slovenský premiér Peter Pellegrini

Pellegrini: Slovensko podpoří protiruské sankce, i když škodí ekonomice

Pavol Frešo / Peter Pellegrini (Cropped photo)
Slovensko
Získat krátkou URL
Slovensko podpoří zpřísnění sankcí proti Rusku. Uvedl to premiér Slovenské republiky Peter Pellegrini přestože si uvědomuje, že protiruské sankce škodí slovenské ekonomice. Píše o tom Denník N.
„Prodloužení protiruských sankcí je to nejmenší, co může EU po incidentu u poloostrova Krym udělat," řekl Pellegrini před summitem Unie. Uvádí jeho slova noviny Denník N.
Zmínil se také o možnosti zařazení dalších osob na sankční seznam EU, ačkoli samotné sankce podle něj nevedly ke zlepšení situace.
„Slovensko bude držet jednotnou linii s ostatními členskými zeměmi. Pokud dojde k návrhu na zpřísnění sankcí, Slovenská republika bude součástí tohoto rozhodnutí," dodal. Slovensko však nebude iniciovat zpřísnění sankcí.
„Navzdory sankcím není situace lepší, je horší. Sankce jsou velkým gestem, ale nedosáhly žádného výsledku."
Dodal však, že protiruské sankce ekonomice Slovenska škodí.

Monika Ferkova
dalsi kokot ukrajina napadne rusko a oni este budu podporovat porosenka tak gde mame tu demokraticku republiku a spravedlnost pelegrini je taki hajzel ako merkelova

Vladimár Viktorson
bezcharakterná "vďaka" za to, že Rusko veľkoryso a zhovievavo nakoniec predsa len dovolilo Slovensku pripojiť sa k plynovodu Turecký potok
slovenská vláda si nezaslúži nič iné, len obesiť dole hlavou


Karol Jarabek
 Vlaimir Viktorson
A na F16 ky!
PrvýPelegrini,aby ho všetcí natiahli ako gumoveho pajáca!
Lebo nič iného nie je!


Antonín Pitela
Jak pak by ne, servilita za každou cenu ! To prohlášení Pellegriniho, že podpoří sankce proti rusku i za cenu poškození vlastní ekonomiky a tím vlastních občanů je již naprosto jasnou vlastizradou, za kterou by měl být tento americký dolarový poskok postaven před soud ! Hlavně že tomu hajzlovi nevadí kupovat ruský plyn, naftu a potřebné komponenty, bez kerých se nemůže Slovensko obejít. Rusové by měli už konečně patřičně zareagovat a přestat úplne se Slovenskem obchodovat. No a v zájmu objektivity dodávám, že u nás, tedy v ČR je to úplně stejné, jen se okolo toho tolik nemluví a koná se spíše v utajení.
Peter Pavelka
Vzdy to boli zradny politici Slovenska , ktori zradzali a poskodzovali krajinu !
Pan Pelegriny este nepochopil , ze spolocenstvo statov , ktore uvalilo sankcie na Rusko su odveky nepriatelia Ruska ! Nie vsetci obcania Slovenska suhlasia s poklonkovanim byvalym kolonialnym statom a hlavne svetovemu teroristovi USA ! Dame o sebe vediet pi volbach pan Pelegriny a budeme volit SNS ,aj ked to nie je vyhra . Pokakane Slovensko ide valit sankcie na velke Rusko....ake smiesne !
Dedko Sklenar
 Smer asi dovládol ,kto bude voliť takých pripečencov-ostuda
Zdenek škorňák
Tak tomhle se říká ten pravý demokrat a vlastenec pro vlastní národ, který ho volil, kudy chodil tudy škodil, ale za to ho milují v USA, Nadnárodní Americké Teroristické Organizaci NATO a jako věrného vazaly EU, tak vidíte jak je pro vás velmi důležitý, i když na chleba nebude, tak možná mu z F16 i něco zbude, demokrat co nepokrad není správný demokrat, ten má na lidi srát a k paničku se jen vždyť lísat, je celkem dokonalý podle evropských hodnot, tak jásejte jak vás všude milují a v duch mají za ubožaky, nebojte nejsme od vás daleko, máme se rovněž tak taky!!!
Pavel Sintaj
Treba ho z miesta premiéra vyhnať. Je to jasný sluha Neoconov a nie sluha svojho národa a svojich voličov. 
Angelika Lintnerova
Toto mi pripomína socializmus , keď v Moskve pršalo u nás súdruhovia nosili daždniky
Vlastimil Matouš
"Atlantická" logika pána Pellegriniho! Slovensko môže zomrieť, hlavne, že Američania budú spokojní, všakže, pán Pellegrini?
Juraj Molnár
Protektorát Slovensko,teraz nam prikazu nakupit jadrove palivo od krachujuceho Westinghausu a je vymalovane. 
Františwk Ivan
Tak tomu nejako nerozumjem-škodí nám to,ale preto,že sme v posranej EU,ovladanej nemeckom a tý zase amíkmi-to schválime-masochisti-už nám asi riadne jebe.
Lubomír Hančák
Pan Pellegrini, hanbím sa za vás.
IVanvas
náš pellegrini je iba bábika, drží hubu a krok . Je to horšie ako za komunizmu, keď predseda vraj zvrchovanej vlády povie, že je to blbosť, ale musíme posluchať a svoj názor si môžeme strčiť tak akurát do r....  
E. Piovarči
 Peligríni sa zbláznil. NAkupil predražené Americké lietadlá, ktoré Slovensko ani nepotrebuje preto že nás v podstate nikto neohrozuje, tobôž Rusko. Poslanci si zvýšili platy o 1000 Euro a dôchodcom pridali Vianočné raz za rok 80 Eur k minimálnemu dôchodku 270 E, že sa nehanbíte pán Pelegríni a ešte idete dvýhať ceny energií. Z toho sa tu už fakt môžeme posrať. A ešte idete súhlasiť so sankciami voči Rusku čo poškodzujú SR, ako keby nestačili tie predražené lietadlá od USA.. Kam to celý SMER odrazu speje k absolútnej vlastizrade? Bude treba ísť asi opäť do ulíc a pobliekať si žlté vesty pán premiér. Vy budete asi jadrový inžinier kráčajúci do jadra tech chorej EU z ktorej chcú vystúpiť už aj Francúzi.
Takto u ľudí na Slovensku nepochodíte
Bude vás treba pritlačiť k múru a to nekompromisne. Vy ste sa pridali k tým vydriduchom na Západe a v EU čo nás chcú celú večnosť tlačiť k zemi a uberať nám kyslík a pôdu pod nohami. K tým ste sa pridali pán Pelegríni a to Vám nedarujeme ani my čo sme vám celý čas fandili.
Už ste nás nasrali!!!!

ÚSPECHY FAŠINKTONU NEBERÚ KONCA

Bankovky USA a Ruska

Zpětná vazba: dolar začne za týden klesat.

Aleksander Demyanchun

Dolar prudce poklesl vůči rublu po odsouhlasení dohody OPEC+ a klesá dál vůči dalším světovým měnám před zasedáním FRS (Federální rezervní systém), které se má konat 19. prosince. Podle prognózy jedné z předních amerických investičních bank Goldman Sachs začne pak vleklé klesání americké měny.
Udělat pauzu
Většina expertů má za to, že FRS oznámí 19. prosince další zvýšení klíčové sazby, avšak také přání udělat pauzu v cyklu zvýšení. O takovém eventuálním scénáři mluvil předtím šéf FRS Jerome Powell.
Analytici z Goldman Sachs varují: perspektiva zmírnění politiky FRS vyprovokuje pokles kursu dolaru. Proto dojde 19. prosince k přelomu, po kterém „zelená" přejde k střednědobému poklesu. „Komentáře představitelů FRS zvyšují naši jistotu, že americká měna začne klesat dřív než jsme mysleli," řekl agentuře Bloomberg Zach Pandl, hlavní měnový stratég Goldman Sachs.
Riziko sklouzání do recese
O možnosti oslabení dolaru nemluví jenom analytici Goldman Sachs. V poslední době přicházejí s podobnými prognózami také Morgan Stanley, Bank of America, City a další velké banky. Všechny očekávají oslabení jak americké měny, tak ekonomiky.
Na nevyhnutelné zpomalení ekonomického růstu poukazují podle názoru expertů takové příznaky jako zvýšená volatilita trhu cenných papírů, obchodní války a uhlazení křivky výnosnosti státních dluhopisů. Podobně to vypadalo na trhu před všemi ekonomickými pády v USA za posledních 50 let.
Čtvrtého prosince se na grafikonu marginality státních dluhopisů USA poprvé od roku 2007 objevila inverse: výnosnost krátkých dluhopisů překročila výnosnost delších. I když v normální ekonomické situaci „dlouhohrající" papíry vždy zajišťují vyšší výnosnost než krátkodobé.
Ruští analytici potvrzují, že skutečně existují veškeré podmínky pro vleklé oslabení dolaru. Jednou z hlavních podmínek je prohlášení vedení FRS o potřebě mírnější monetární politiky. Zatím jenom asi 20 % expertů očekává recesi v USA v roce 2019, avšak je celkem možná v roce 2020.
„Tvrdší monetární politika a současné vedení obchodních válek s Čínou a EU může vážně uškodit americké ekonomice," poznamenal Andrej Vernikov, náměstek generálního ředitele pro investiční analýzu společnosti Cerich Capital Management.
Rubl čeká zvýšená poptávka
Udělá-li FRS přestávku v zvýšení sazby, anebo vůbec zastaví cyklus zvýšení, bude to znamenat, že investoři z celého světa začnou pátrat po výnosnějších cenných papírech než americké státní dluhopisy.
A pak se zvýší poptávka po měnách existujících v podmínkách vyšších sazeb a také pevných rozpočtů a platebních bilancí.
„Dnešní rozdíl ve výnosnosti dolaru a ruble činí asi 6 %. Víc než to, inflace v RF činí dnes méně než 4 %, kdežto v dolarech překročila 2 %. Tedy, reálná výnosnost rublových aktiv je dnes značně vyšší než dolarových," poukázal Andrej Kočetkov, přední analytik společnosti Objev Broker.
Návrat nerezidentů na ruský trh
Změna politiky FRS může tedy přispět k navrácení podstatného objemu kapitálů na ruský trh dluhopisů. Dodatečnou podporou ruble se stane skutečnost, že zahraniční investoři budou muset směnit dolary za ruskou měnu, budou-li chtít koupit ruské federální dluhopisy. Banka Ruska a ministerstvo financí RF se mohou ostatně v situaci zvýšené poptávky po ruských finančních aktivech vrátit k praxi nákupu měny na volném trhu. Takže sotva můžeme počítat s podstatným posílením ruble vůči dolaru.
Rubl má nicméně podle odhadu analytiků veškeré šance na posílení do bodu 63, anebo dokonce 61, nezasáhne-li do toho geopolitika: možnost zavedení Washingtonem druhého balíku sankcí za „otravu Skripalových" i nadále denervuje investory.
Názor autora se nemusí shodovat s názorem redakce

ČO PRIZNAL pán BUCHANAN - RUSKO VSTALO Z TROSIEK

Rusé náměstí v Moskvě

Reaganův a Nixonův poradce si postěžoval, že Rusko „vstalo z trosek“

 Mladlen Antonov
Získat krátkou URL
Politik Patrick Buchanan, bývalý poradce tří amerických prezidentů, ostře zkritizoval vnitropolitickou situaci ve Spojených státech a prohlásil, že demokracie ztratila monopol na prosperitu, zatímco Čína a „z trosek vstalé“ Rusko čerpají síly. Svůj názor vyložil v článku uveřejněném v časopise The American Conservative.
Demokracie ztratila monopol na silný a prosperující stát, tvrdí Buchanan. Uvádí jako příklad Rusko, které podle jeho slov dokázalo, že „do základů zničená supervelmoc může vstát z trosek a požádat o patřičný respekt a obdiv".
Moderní Čína mohla také podle jeho slov dokázat, že se může země stát supervelmocí i za jednostranického režimu a že demokratické zřízení není vůbec závaznou podmínkou hospodářského rozvoje.
„V tomto zatraceně seriózním světě jsme se změnili v neseriózní zemi, která promrhává své síly v maličkostech," píše Buchanan.
Nátlak na amerického prezidenta Donalda Trumpa dosáhl podle Buchanana svého vrcholu. Denně se diskutuje o tom, jestli se podaří elitám, jimž se nynější šéf Bílého domu nelíbí, podkopat jeho moc, zbavit ho úřadu a poslat do vězení, píše autor. Klade si přitom otázku: „A co si pomyslí celý okolní svět, když uvidí, jak je kdysi veliká republika posedlá tím, aby zneuctila dalšího svého prezidenta?"
Podle názoru politika je jednou z příčin toho, proč demokracie ve světě zažívá úpadek, skutečnost, že Spojené státy, „jejich etalon a hlavní vzor", připomínají stále více Francii před 2. světovou válkou.
„Čím může současná americká demokracie přilákat svět, v čem je ten její koníček, její vizitka?" ptá se Buchanan. Podotýká, že podle názoru samotných Američanů spočívá síla USA v rozmanitosti. „Ale copak Evropa neutíká právě před touto rozmanitostí, co jí nohy stačí?" poznamenává politik.
V daném okamžiku snad bude nejsprávnějším tvrzení, že svět postupuje od transnacionalismu ke „kmenovosti", od rozmanitosti k etnickému nacionalismu, a poptávka po rozmanitosti je přitom i nadále malá, soudí autor. Na pozadí toho může být zrušena rusko-americká smlouva o likvidaci raket středního a krátkého doletu a je také ohrožen návrh amerického prezidenta na denuklearizaci Korejského poloostrova, podotýká Buchanan.
„V nejbližších dvou letech budeme ale muset slýchat řeči o tom, jestli je poplatek za mlčení dostatečným důvodem k impeachmentu a ve kterém okamžiku přesně přestal (bývalý Trumpův advokát) Michael Cohen projednávat s Rusy plány svého šéfa postavit v Moskvě Trump Tower," uzavírá politik.
Buchanan je americký politik a publicista, ideolog krajně pravicové frakce Republikánské strany USA, vykonával v minulosti funkce poradce a autora projevů amerických prezidentů Richarda Nixona, Geralda Forda a Ronalda Reagana.

Логотип агентства Moody's Investors Service

Moody’s předpověděla krach finanční moci USA

Emmanuel Dunand
Snížení daní a zpomalení ekonomiky podkopají finanční moc USA v příštím desetiletí. Uvádí se to ve zprávě Moody’s Investor Service, oznámil portál Yahoo! Finance.
Podle zprávy agentury ve druhém čtvrtletí roku 2018 rostla ekonomika USA o 4,2%, což je nejlepší ukazatel od roku 2014. Očekává se však, že se ekonomický růst zpomalí nejdříve na 2,9%, a pak i na 0,9%.
V roce 2017 činil schodek federálního rozpočtu 3,5% HDP. Letos se zvýšil na 3,8% (779 miliard dolarů), dodává Moody's. Předpovídá, že se zvýší do roku 2028 na 8%. Podotýká se, že kvůli snížení sazby korporativní daně z 35% na 20% se snížily daňové příjmy z byznysu o 31%.
„Neustálý růst rozpočtového schodku přivede k tomu, že federální dluh a břemeno jeho obsluhování dosáhnou historicky rekordní úrovně, což v konečném důsledku ovlivní svrchovaný úvěrový rating země," píše v závěru agentura.
Analytici největší americké investiční banky Goldman Sachs dříve spočítali, že následky podzimních prudkých poklesů na burze cenných papírů pocítí americká ekonomika již na začátku příštího roku — bude ji to stát až 0,75% HDP.
 Pokládka plynovodu Severní proud 2 ve Finském zálivu

Kohlíček: Palbu Evropského parlamentu po Severním proudu 2 vyvolal Trump

Igor Zarembo
Jana Petrova
Evropská unie se postavila proti Severnímu proudu 2. Po Sněmovně reprezentantů USA vyzval i Evropský parlament zrušit jeho stavbu. Následovala prudká reakce ruského ministerstva zahraničních věcí. Jeho tisková mluvčí Maria Zacharovová označila vystupování proti diverzifikaci dodávek nosičů energie za „šílenství pro Evropu“.
Jaké následky pro Severní proud 2 může mít rezoluce Evropského parlamentu?
„Podle mě to konkrétní význam mít nebude, je to pouhá deklarace," řekl v rozhovoru pro Sputnik europoslanec Jaromír Kohlíček. Kohlíček: Je to výraz tlaku Spojených států na zvýšení rusofobie v Evropské unii, protože nejde o nic jiného, než o to, jak to velmi dobře říkal Donald Trump, že on chce prodávat zemní plyn do Evropské unie — nemusí být vůbec americký, ale on chce, aby Spojené státy byly tím dodavatelem, nikoliv někdo jiný. Takže kdyby převažujícím dodavatelem nebo významným dodavatelem bylo třeba Alžírsko, tak on se bude snažit potlačit ty dodávky z Alžírska. Kdyby to byl Írán, tak dodávky z Íránu, kdyby to byla Libye, tak z Libye. Prostě mu jde jednoznačně o to, aby Spojené státy měly v ruce možnosti regulovat dodávky plynu do Evropské unie. Vůbec se nejedná o to, jestli ten plyn půjde přes Ukrajinu nebo jinudy, právě proto se dělají dokonce za dotace Evropské unie odpařovací stanice na zkapalněný plyn jako ve Štětině a mají se rozšiřovat, protože to přesně hraje do noty plánu Spojených států, aby se staly tím klíčovým dodavatelem. A jestli dneska 40 % zkapalněného plynu dodává Kuvajt, tak oni ho budou třeba přeprodávat. Takže tady se nejedná o nic jiného než o další kolo snahy Spojených států mít v ruce jedno z klíčových odvětví, kterým se dodávají suroviny do Evropské unie.
Rozumím správně, že tato rezoluce nebude mít žádný význam?
Ano, je to pouhá deklarace.
V textu rezoluce projekt stavby Severního proudu 2 označili za politický, který navíc představuje nebezpečí pro evropskou bezpečnost. Co na to říkáte vy?
Každá velká infrastrukturní investice musí mít politické pozadí. Musí to politici dohodnout, protože takové velké investice vždycky mají jednak technickou stránku věci a jednak politickou stránku věci. A tato rezoluce je typickým politickým instrumentem Spojených států, které prostřednictvím svých spojenců, prostřednictvím nejrůznějších kauz, skandálů, se snaží dosáhnout toho, aby jejich vlastní administrativa měla v ruce dodávky zemního plynu. Nic jiného za tím nevidím. Je to další krůček na vyvolávání rusofobie, tomu velmi dobře posloužily ty kauzy okolo novičoku, Skripalových, letadla, velmi pravděpodobně sestřeleného ukrajinskými silami nad jižní Ukrajinou, kde byli obviněni Rusové. A dalšími a dalšími věcmi. Takže je to jenom další takový malý kamínek do mozaiky, kdy se Spojené státy, které postupně ztrácí své dominantní postavení na světovém trhu, snaží alespoň tímto způsobem, tedy politicky, zajistit, aby ty ekonomické věci mohly alespoň trochu mít v ruce. Fakt je, že vedoucí postavení ve světě pomalu, ale jistě ztrácejí. A Donald Trump se tomu snaží čelit. Že tomu čelí zrovna zvýšenou rusofobií na jedné straně a zákulisními jednáními s Ruskem na druhé straně, to je pochopitelné. A myslím si, že to souvisí se současným stavem světa. Já bych to nepřeceňoval, musíme to vzít na vědomí. A myslím si, že ten projekt Nord Stream 2 bude pokračovat. Koneckonců má být v příštím roce celá záležitost ve velkém rozjeta. A jak jste hlasoval vy — pro nebo proti?
Já samozřejmě pro takové věci nemohu hlasovat. Jinak ještě jedna věc. Bude strašně zajímavé, jak se bude vyvíjet další větev Nord Stream, protože se znovu jedná o dodávky ruského plynu, tentokrát do jižní Evropy. A už jeden takový projekt, který byl mimo Turecko — South Stream, byl na základě naprostého masivního nátlaku na bulharskou vládu zrušen. Takže to bude velmi zajímavé, protože je to jenom další kamínek do mozaiky rusofobního jednání, které vidíme v rámci celé Evropské unie. Myslím, že nebudu daleko od pravdy, když za tím zase uvidím prsty administrativy Spojených států.

Pavel Michna
Jó, v demokracii zabiješ vlastní matku, když Ti za to někdo dobře zaplatí! To je pragmatická zásada kapitalismu!

Antonin Pytela

Nevím jestli by Rusko nemělo zavřít přívod plynu do Evropy úplně a dát tak nějaký čas všem těm evropským tupcům zalezlých v americké řiti na rozmyšlenou. Možná že vymrzlé byty a zastavení průmyslových podniků by mohlo změnit rychle jejich názor. Jak se zdá, má dnes každý stát v čele nějakého slovenského Pelligriniho, nebo alespoň jeho klon. Raději pokles výroby a životní úroveň vlastních obyvatel, než jistota z Ruska.
Prostě slepá, ponížená a potupná lokajská služba Americe za každou cenu !
 

„Vyhoštění diplomata je nepřátelským aktem vůči Slovensku.“ V SaS se podivili ruské odvetě

Získat krátkou URL
Slovenská strana Svoboda a solidarita (SaS) považuje vyhoštění slovenského diplomata z Ruské federace za další nepřátelský akt vůči Slovensku. Napsal to portál topky.sk s odkazem na představitele strany Róberta Bučeka.
„Zatímco vyhoštění ruského diplomata ze Slovenska bylo zdůvodněno jeho výzvědnými aktivitami vůči zájmům Slovenské republiky a NATO, příčinou vyhoštění slovenského diplomata je jenom ruská odveta. V této souvislosti znovu vyzýváme vládu, aby bezodkladně podnikla kroky na snížení počtu pracovníků ruské ambasády na úroveň počtu diplomatů Slovenské republiky působících v Ruské federaci," uvedl poslanec Národní rady SK za SaS a lídr strany pro zahraniční politiku a politický systém Martin Klus.
Dříve ruské ministerstvo zahraničních věcí označilo deportaci ruského diplomata ze Slovenska za nepřátelský krok. „Jak víte, v listopadu slovenská vláda vyhostila ze země ruského vojenského diplomata. Podle mezinárodní diplomatické praxe jsou podobné nepřátelské činnosti vždy spojené se zrcadlovou odpovědí. Takže byl za personu non grata označen slovenský vojenský diplomat, který musí opustit zemi v průběhu dvou dnů," prohlásila tisková mluvčí ministerstva zahraničí Marija Zacharovová.
5. prosince slovenský premiér Peter Pellegrini prohlásil, že jeden z ruských přidělenců byl vyhoštěn 22. listopadu, v souladu s požadavky slovenské strany opustil zemi během 48 hodin. Diplomata obvinili z rozvědné aktivity vůči zájmům Slovenské republiky a NATO.

A čo si mysleli že budú z Ruska za to vyhostenie posielať zadara Slovensku krémeše?

Galapeter 1313
...v SaS asi cekali,ze jim Rusko podekuje..a co tak kopanec do riti pan Klus..co Klus ,to skudce.Viz opicak, zpevak a podelany havlista klus..

MZV Ruska: Butinovou drží v nestandardních podmínkách, budeme ji nadále podporovat

Získat krátkou URL
Moskva bude i nadále podporovat Rusku Marii Butinovou, která včera večer přistoupila na dohodu a přiznala se v jednom bodu obvinění, řekl v pátek ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov.
„Podle mého názoru je veškerý smysl této dohody, a tato praxe je charakteristická především v USA, v soudnictví… Veškerý smysl této dohody spočívá v tom, aby se ‚vyobchodovala‘ možnost dostat se ven a vrátit se domů," řekl Lavrov novinářům. Zároveň ji podle jeho slov navzdory tomu, že se Butina přistoupila na dohodu, stále drží v hrozných podmínkách.
„Naši diplomaté navštívili Marii Butinovou včera. Nachází se stále ve velmi nestandardních podmínkách, takových, jaké jsou obvykle používány pro extrémně nebezpečné pachatele. Opět jsme požadovali, aby byla převedena do společných prostor," řekl Lavrov. Poznamenal, že „rozumí" Butinové, že se rozhodla uzavřít dohodu.
„Nachází se v hrozných podmínkách. Už několik měsíců na ni používají různé druhy mučení. Například ji pouští na procházku uprostřed noci, aby násilně přerušili její spánek, nebo jí umisťují do izolované místnosti a mnoho dalších. Mám důvod se domnívat, že účelem těchto podmínek, které pro ni byly vytvořeny, bylo podlomit její vůli a přinutit ji přiznat se k tomu, čeho se pravděpodobně nedopustila. Ale toto je její rozhodnutí, uděláme všechno, abychom ochránili práva naší občanky a aby se mohla vrátit domů co nejdříve," zdůraznil ruský ministr zahraničí.
Butinová byla obviněna ze spiknutí s cílem práce agenta zahraniční vlády bez registrace na americkém ministerstvu spravedlnosti a také z toho, že pracovala jako zahraniční agentka.
Ruska přiznala vinu u amerického soudu v jednom bodě obvinění (spiknutí za účelem poškození USA). Zpočátku čelila odsouzení až na 15 let ve vězení. Dohoda se soudem však znamená, že čelí maximálně pětiletému vězení a ve skutečnosti může být termín mnohem menší. Butinová také slíbila spolupracovat v rámci vyšetřování.

Piovarči
Pripadá mi to celé ako hon na čarodejnice. Cool je teraz chytanie Ruských špiónov. A vynucovanie priznaní ako za bolševika. Kam toto protiruské šialenstvo speje....?

Onderka
Tady je videt, jak moc je Amrdol zlocinnym statem. Ale vseho docasu - na Amrdol prijde trest.

Presne tak na Amrdol musí prísť trest. Karma je sviňa

Draken
Na čase pozatýkat preventivně pár američanů v Rusku a bude klid.
Číňani zareagovali velmi hbitě.

Ruský letounu 6. generace

Ruská televize ,,omylem&quote; ukázala utajený model hypersonického letounu 6. generace

USA chtějí zbavit Rusko silné armády, prohlásil bývalý americký velvyslanec

Evgeniy Biyatov
Získat krátkou URL
Cílem zavedení ekonomických sankcí proti Moskvě je zbavit Rusko silné armády a námořnictva, což odpovídá zájmům Washingtonu. Toto prohlášení učinil ve vysílání ukrajinské televizní stanice Prjamoj bývalý velvyslanec USA na Ukrajině a ředitel Euroasijského střediska Atlantické rady John Herbst.
„Chceme, aby jejich (ruská) ekonomika byla slabší, protože silná ekonomika podporuje silnou vojenskou moc. A nechceme, aby silná agresivní velmoc měla silnou armádu nebo silné námořnictvo. Proto sankce slouží nesporně našim zájmům," prohlásil Herbst.
Přitom s odvoláním na údaje MMF dodal, že ruské HDP ztrácí kvůli sankcím „více než jedno procento ročně". Zvláštní zástupce MZV USA pro Ukrajinu Kurt Volker dříve prohlásil, že evropské země a Washington by měly promyslet zavedení dodatečných sankcí proti Rusku po incidentu s ukrajinskými loděmi v Černém moři.
Stálý zástupce Ruska při EU Vladimir Čižov ze své strany poznamenal, že USA využily tohoto incidentu, aby zesílily sankční nátlak na Moskvu ze strany Evropské unie, to se jim ale nepodařilo.
V srpnu byl americkému Kongresu předložen k projednání návrh zákona, který obsahuje balík protiruských opatření, mj. sankce proti novému státnímu dluhu Ruska a státním bankám, mj. Vněšekonobanku, Sberbanku, VTB, Gazprombanku, Rosselchozbanku a Promsvjazbanku.
Média později oznámila s odvoláním na americké senátory, že Kongres USA nestačí podle všeho projednat do konce roku návrh zákona, který předpokládá zavedení nových sankcí a odloží nejspíše hlasování na příští rok.

Moribundus
Američania neefektívne dávajú peniaze na obranu. Pri porovnaní rozlohy Usa a Ruska a ich výdavkov na zbrojenie je to veľký nepomer. V Rusku sú cca 20 x efektívnejší.

M513
Moribundus, ich obrana stojí na chorobe tzv. stihomam. Majú na to právo lebo vo svete narobili toľko zla že ozaj sa musia báť a pritom nevedia z ktorej strany odplata príde.

Munsanta
Ruský stíhač 6. generace:
www.securitymagazin.cz/defence/ruska-televize-omylem-ukazala-tajny-model-hypersonickeho-letounu-6-ge

Piovarči
Skurv.syni ešte aj verejne vyhlásia o čo im ide oslabiť Ruskú armádu aby ju potom mohli poraziť. Toto si Rusi ako národ teraz uvedomia ešte viac a zomknú sa a žiadne sankcie ich nepoložia a armádu naopak budú posilňovať aj na úkor vyššej životnej úrovne a Rusko sa napokon stane vojenskou veľmocou č. 1. A čím viac zemí sa k Rusku pridá tým bude väčšia obchodná výmena a pôjde nahor i životná úroveň Rusov
Češi, Slováci i Madari s Rusmi a Ruskom Sympatizujú len naše vlády často hrajú na dve strany, alebo len kolaborujú za judášskych 30 strieborných, ale aj to sa postupne zmení. Žlté vesty sú nádejov že EU môže byť slobodnejšia. Toto hnutie by mohlo zmeniť Európu na priateľskéjšiu k Rusku.

Bogi Luboš
Pozdě, milý drozde. Hehehe.
A uz vam nepomozu ziadne sankcie, vyplaty pre vselijakych kolaborantov typu Štetina, dotovanie presstitutok, ani 1000 uzitocnych kolaborantskych idiottov Nemcovov v Rusku a ani milion dementnych homotrollov Hradskych vsade naokolo. Hehehe. Finito smradi.


Milan Albert
Aby sa neprepočítali. Určite sa ich budú Rusi pýtať.

Michal Kurt
Co dokázali v Sýrii za tři roky s malým kontingentem a co nato za 17 v Afghánistánu se stovkami tisíc vojáků a mohutným letectvem ?

Roman Pavlik
Na rozdíl od těch nenažranců se Rusi poučili, výroba raket, jejich nosičů, a obranného systému na vlastním území je několikanásobně levnější, než udržování útočného vojska a 800 základen po celém světě.

Protestní akce žlutých vest

IS namířil na manifestace žlutých vest, domnívá se expertka

 Irina Kalashnikova
Získat krátkou URL
Mezinárodní teroristické skupiny Islámský stát*(IS*) a Al Kaida* si mohou vzít za cíl demonstrace žlutých vest, které teď probíhají v několika evropských státech.
Tento názor v komentáři pro Sputnik vyjádřila vedoucí expertka pro terorismus Evropského centra strategických výzkumů a bezpečnosti Evgenia Gvozděva.
„Propagandistická prohlášení IS* a Al Kaidy* běhen dvou týdnů svědčí o tom, že považují manifestace žlutých vest zaprvé za přitažlivý cíl pro útok, stejně jako cíl pro tzv. intelektuální džihád," řekla.
Podle odbornice to potvrzují jsou nedávná zadržení dvou islámských radikálů ve Francii, kteří jsou podezření z přípravy teroristických útoků na manifestaci žlutých vest v Paříži.
„Existence natolik významného protestního hnutí se také interpretuje teroristickými skupinami jako slabost a rozdělenost francouzské společnosti," dodala Gvozděva.
*Teroristická skupina, která je zakázaná v RF

 Tibor Pásztor
Celé je o tom , že macronova vláda stráca pôdu pod nohami ! Tak prichádzajú zvesti o tom , že zaútočia , takto chcú odradiť ludi od toho aby išli do ulíc ! Nuž veľmi prízemné , nečakal som takéto vyjadrenia od kompetentných ! Velmi chabá a plytká obrana svojich vysnenych funkcií!
Gilotinu bude potrebné oprášiť, na mazať aby dobre fungovala na macronovu hlavu !

Piovarči
Kto sa to asi vyhráža teroristami. Teraz sa to Makronovic klukoví náramne hodí..... keď už polícia nestačí rozháňať žltú lúzu v Parížskych uliciach.

Jirka Vágner
To jako že frantická policie je už z mlácení demonstrantů, jejich smýkáním za vlasy po zemi, střílením do neozbrojených lidí, psychickým mučením středoškoláků klečícími s rukama nad hlavou jako před popravu apod. tak unavená, že povolavá své kolegy z jimi vytvořené nové Lybie?

František Opluštil
A že se IS(IL) zaměřuje proti demonstrantům? Kteří demonstrují za svou lidskou a sociální důstojnost? Proč právě proti takovým?
To jen ukazuje, kdo ten výplod západních taj. služeb ve skutečnosti řídí.


Piovarči
Samozrejme v tejto kauze je teraz najbližším spojencom a spasiteľom terrorizmus, ktorý na neposlušné reptajúce davy platí 


National Interest předpověděl americkému námořnictvu porážku ve válce s Ruskem

National Interest předpověděl americkému námořnictvu porážku ve válce s Ruskem

Matt Brown
Získat krátkou URL
Pokud americké námořnictvo nezmodernizuje své letouny, riskuje, že ztratí svou konkurenceschopnost a utrpí porážku v možné válce s Ruskem nebo Čínou. To je uvedeno v časopisu National Interest s odkazem na zprávu Centra pro strategické a rozpočtové hodnocení (CSBA).
„Pokud americké námořnictvo nebude moci modernizovat svou leteckou skupinu, mělo by se vedení námořnictva znovu zamyslet nad tím, zda bude pokračovat ve financování modernizace letounů nebo prostředky použije na důležitější vojenské jednotky," říká materiál.
CSBA poznamenává, že po pádu SSSR americká flotila začala záměrně snižovat své bojové schopnosti. Letoun čtvrté generace Grumman F-14 Tomcat a protilodní letadlo Lockheed S-3 Viking byli odstraněni z výzbroje a byli nahrazeni stíhači bombardéry Hornet a Super Hornet od společnosti McDonnell Douglas Corporation. Tyto změny měly negativní dopad na rozsah vojenského vybavení a dnes jednoduše nestačí na to, aby vyhráli bitvu s čínskými nebo ruskými ozbrojenými silami. „Do roku 2018 se počet typických letounů s devíti tunami užitečného zatížení snížil na 2 tisíce km. Zároveň Rusko a Čína vyvinuly protilodní rakety s velkým dosahem a další zbraně, které ohrožují letadlové lodě a letouny," píše The National Interest.
Americké letadlové letecké společnosti nemají „rozsah, vytrvalost, životnost a specializaci" pro operace schopné porazit velké mocnosti, shrnul autor.

Jozef Gazda
US NAVY môže strašiť akurát tak Líbyu, Grenadu a Panamu. Momentálne je dostrel ruských rakiet taký, že žiadne lietadlo z lietadlovej lode nemá dolet, nehoriac o ruských ponorkach a torpedach, ktoré zrušia celé lodné zväzky naraz.

Peter Pavelka
Este ste nepreskocili Juesej , my za vas skapinat nebudeme ,pojdeme s Ruskom !

Adam Kratochvíl
to uz v Rusku vedia davnejsie preto ten klud rusov a nervozita americanov...

Tvenca
 Za II.sv.války letadlové lodě znamenaly konec pro bitevní lodě.Dnes, díky raketové technice je konec letadlových lodí.Přichází doba malých,těžko zasažitelných a rychlých člunů,které jedinou raketou dokáží vyřadit letadlovou lod.Letadlové lodě můžou být použity pouze proti zemím třetího světa,ne na vyspělou velmoc-Čína,Rusko.S tím jak Rusko bude různým státům prodávat protilodní rakety(a že je prodávat budou) se oceány postupně očistí od toho US přežitku.

Tomas 707
 Letadlové lodi jsou Američanům ve válce s Ruskem či Čínou celkem na nic. Letadlovou loď není třeba potopit, stačí naklonit a letadla už jsou k ničemu.

Piovarči
 A lepšie to už nebude chlapci z JUESEJ:-) 


Potrubí pro Severní proud 2 v Německu

USA vyzvaly Německo, aby „vyslechlo sousedy“ v otázce Severního proudu 2

Axel Schmidt
Získat krátkou URL
USA vyzývají Německo, aby „vyslechlo sousedy“ ve věci zrušení stavby plynovodu Severní proud 2, řekl zástupce amerického MZV Robert Palladino
„Rezoluce Evropského parlamentu z 12. prosince opakuje důležitost role Ukrajiny v evropské síti dodávek energie a odsuzuje stavbu plynovodu Severní proud 2 podporovaného Kremlem jako politický projekt. Vyzýváme Německo, aby vyslechlo znepokojení mnoha jeho sousedů, jejichž bezpečnost bude ohrožena kvůli tomuto plynovodu," řekl diplomat.
Schválil také rozhodnutí Evropské unie prodloužit sankce proti Rusku a slíbil, že bude i nadále v této otázce „na jedné frontě" v Evropany.
Ve středu na zasedání ve Štrasburku Evropský parlament přijal dokument s výzvou, aby byla zrušena realizace Severního proudu 2. V tiskové službě německé vlády uvedli, že přijatá rezoluce nezměnila stanovisko Berlína ohledně realizace Severního proudu 2.

Piovarči
USA parchanti lacno privatizovali ukrajinské potrubie a hrozí že zisky s tranzitu plynu pre USA nebudú a tak neustále vyšilujú:-)

Taxem
Ty Američani jsou s tomhle už trapní, měli by pochopit že nemůžou diktovat každému co může a nemůže... Tvl to jsou ty politici takové ovce že je vždy poslechnou, nebo budou hájit zájmy svého státu a nějaký amíky pošlou do háje??

Vladimír Lazor
Palladino, ..........tvoje "postavenie" ťa oprávňuje na tlmočenie stanoviska nadiktovaného tvojim šéfom..............všetky alternatívy amerického nátlaku boli dávno medzi Nemeckom a Ruskou Federáciou prerokované ! Nemci dobre vedia, že je to existenčná záležitosť nielen Nemecka, ale aj ostatných štátov EU. RF môže kedykoľvek odstaviť Ukrajinu, ak si to politická situácia v Ukrajine a vo svete bude vyžadovať ! .............Turecko je dosť samoľúbe na pretlačenie "jeho" prúdu do Európy...

Pavelka
USA ,8000 km daleko , jde hovno o Nemecke sousedy , chteji oslabit Rusko a dodavat energie do eu , zel jsou drahy . Ukrajine nik negarantoval dozivotny tranzit plynu a profit z nej .Geopoliticke pomery se zmenili a tim i trasy energii .Eu chce nutit Rusko , aby dalo vydelat Ukackam a tim , aby eu mela mene vydaju a starosti , ktere si natropili , podporou Majdanu !

Piovarči
UKačka privatizujú potrubie v prospech majiteľov z USA preto je to tak dôležité 

Solar Jozef
Tie špiny, ak by vedeli, že nepríde odveta, tak spravia z Ruska Hirošimu ! Je to chorý národ.

PODĽA USA BY BOLO DOBRÉ ABY EUROPANIA PLATILI ZA PLYN VIAC 

Svaření potrubí pro Severní proud 2

Kolik ztratí Evropa, když se vzdá Severního proudu 2

 Paul Langrock

Získat krátkou URL
Alexandr Lesnych
Sněmovna reprezentantů USA přijala rezoluci o odporu výstavbě Severního proudu 2, podobný dokument následně schválil Evropský parlament. Přitom ke konci listopadu byla na dně Baltského moře položena čtvrtina celého potrubí. Jaké jsou šance toho, že se Evropa vzdá nového plynovodu?
Pes štěká a karavana jede dál
Obě schválené rezoluce mají ale ryze deklarativní povahu a nemají žádnou právní sílu. Experti mají za to, že dál než halasná politická prohlášení to nepůjde a že Evropané prostě potřebují vytvořit zdání boje s „ruskou hrozbou pro evropskou bezpečnost", aby vyhověli Washingtonu.
Proč chtějí USA zastavit výstavbu Severního proudu 2, je naprosto jasné. Přejí si totiž obsadit v nejbližších letech první místo na světě v dodávkách zkapalněného zemního plynu do zahraničí, včetně Evropy. Washington ale nedokáže obstát v cenové konkurenci s Gazpromem.
„Cena dopravy tisíce kubíků plynu z Ruska do Evropy činí 120-130 dolarů, kdežto z USA asi 175 dolarů. Gazprom tedy vždy dokáže uhájit svoji část trhu," řekl ředitel oddělení přírodních zdrojů a surovinového zboží ratingové agentury Fitch Dmitrij Marinčenko v interview pro Sputnik.
Evropské státy, jež očekávají z tohoto projektu zisky, zůstaly na starých pozicích. Poradce finského ministerstva ekonomiky Kari Klemm například v rozhovoru pro Sputnik potvrdil, že vláda jeho země poskytla všechna potřebná povolení na výstavbu plynovodu přes svoji výhradní ekonomickou zónu a že se tento postoj nezměnil.
Stejný názor zastává také Německo. I když po listopadovém incidentu s ukrajinskými loděmi v Kerčském průlivu vyzval lídr jedné z největších frakcí Evropského parlamentu Manfred Weber evropské státy, aby se vzdaly výstavby Severního proudu 2, předsedkyně německé CDU Annegret Krampová-Karrenbauerová však prohlásila, že je to příliš radikální opatření.
Zkusíme to s kalkulačkou
Výhoda z realizace Severního proudu 2 pro Evropu se dá jen těžko docenit, kdežto hypotetické odmítnutí výstavby plynovodu dokáže vážně poškodit celou evropskou energetiku.
První zjevné ztráty čekají ropné a plynárenské společnosti, jež investovaly do plynovodu. Kromě ruského Gazpromu je to francouzská Engie, britsko-holandská Royal Dutch Shell, německé Uniper a Wintershall a také rakouská OMV. Na každou evropskou společnost připadlo 950 milionů eur a celkem to činí 4,75 miliardy. Společnosti, jež opustí projekt, budou navíc muset zaplatit Gazpromu smluvní pokutu, která v podobných velkých obchodních smlouvách může činit až 100 %. Jinými slovy je to dalších 4,75 miliardy eur, poněvadž investice ruské společnosti do výstavby plynovodu tvoří polovinu celkové ceny. Jsou to ale pouze krátkodobé ztráty, kdežto existují také dlouhodobé.
Nehledě na to, že podle prognózy Mezinárodní energetické agentury (IEA) klesne spotřeba modrého paliva v Evropě do roku 2023 o 11 miliard kubíků, zůstane poptávka stejně dost vysoká: Oxfordský ústav energetických výzkumů ji odhadl přibližně na 537,2 miliardy kubíků.
Vlastní těžba zemního plynu v Evropě klesne přitom v této době o 44 miliardy kubíků. Znamená to, že dovoz zemního plynu do zemí EU pouze stoupne a Brusel bude muset odškodnit to, co mělo být dodáno budovaným baltským plynovodem.
Projektovaná kapacita Severního proudu 2 činí 55 miliard kubíků ročně. Kdežto bez výstavby nových plynovodů je jedinou variantou získání pro Evropu tohoto množství nákup zkapalněného plynu, jehož cena se mění každý měsíc.
V listopadu prodávali zemní plyn na americkém Henry Hub za 145,61 dolaru za jeden tisíc kubíků. Pak bylo třeba zaplatit za jeho dopravu do podniků na zkapalnění 15 % ceny plynu, tedy ještě před zkapalněním měl jeden tisíc kubíků cenu 167,45 dolarů. Zkapalnění v podniku Sabine Pass přijde na 90 dolarů za 1000 kubíků, takže cena za tento tisíc stoupne na 257 dolarů.
Pak je třeba zaplatit dovozné za přepravu po vodě do Evropy, to znamená dalších asi 40 dolarů za každý tisíc kubíků. A nakonec bude cena amerického zkapalněného plynu činit po příchodu do EU asi tři stovky dolarů. Po celý rok 2018 platila Evropa za ruský plyn průměrně 230 dolarů za stejné množství. Znamená to, že dodávky plynu přes Severní proud 2 přijdou Brusel za celý rok na 12,6 miliardy dolarů.
Cena stejného množství amerického zkapalněného plynu podle listopadových cen vyústí do částky 16,3 miliardy. Což zase znamená, že odmítne-li EU Severní proud 2, ztratí asi 3,7 miliardy v americké měně. Přičemž pouze v případě, že ceny zkapalněného zemního plynu zůstanou na dnešní úrovni. Mimochodem cena domácího zkapalněného plynu stoupla v USA oproti listopadu 2015 na dvojnásobek.

Adam Kratochvíl
USA sa coraz viac podobaju zhubnemu rakovinovemu nadoru sveta...to, ze budu skodit aj svojim "spojencom" len aby sebe zachranili pred - kožku to uz je choroba v pokrocilom stadiu...

Patrik Petr
Co vlastně USA chtějí ?
Jedny blbce už přece na ten svůj drahý plyn našli ,
A TO JIM MUSÍ STAČIT !


Jo Poliaci sa chytili a budú mať teraz vyššiu životnú úroveň:-) 

wwwbuerger
To pro mě spíše vypadá, že USraelcům je úplně to nejdůležitější co nejvíce poškozovat RF i za cenu podlých akcí a vlastní škody, kterou stejně musí občané vymáchat a ne ty USraelské svině. Asi to i bude ten poslední podraz, který by si mohli ještě dovolit, protože pak už Rusko doufejme konečně i pořádně změní jejich politiku a další strategie.. Už jsem zde i několikrát říkal, že dokud jsou v evropě u moci USraelský žiďáci, že se nic nezmění a chtějí všemi způsoby dosáhnout světovlády.. Hrozně rád bych se mýlil, ale tohle bude velmi zajímavé, jak to dopadne ???

Piovarči
Pindosi niečo vymyslia. Pracujú na tom celé štáby. Ja by som sa nečudoval  keď by došlo i k nejakej veľkej sabotáži, alebo dokonca likvidácii severného prúdu vojensky. Toho všetkého sa môžeme dožiť. Možno na potrubie zaútočia ponorkové sily ISIL.

Protivzdušné systémy S-300 v Sýrii

V Rusku informovali o účinku rozmístění protivzdušné obrany v Sýrii

Foto : The Ministry of Defence of the Russian Federation
Získat krátkou URL
Ruský systém protivzdušné obrany rozmístěný v Sýrii přinutil koaliční síly v čele s USA ke snížení intenzity letů na severovýchodě země, řekl novinářům ruský vicepremiér Jurij Borisov k závěrům návštěvy Sýrie.
„Skupina protivzdušné obrany, kterou v Sýrii založil Koncern VKO Almaz-Antej, kontrolovala vzdušný prostor prakticky nad celým syrským územím. Po zahájení bojové služby pouze jedné baterie protivzdušného raketového systému S-300V4 bylo zaregistrováno značné snížení intenzity letů koalice v severovýchodní části Sýrie," řekl.
Borisov rovněž poznamenal, že baterie protivzdušného raketového a dělostřeleckého systému Pancir-S, jež byly rozmístěny v Sýrii, zlikvidovaly velký počet bezpilotních letounů a raket, zajistily bezpečnost vojáků a vojenské techniky.
Ruské systémy S-300V4 byly nasazeny v Sýrii za účelem zajištění bezpečnosti letiště Hmímím a technické základny Tartús. Pak byly v okolí letecké základny rozmístěny modernější S-400.
Po tragédii 17. září, kdy syrská raketa S-200 sestřelila ruské letadlo Il-20 s 15 vojáky, přijalo Rusko rozhodnutí o předání syrské armádě systému S-300.

Zdenek Vala
Já jim to rád věřím aspoň Izrael si dal pokoj. Nevím jestli je to tím že je tam S300 nebo tím že mají špatné svědomí vůči Rusům a obavy z jejich možné odvetné akce případě narušení Syrské hranice. Ale docela rád bych se ujistil důkazem kdy vyhlásí bezletovou zónu nad celou Sýrií a uzemnil tam i americké letectvo. To by pro mě byl nezvratný důkaz a myslím si že by se pak USA ze Sýrie stáhlo úplně
Michal Kunrt
 -15000 protureckých ozbrojenců je připraveno na ofenzívu za Eufratem proti YPG - uvádí mluvčí protureckých ozbrojenců.

-Turecko může zvážit možnost spolupráce se syrským prezidentem Basharem Assadem v případě jeho vítězství v transparentních a demokratických volbách v SAR

-V oblasti an-Tanaf jednotky SAA se střetli s proamerickými ozbrojenci a zničili jim pickup a tři zabili

-Zamyšlení nad možným vývojem na severu Sýrie v následujících měsících.

Turecko spolu se svými "rebely" obsadí část území na východ od Eufratu, které je nyní pod kontrolou SDF. Na toto
území přesídlí loajální "rebely" (včetně jejich rodin) z vybraných částí Idlibu. Může se jednat o oblast kolem města Jisr ash-Shugur, o oblast kolem měst Khan Sheikhoun a Morek, resp. o území mezi železniční tratí do Aleppa (přes Abu Duhur) a dálnicí M5. Poté dostane syrská armáda volnou ruku v uvedených místech kde bude bojovat proti HTS a jiným skupinám, které odmítly dohodu s Tureckem a přesun na sever.

- Turek splní přání Ruska o oddělení hodných a špatných rebelů.
- Zároveň si to ale s HTS nerozhází, protože proti nim nebude vůbec bojovat. Špinavou práci proti HTS odvede SAA.
- Možná to ještě zkomplikuje USA a spol dalším falešným chemickým útokem.

Jedná se v podstatě o opakování afrinského scénáře.

Sečteno podtrženo Turek i když ho nemusím ,tak asi půjde do přímeho konfliktu s proamerickými silami a Amík bude muset řešit složitou situaci ,jak neztratit pozice ,enbo tvář.
Buď ztratí spojence ve formě Turecka ,nebo spojence ve formě Kurdů ,kteří jej nechají okupovat syrské území východně za Eufratem .
Rus mezitím se SAA půjde čistit Idlib a dokončí tak svůj slib a plán osvobodit Sýrii kompletně od teroristů .
Piovarči
Vypadá to tak že tú Izraelskú stíhačku naozaj trafili. Preto Izralel sklapol po tom poslednom útoku keď boli zostrelené všetky jeho rakety. Zatiaľ k žiadnemu vážnemu útoku nedošlo a to ticho svedčí o tom že Izraelci zataľ stiahli chvost. 

Výstup ruského kosmonauta do otevřeného vesmíru. Ilustrační foto

Rakouská média: Americké kosmické technologie uvízly v minulosti

Oleg Artemiev
Získat krátkou URL
Rusko značně předběhlo USA v rozvoji kosmických technologií, o čemž svědčí další generace ruských skafandrů, píšou rakouské noviny Der Standard.
Noviny uvádějí, že kosmické technologie jsou spojeny s budoucností, ale USA v tomto směru uvízly v minulosti. Americké kosmické lodě ke konci své epochy létaly se zastaralými a nedostatečně silnými palubními počítači, zatímco ruské Sojuzy byly vytvářeny na základě technologií, které je možné neustále zlepšovat.
Příkladem vedoucí pozice Ruska jsou i skafandry, které ruští kosmonauté používají na ISS. Americké typy jsou vyprojektovány před více než 40 lety a jejich vzhled, který byl plánován na 15 let, značně zastaral, což neustále zvyšuje riziko pro astronauty, uvádějí noviny s odkazem na odborníky NASA. Jako příklad špatného stavu amerických skafandrů Der Standard je uváděna příhoda, která se stala před pěti lety italskému astronautu Lucovi Parmitanovi. Během výstupu do otevřeného vesmíru jeho americký skafandr selhal: přestalo fungovat čidlo oxidu uhličitého a potom Parmitano ucítil na zátylku vodu, která mu začala polévat obličej. Nedošlo k tragédii, ale pečlivá prověrka odhalila kritický stav skafandrů vyrobených v USA. NASA nyní pracuje na nových typech, ale jejich vytvoření může trvat ještě několik let.
Noviny uvádějí, že Rusko je v tomto směru značně napřed a už používá moderní skafandry Orlan MKS. Jsou vybaveny automatickým systémem chlazení a speciálním čidlem, které upozorní v případě úniku tekutin, a nový materiál dělá skafandr mnohem pevnějším.
Novou výstroj už použili ruští kosmonauté Oleg Kononěnko a Sergej Prokopjev během nedávné operace na ISS s výstupem do otevřeného vesmíru. Kromě toho noviny uvádějí, že během nadcházející přípravy kosmických letů ve Hvězdném městečku u Moskvy si nové ruské skafandry vyzkouší i američtí astronauté.

Adonis
No šéf ruského kosmického programu a Roskosmosu má trochu jiný názor. Nedávno uvedl, že Roskosmos a tím pádem vlastně celá ruská kosmounautika prochází v současnosti naprostým technologickým kolapsem
Téměř veškerá výrobní zařízení podniků Roskosmos je zastaralá, řekl šéf státního podniku Dmitrij Rogozin agentuře RIA Novosti.
Podle něj, alespoň 87% kapacity ruského vesmírného průmyslu pochází z dob CCCP a nesplňuje ani základní moderní standardy.
Finanční ztráta výrobce ruské kosmické lodi Soyuz a Progress RSC (Rocket and Space Corporation neboli Energia) v loňském roce činila 1,458 miliard rublů a to Roskosmos ještě a zcela nepochopitelně vyrábí i tramvaje a zemědělské stroje....
www.finanz.ru/novosti/aktsii/rogozin-konstatiroval-tekhnologicheskiy-kollaps-roskosmosa-1027749135
 
Piovarči,
Toto tu otrepávaš všetkým o hlavy už hodne dlho. Rogozin to povedal zrejme preto aby do kozmických technológií v Rusku rýchlejšie natiekli prostriedky a situácia sa zlepšila a to sa i deje.

Ale Zdenek Škorňak mál pozoruhodný príspevok o hviezdnej oblohe okolo ISS a to je podľa maňa veľmi pozoruhodné:

Ten, kdo sledoval přímý přenos z ISS jak bylo Ruští kosmonauti venku z lodě 7:40hod a měnila se den v noc, jak vypadala hvězdná obloha vesmíru a vzpomene na přenos z přistání Apola na měsíci, srovná si v hlavě co viděl a opomeneme tu vlající vlajku USA, tak se zamýšlí nad realitou holéhoúdu, asi měli velmi špatné kamery, že neregistrovaly hvězdný vesmír a mnoho druhého, viz ty skafandry, jak je ochránily před zařením slunečních erupcí, které bylo v tuto dobu abnormální a účinnost jeho neznámá a když se při nižší intenzitě pokoušeli o výškový rekord s raketoplánem, tak to kvůli tohoto slunečního záření i když byly erupce na Slunci mnohem nižší, než při tzv přistání na měsíci to vzhledem ohrožení života vzdali, i na ISS mají kapsle ve kterých se ukrývají před tímto zářením, když je intenzívní, což skafandry mnohem vyspělejší Ruské neumí úplně eliminovat???
Domnívám se, že Měsíc je pouze politická hra co ví jeden o druhém, nezodpovězenych bodů je mnoho a všichni hrají mrtvého brouka a člověk jenom kouká!!!

Tak že ono sa nám nad tým USA klamstvom o Mesiaci stále viac zmráka:-) Preto sa Rogozin rozhodol dávnu USA prítomnosť na Mesiaci preveriť.


Foto: archív Jalala

Damask je krok od úplného víťazstva, tvrdia členovia slovenskej delegácie v Sýrii


Získat krátkou URL
Artur Bekmatov
Začiatkom decembra podnikla slovenská delegácia cestu do Sýrie. Jej členovia pre Sputnik tvrdia, že politická situácia v krajine je už stabilná a sýrska armáda je už len krôčik od konečného víťazstva. Nasledovať bude obnova krajiny, do ktorej by sa podľa nich malo zapojiť aj Slovensko.
„Je to strašný pohľad. Celé štvorcové kilometre zborených poschodových obytných domov. Sú tam kilometre podzemných tunelov. Teroristi prinútili civilných obyvateľov, aby ich budovali, kto nevládal, toho zastrelili," hovorí Ján Čarnogurský o návšteve Gúty — predmestia Damasku, ktoré ešte v marci ovládali teroristi.
Krok od víťazstva
Okrem návštevy vojnou zničených oblastí mala slovenská delegácia možnosť zistiť, v akom stave je Sýria je v oblasti bezpečnostnej, politickej či ekonomickej. Podľa Čarnogurského je politická situácia v krajine stabilná a prezident Asad má v obyvateľstve autoritu ako líder, ktorý zachránil krajinu pred agresiou.
© Foto :
Foto: archív Jalala
Ako dodáva, veľkou morálnou vzpruhou či pre vojakov, alebo civilných obyvateľov boli najmä zábery v televízii, ako prezident Asad navštevuje aj zákopy v prednej línii bojov. „Vláda ovláda asi 90 % územia krajiny a armáda len čaká na povel, aby mohla vniknúť do posledného útočišťa teroristov v Idlíbe a na juhu pri izraelskej hranici. Podiel Ruska na víťazstve všetci v Sýrii uznávajú. V Damasku na trhu je množstvo suvenírov s ruským emblémom a nápisom: Vďaka Rusku," hovorí pre Sputnik Čarnogurský a dodáva niekoľko osobných postrehov: „Sýria hospodári s vyrovnaným rozpočtom. Damask je plný tovaru takmer ako európske mestá. Hovorili sme s generálnym riaditeľom zdravotnej služby v Damasku, ktorý vyštudoval medecínu v Bratislave. Zdravotná služba bola a je bezplatná, lieky sú bezplatné. Na komplikované operácie sa čaká menej ako na Slovensku."
Foto: archív Jalala
Foto: archív Jalala
Slovenská delegácia si kládla za cieľ nielen sa bližšie oboznámiť so situáciou v krajine, ale, ako hovorí slovenský expremiér „vyjadriť úctu voči hrdinstvu sýrskeho ľudu, sýrskej armády a sýrskej vlády a prezidenta Bašára Asada v obrane krajiny proti teroristom a zahraničným agresorom na čele s USA." Rovnako tak chcela aspoň symbolicky vyjadriť, že Slovensko nie je na strane agresorov proti Sýrii a „naprávať, čo pokazila slovenská vláda odvolaním veľvyslanca z Damasku a pripojením sa k ekonomickým sankciám proti Sýrii".
Foto: archív Jalala
Foto: archív Jalala
Ako dodáva Čarnogurský do Sýrie niesli aj odkaz niekoľkých slovenských podnikateľov o tom, že slovenských priemysel je pripravený pokračovať v ekonomických stykoch so Sýriou.
Šanca pre slovenských podnikateľov?
Na ekonomické témy nadviazali zástupcovia Slovenska aj na politických rokovaniach. Predseda sýrskej vlády Imad Chamís otvorene vyzval slovenských podnikateľov na to, aby sa podieľali na obnove vojnou zničenej krajiny. „Predseda sýrskej vlády naznačil, že zdroje potrebné na obnovu v približnej hodnote 400 miliárd dolárov budú zo sýrskych zdrojov ako aj zo zdrojov skutočných priateľov Sýrii," povedal pre Sputnik ďalší člen delegácie Jalal Suleiman.
„Sýria je otvorená rokovaniam o ekonomickej spolupráci so slovenskými firmami na rekonštrukcii. Nadobudli sme dojem, že Slovensko musí urobiť kroky, aby napravilo chyby doterajšej politiky. V Sýrii už boli delegácie z Poľska, Maďarska, chystá sa delegácia zo Španielska. Ide o to, aby nám neušiel vlak," dodáva Čarnogurský.
V ďalšom priebehu návštevy slovenská delegácia navštívila sýrsky parlament, kde ju prijal jeho predseda Hamouda Sabbagh, ako aj zástupcovia jednotlivých výborov či poslanci — a to nielen z vládnej strany Baas, ale aj z komunistickej strany či poslanci nezávislí.
Foto: archív Jalala
© Foto :
Foto: archív Jalala
Okrem toho delegáciu prijal námestník ministra zahraničných vecí Fajsal Mikdad, arcibiskup gréckokatolíckej cirkvi Nikola či vedenie strany Baas. „Vyjadrili sme im solidaritu v boji proti agresorom. Absurdnú politiku Európskej únie voči Sýrii sme sa pokúsili odôvodniť vazalstvom Európy vo vzťahu k Spojeným štátom. Arcibiskup Nikola hovoril o podpore všetkých kresťanských cirkví vláde prezidenta Asada. Sýrski predstavitelia vyjadrili vôľu prijať naspäť utečencov zo Sýrie do Európy. Ich emigráciu často vyvolali ekonomické dôvody vyvolané ekonomickými sankciami," hovorí Čarnogurský.
Podľa Suleimanových slov Mikdad „okrem výkladu o súčasných zahraničných vzťahov Sýrii vyjadril pochopenie k postojom krajín V4 a konkrétne Slovensko v otázkach migrácii a migračných kvót".

© Foto :
Foto: archív Jalala
Vo všeobecnosti možno povedať, že Sýria na Európu nezanevrela. „Sýrske vedenie má pochopenie ku krajinám EU, ktoré sa vďaka dezinformáciám takpovediac „ocitli na strome", a Sýrčania by im radi pomohli späť do reality. Privítali by normalizáciu vzťahov najmä s tým krajinami v , ktoré nemajú koloniálnou minulosť. Súčasťou týchto krajín je bez pochyby aj Slovenska republika," hovorí Jalal Suleiman a dodáva: „Budúcnosť Sýrie je vykúpená obeťami svojich ľudí, a to najmä z radov sýrskej armády. Krajina, ktorá si vyhrá vojnu, zabezpečí pre seba veľmi dobrú pozíciu v geopolitike. Preto význam víťaziacej Sýrie bude s časom len a len narastať," uzatvára svoje hodnotenie slovenský aktivista sýrskeho pôvodu."
Názor autora se nemusí shodovat s názorem redakce
Vo všeobecnosti možno povedať, že Sýria na Európu nezanevrela. „Sýrske vedenie má pochopenie ku krajinám EU, ktoré sa vďaka dezinformáciám takpovediac „ocitli na strome", a Sýrčania by im radi pomohli späť do reality. Privítali by normalizáciu vzťahov najmä s tým krajinami v , ktoré nemajú koloniálnou minulosť. Súčasťou týchto krajín je bez pochyby aj Slovenska republika," hovorí Jalal Suleiman a dodáva: „Budúcnosť Sýrie je vykúpená obeťami svojich ľudí, a to najmä z radov sýrskej armády. Krajina, ktorá si vyhrá vojnu, zabezpečí pre seba veľmi dobrú pozíciu v geopolitike. Preto význam víťaziacej Sýrie bude s časom len a len narastať," uzatvára svoje hodnotenie slovenský aktivista sýrskeho pôvodu."

Piovarči
Čarnogurský naozaj zabodoval aspoň niekto z tých politikov sa pred rozpínajúcimi sa USA neposral.

Milan Mathieu
 Prajem Sýrii a Sýrčanom, aby svoj boj doviedli do úspešného konca. Pána Čarnogurského osobne nemusím, ale v poslednom čase stojí za aktivitami, ktorým skutočne tlieskam. Je naozaj len otázkou času, kedy USA nedobrovoľne opustia územie Sýrie....USA a ich spojenci vojnu prehrali na celej čiare. Tak, ako aj všetky ostatné vojny po druhej svetovej vojne....A verím, že slovenská vláda a slovenská diplomacia konečne začnú presadzovať záujmy Slovenska a nie sa pchať do zadnice bohatým štátom EÚ s výhovorkou, že tým ukazujú na náš solidárny postoj v rámci EÚ....Smiešne....

Ruský prezident Vladimir Putin

Putin: Nové zbraně RF přinutí k zamyšlení ty, kteří si zvykli na agresivní rétoriku

Alexei Druzhinin
Získat krátkou URL
Ruský prezident Vladimir Putin upozornil na to, že nové ruské zbraně výrazně zvyšují potenciál ruské armády a námořnictva, což také zvyšuje rovnováhu sil a globální stabilitu.
Ruský prezident hovořil na ruském úterním setkání Ministerstva obrany RF, kde nabídl nové systémy zbraní. Uvedl, že posílení obranyschopnosti a ochrana před vnějšími hrozbami zůstává podle jeho názoru klíčovou výzvou pro Rusko.
„Posílení obranných schopností a ruské bezpečnosti, stejně jako budování spolehlivé ochrany před vnějšími hrozbami byly a dále budou naší prioritou, naším klíčovým úkolem. Zdůrazňuji, že naši političtí a vládní představitelé, společnost a všichni občané naší země velmi dobře rozumí výhradnímu a zásadnímu významu těchto úkolů," pronesl Putin na ministerstvu obrany.
Start rakety Avangard
The Ministry of Defence of the Russian Federation
Putin také prohlásil, že tyto zbraně několikanásobně zvyšují potenciál armády a námořnictva.
„Stejně tak spolehlivě a bezpodmínečně zajistí bezpečnost Ruska v nadcházejících desetiletích, posílí rovnováhu sil, a tedy stabilitu ve světě," zdůraznil.
Prezident dále vyjádřil naději, že nové ruské zbraně přimějí ty, kteří si zvykli na militaristickou a agresivní rétoriku, aby si své počínání dvakrát rozmysleli.
Ve svém prohlášení doplnil, že se Rusko zaměří na takové vybavení armády, které bude schopné účinně překonat střely protiraketové obrany. Jako příklad uvedl hypersonický kluzák Avangard.
„Musíme posílit náš potenciál, abychom mohli přejít na moderní zbraně, které mají pokročilé schopnosti v boji s protiraketovými obrannými systémy," řekl v závěru Putin.
Již v dubnu tohoto Putin představil nové detaily o možných ruských zbrojních systémech, včetně Avangardu. Po jeho prohlášení vystoupil s projevem také Sergej Karakajev, velitel ruských strategických raketových sil. Ten poskytl více informací o Avangardu, včetně detailů o jeho trajektorii a manévrovatelnosti.
Kompozitní materiály použité v daném kluzáku umožňují konstrukci odolat teplu až na několik tisíc stupňů. Také nabízejí ochranu před ozařováním laserem. Karakajev potvrdil, že testování zbraně bylo úspěšné.

Ředitel Ústřední zpravodajské služby USA Mike Pompeo

Jak Trump rozhodl o stažení vojsk ze Sýrie?

Manuel Balce Ceneta
Získat krátkou URL
Rozhodnutí o stažení vojsk ze Sýrie bylo učiněno americkým prezidentem Donaldem Trumpem po konzultaci s mnoha vysoce postavenými úředníky, včetně amerického ministra zahraničí Mika Pompea, řekl sám Pompeo během rozhovoru s rozhlasem WTNT. Text rozhovoru uvádí Tisková služba ministerstva zahraničí USA.
„Bylo to rozhodnutí učiněné v rámci rozsáhlých konzultací mezi vysoce postavenými úředníky, včetně mě, s prezidentem," řekl.
„Hlavním důvodem a prezident o tom mluvil, že hlavním úkolem bylo porazit kalifát*… Spojené státy mají v úmyslu pokračovat v této protiteroristické kampani, pokračovat v boji proti IS*, ať už se to děje v Sýrii nebo na jiných místech. Řešení odsunut lidí ze Sýrie nezmenšuje obrovský úspěch, který tato administrace dosáhla v boji proti terorismu na Blízkém východě," řekl Pompeo.
Americký prezident Donald Trump ve středu oznámil své vítězství nad IS v Sýrii a uvedl, že to byl jediný důvod pro přítomnost amerických vojáků v zemi. Později mluvčí Bílého domu Sarah Sandersová sdělila, že Spojené státy začaly stahovat své jednotky ze Sýrie, ale vítězství nad IS neznamená konec koalice. Ve středu mnoho amerických médií a odborníků vyjádřilo názor, že Trump toto rozhodnutí učinil emocionálně, bez jakékoliv konsultace. Zejména vůdce demokratické menšiny ve Sněmovně reprezentantů USA Nancy Pelossiová uvedla, že rozhodnutí o stažení amerických jednotek ze Sýrie je nebezpečné, protože hraje proti spojencům v regionu.
„Tato akce, která byla provedena bez vzhledu k zájmům národní bezpečnosti a názoru naších zpravodajských služeb, byla demonstrativní neúctou našich partnerů, kteří bojují proti terorismu," uvedla.

Jaroslav Olšanský
Trumpovo "vítězství" vybojované ruskými bombami.

Piovarči
Nečakal som že to vzdajú tak ľahko.
Dúfajme že to skutočne bude Vianočný darček pre Sýriu a Rusko ale aj pre svet.
Neostáva iné ak to myslia vážne len Trumpovi zablahopriať. Zvolil pre odchod ten najvyšší čas.
Je možné že je to dôsledok Ruskej neústupčivosti a nekompromisnosti i diplomacie v pozadí. Uvidíme, ale je to rozhodne dobrá správa pre Sýriu
Možno zabrali Rogozinove hrozby že preverí Americký Mesačný program:-)

Adam Krataochvíl
americania skoncili tak ako v Syrii zacali - neslavne...uplne skrachovala ich zahranicna politika o tej vojenskej ani nehovorim...je to dalsia potupna prehra USA, ktore so svojou politikou vykopavania otvorenych dveri, politikou nasilia a klamstva dopadnu vzdy tak ako dopadli v Syrii...


Léky

Ruští vědci promluvili o nebezpečí vitamínu B12 a antioxidantů

Viperfzk
Získat krátkou URL
Ruští vědci ve svém výzkumu zjistili, že vzácný vitamín B12 může organismu nejen prospívat, ale i reálně ohrožovat lidské zdraví. Uvádí se to v článku uveřejněném v časopise Redox Biology.
Jak se podotýká, spotřeba tohoto vitamínu přivádí ke změně užitečných antioxidantů v látky, které jsou nebezpečné pro buňky a mají ničivý vliv na genom. Například při spojení vitamínu B12 s vitamínem C nebo acetylcysteinem dochází k formování peroxidu vodíku a jiných agresivních molekul, které ničí buňky a poškozují DNA.
Odborníci rovněž podotýkají, že podobný proces začíná při spojení vitamínu B12 s látkami z třídy thiokarbamidanů. Tyto antioxidanty mohou zabíjet rakovinové a plísňové buňky díky tomu, že jejich interakce s vitamínem produkuje nejen peroxid vodíku a jiná okysličovadla, ale také nebezpečnou látku disulfam — sloučeninu dusíku, síry, vodíku a uhlíku. Užívá se v adiktologii při léčení alkoholismu. Bylo ale zjištěno, že kromě odvrácení lidí od alkoholu potlačuje také aktivitu mnoha fermentů, v důsledku čehož umírají nejen rakovinové, ale také zdravé buňky. Ruští odborníci provedli experiment, který ukázal, že spojení vitamínu B12 s antioxidanty způsobilo zánik 90 % buněk ve zkumavce v průběhu dvou dní po zahájení experimentu. Mezitím stejné dávky antioxidantů bez přidání vitamínu nezpůsobily buňkám žádnou škodu.
V souvislosti s tím vědci naléhavě doporučují opatrný přístup ke kombinacím vitamínů, které by se neměly užívat bez konzultace s lékařem.

Americký voják v Sýrii

Die Welt: USA po rozhodnutí o Sýrii ztratily důvěru

Delil Souleiman
Získat krátkou URL
Rozhodnutí amerického prezidenta Donalda Trumpa o stažení vojsk ze Sýrie je zradou pro Izrael, Kurdy a Evropany. Usnesení ukazuje, že na Spojené státy už nelze spoléhat. Je to uvedeno v článku publikovaném v německých novinách Die Welt.
„Už se nedá spoléhat na USA," píše zpravodaj Die Welt Alan Posener.
Podle autora článku deklarované stažení amerických vojsk ze Sýrie je děsivý signál a Donald Trump podle nálady otevírá cestu pro Írán a Rusko.
Jak uvádí portál, spiklenci se mýlili, když věřili, že Trump je v rukou izraelského premiéra Benjamina Netanjaha. Po rozhodnutí amerického prezidenta o stažení vojsk bylo jasné, že Netanjahu na něj nemá vůbec žádný vliv. „Stažení amerických vojsk je úderem do tváře Izraele," oznámil Posener a dodal, že Trump otevře cestu pro irácké vojáky a vyzbrojování na Západ.
„Kdo se bude spoléhat na USA, jestliže dlouhodobý spojenec, jako jsou Kurdové, nebude dnes nebo zítra obětován? Jaký míru mohou Spojené státy garantovat?" píše se v článku.
Bílý dům v úterý oznámil, že USA zahájily stahování vojsk ze Sýrie. Proces bude trvat 60 až 100 dní. Agentura Reuters s odkazem na vlastní zdroje informovala, že všichni zaměstnanci amerického ministerstva zahraničí budou do 24 hodin evakuováni ze Sýrie, ozbrojené síly budou staženy do 60-100 dní.

Vysoký japonec
Dôveryhodnosť USA skutočne nikdy nebolo témou dňa. Svet by skôr mal oblievať studený pot v očakávaní, na ktorý bod na Zemi, sa zameria mierové úsilie USA.

Dudvah
Ten nemecký novinár nech vysvetlí, kto američanov a ich spriatelených vrahov pozval na zvrchované Sýrske územie..

Floyi
Dudvah, kdo pozval okupanty rusaky do gruzie na krym ukrajinu podnestri .....rusaci jsou největší okupanti za posledních 60 let..rozpoutali válku v koreji vietnamu kambodži v maďarsku afghánistánu lybii a pod.

Piovarči
floyd,
Netrep somariny USA 17 rokov okupujú Auganistán, bez mandátu OSN vtrhli do Iraku, prebombardovali Srbsko, prebombardovali Líbyu, Kobercovými náletmi prebombardovali Laos a Vietnam a to bolo chlapče iné tóčo v dôsledku vojny tam zahynulo a padlo 6 miliónov Vietnamcov. Po zbombardovaní Laosu sa vlády vďaka tomuto činu zmocnili Červení Kméri a vyvraždili ďalšie milióny obyvateľov. Spacifikovala ich napokon až Vietnamská armáda.
A to je len ten najhrubší výčet USA lumpární vo svete.
Rusko s tým svojim Krymom a Podnesterím nesiaha Amíkom ani po členky. Rusko naopak zastavilo vražedné vyčíňanie ISILu v Sýrii.

Patrik Petr.
Izraelci určitě nemohli být zrazeni, když to s nimi bylo předem projednáno...
A na Kurdech USA záleželo pouze do té míry, pokud to nemohlo narušit vztahy USA s Tureckem...
A USA si prostě nemůžou dovolit, kvůli svého spojenectví s Kurdy, si Turky dále znepřátelovat.
A také USA již zřejmě nemají na tato svá dobrodružství dostatek financí


Antonin Pytela
Ten německý kretén popisuje odchod američanů ze Sýrie, jako by měl tímto aktem nastat konec světa. A o jaké zradě Evropanů to mluví, co je vůbe nějakým evropanů do syrských záležitostí a jakým právem by chtěli o této zemi rozhodovat ! Němci asi nemohou unést, že amíci vypadnopu ze Sýrie, ale v Německu zůstanou navěky. No a že se ten odchod američanů nezamlouvá židům, to je pochopitelné, protože byli to právě američané, kteří jim měli v tomto regionu zajistit bezpečnost a především beztrestnost, za jejich útoky na Sýrii. Po jejich odchodu budou muset asi na ta svá válečná dobrodružství zapomenout. No a Íráncům to může být cekem jedno, protože těm amíci žádnou hrůzu nenahnali, ač se o to všemožně pomocí výhružek válkou a hospodářsými sankcemi snažili. Američanům musí být jasné, že porážkou IS v Sýrii jsou tam vlastně už zbyteční a nemohou již Asadovo vítězství zvrátit.
Tak proč cpát peníze do ztraceného projektu, když jim již nenese ani ten politický zisk. Musí se prostě spokojit s tí, co si tam za ta léta nakradli.



Trosky letadla Boeing 747 v Lockerbie

Skotka našla dalšího viníka teroristického činu, na něhož doplatila Libye. Názor

Martin Cleaver
Získat krátkou URL
Vladimir Kornilov
Minulý týden uplynulo 30 let ode dne katastrofy Boeingu nad skotským Lockerbie. Zahynulo v ní 270 lidí. Zdálo by se, že to už patří minulosti, všechny oběti jsou dávno pohřbeny a viníci potrestáni – Libye zaplatila kompenzace příbuzným zahynulých a příslušník libyjských tajných služeb Abdelbaset al-Midžráhí byl odsouzen k doživotnímu vězení.
V průběhu pietního aktu ve Washingtonu u příležitosti tragického výročí královská prokurátorka Skotska Alison Di Rollová však prohlásila, že „hon na spiklence Lockerbie" pokračuje. Dodala, že v současné době pracuje na tom tým z devíti prokurátorů, z nichž někteří byli zapojeni do vyšetřování ode dne tragedie. Co ale vyšetřují, když byli viníci dávno odhaleni a potrestáni?
Ještě větší senzací bylo přiznání, které učinila dcera jednoho z klíčových svědků v kauze Lockerbie — Jordánce Marvana Chrisata, který podle oficiální verze zkonstruoval bombu, která Boeing zničila. Chrisat byl zatčen jako první, začal ale aktivně spolupracovat se CIA a FBI, po čemž byl propuštěn a klidně dožil svůj věk v Jordánsku, kde zemřel přede dvěma lety. Jeho výpověď se stala vlastně klíčovým obviněním proti al-Midžráhímu. Ze slov Chrisatovy dcery ale vyplývá, že vědomě křivě obvinil al-Midžráhího, aby odvedl vyšetřování od skutečného objednavatele teroristického činu — Íránu. Tedy podle nové verze, kterou aktivně podchytila světová masmédia, právě Teherán objednal tento útok od skupiny Lidová fronta pro osvobození Palestiny — Hlavní velení (LFOP-HV), s níž byl spojen Chrisat. A to znamená, že je možno znovu žádat o kompenzace a o přiznání nově jmenovaného viníka. Tu je třeba připomenout, že explozi letadla nad Skotskem předcházel teroristický čin v Západním Berlíně — 5. dubna 1986 spustili neznámí pachatelé výbušné zařízení na diskotéce La Belle, která byla populární mezi americkými vojáky, v důsledku výbuchu dva vojáci zahynuli a několik jich bylo zraněno. Washington ihned prohlásil, že má „nezvratné důkazy" podílu Libye na tomto teroristickém činu. A už za 10 dní provedly americké bombardéry řadu ničivých leteckých útoků na Tripolis a Benghází, jejichž oběťmi se stalo přes 100 lidí včetně pokojných obyvatel a šestiměsíční Hany Kaddáfí, nevlastní dcery libyjského vůdce. O mnoho let později německý soudce, který se účastnil soudního líčení v kauze berlínského teroristického činu, uznal, že žádné přímé důkazy podílu na tom Muammara Kaddáfího nebo jiných představitelů libyjské vlády nejsou. Odsouzeni byli dva Palestinci, jedna Němka a za vlasy k tomu přitažený občan Libye. Totiž Američané zabili desítky pokojných Libyjců za nic pro nic. Koho to ale znepokojuje po desetiletích?
Na základě těchto „highly likely" důkazů docílily USA zavedení tvrdých sankcí OSN proti Libyi na začátku 90. let, kdy po rozpadu SSSR se Jelcinovo Rusko na nějakou dobu vzdalo role subjektu zahraniční politiky. Poté Kaddáfí dlouho smlouval zrušení sankcí.
V konečném důsledku donutil Západ Libyi k tomu, aby zaplatila kompenzace příbuzným obětí Lockerbie a berlínské diskotéky a dokonce (což je zvláště cynické) i amerického bombardování Libye. Protože Francie vyhrožovala vetováním rozhodnutí Rady bezpečnosti o zrušení sankcí proti Kaddáfího režimu, rozhodl se zaplatit také příbuzným obětí výbuchu, k němuž došlo v září 1989 ve francouzském letadle v Nigeru. Už na začátku 2000. let, kdy probíhalo vyjednávání s Tripolisem, vyslovil francouzský tisk zcela odůvodněné podezření, že „důkazy" podílu Libye na tomto výbuchu vyrobili experti FBI a CIA, kteří je vyrobili i v případě Lockerbie. Přičemž autor těchto odhalení novinář Pierre Péan přímo poukázal na hlavní podezírané — Palestince z LFOP-HV. A teď se to stalo pro někoho „senzací". No a kdo ve skutečnosti zorganizoval tyto hrůzostrašné zločiny? Možná, že se celé pravdy už nikdy nedozvíme. Technologie jmenování viníků zůstává ale po desetiletí neměnná. Z nějakého důvodu výrobce bomby, která zničila Boeing nad Lockerbie, hned po začátku své spolupráce s FBI jmenuje potřebného „viníka" a poté se v klidu dožívá vysokého věku. Z nějakého důvodu americký občan Abú Elias, jehož identifikují mnozí novináři jako skutečného organizátora teroristického činu, žije šťastně u Washingtonu. Z nějakého důvodu v průběhu vyšetřování každého teroristického činu vychází najevo, že „nezvratné důkazy" podílu Libye na těchto činech se zakládaly výhradně na závěrech těch samých expertů FBI a CIA, kteří pak z nějakého důvodu soudního jednání neúčastnili. Když si pamatujete, hned po tragedii s Boeingem na Donbasu USA také prohlásily, že mají „nezvratné důkazy podílu Ruska". Můžete si být jisti tím, že když dojde po desetiletích k soudům a kompenzacím, nikdo tyto „důkazy" neuvidí. Otázka je jen v tom, koho budou USA chtít v té době označit za viníka.

Peter Pavelka
Iran nema problem s nikym , ale problem ma USA , ktore by potrebovali viac vymyslenych zlocinov Iranu . Takze sa opat
opakuje stary scenar vyroby dokazov , v tomto pripade 30 rokov
starej zalezitosti Za $ najdu aj staru mamu kdesi v jordansku , ci inde , ktora bude tvrdit , ze stryko oznacil za vinny Iran ! Cisty scenar Skripal !


Jenda Stavješič
USA stále jen lžou, jsem si jistý, že vraždu letadlem v Lockerbie udělalo právě USA , stejně jako všechno ostaní vražedné peklo na celém světě.

Tomas707
Kdo by to byl řekl - zrovna Írán. Věří ještě vůbec někdo těm zápaďáckým hajzlům?

Makak šša

Ajajaj to sa podľa všetkého chcú dopracovať k Putinovi cez Berlín r. 1986, keď bol v tom období agentom KGB vo Východnom Nemecku.

Vincent svoboda1
Tak nakonec se lze domnívat, že vše zorganizovala CIA a FBI. Bylo nutno porobit Libyii.
A pořád to funguje a nikdo je nezastaví. Zločinci vládnou světu!

M. Kelnar
Já být Američan, tak se krutě stydím, ale ti lidé v USA se vůbec za nic nestydí, co je to za lidi tito Američané bez svědomí a hanby?

Plk.
tomas707,
... bohužiaľ veria im všetci naši slniečkari, naše "politické elity" a množstvo užitočných idiotov zalezených v americkej ri*i ...

E. Piovarči
Je to presne tak jedna dobre pripravená vražedná akcia CIA pred 30 rokmi im poslúži niekoľkokrát najprv touto akciou zikvidovali Kaddáfiho, ktorého z nej obvinili, teraz chcú zlikvidovať Irán a potom z akcie Lockerbie obvinia ešte aj Putina.
Skrátka svojho agenta mala CIA aj v prípade bomby v Kubánskom dopravnom lietadle v ktorom zhynulo tiež okolo dvesto pasažierov. Po tom čo ušiel z väzenia v myslím v Colimbii či v Kostarike ho prichílili práve USA kde sa masový vrah konajúci na príkazy CIA dožil v kľude staroby. USA ho ani na žiadosť Kubánskych súdov nevydali.
USA a ich tajné služby sa neštítia organizovať takéto masové vraždy civilistov v lietadlách len ak im to pomôže v intervencii a ničení zemí kde potrebujú zaberať a uchvacovať zdroje.

IZRAEL NA VIANOCE ODSTRELOVAL ÚZEMIE SÝRIE
Kouř nade Damaškem. Ilustrační foto

Syrská protivzdušná obrana odrazila útok v nebi nad Damaškem (VIDEO)

Sameer Al-Doumy
Získat krátkou URL
Syrská protivzdušná obrana odrazila útok několika raket v nebi nad provincií Damašek. V úterý večer o tom informovala syrská státní televize.
Zpravodaj Sputniku zatím sdělil, že v samotném Damašku došlo k několika výbuchům, jejich původ není určen.
„Syrská protivzdušná obrana odrazila útok několika raketami v nebi nad západními předměstími Damašku," sdělila televize Al Ekhbariya, aniž by konkrétní obce uvedla.
 Později libanonská národní agentura NNA informovala, že izraelská vojenská letadla narušila vzdušný prostor jižního Libanonu a provedla manévr v malé výšce.
„Letadla izraelského letectva dnes od 22.00 létala asi deset minut v malé výšce a imitovala zasazení úderů ve vzdušném prostoru nad Nabatiehem a okresem Tufah," informuje NNA.
Izraelská letadla také vykonala manévry v malé výšce nad městy Týr a Sidón, přičemž se k nim přiblížila ze strany moře, uvádí se ve zprávě agentury. Podle jejích údajů užila prostředků k potlačení protivzdušné obrany.
Poté státní syrská média oznámila, že libanonský vzdušný prostor byl použit k útoku na okolí Damašku.
„Nepřátelská agrese se uskutečnila přes libanonský vzdušný prostor, několik cílů bylo sestřeleno," uvádí syrská státní televize s odkazem na korespondenta.
Mezitím tisková služba izraelské armády sdělila, že použila systém PVO, aby zachytila raketu odpálenou ze Sýrie.
Syrští vojáci několikrát použili systémy protivzdušné obrany, aby odrazili útok. Naposledy se to stalo 29. listopadu, kdy sestřelili několik cílů. Tehdy se uvádělo, že mohlo dojít i k sestřelení izraelského letadla, avšak dotyčné informace se později nepotvrdily.

centauri
akým právom útočia židáci na Sýriu? Treba postaviť s-300 aj v Libanone, potom zaručene môžu zaparkovať do hangárov a bude svätý pokoj od nich.. už ma s.rú tí teroristi

Tomas 707
 centauri, podle mého stávající S-300 stačí, jen je třeba nehrát s Izraelci hru, že je mohou Syřani sestřelit jen, když jsou ve vzdušném prostoru Sýrie. Proč by ty šmejdy nemohli sundat i nad Izraelem, když střílí rakety do Sýrie?

Masunta
tomas707, ... nad Slunce jasné, proč ne. To by už byla řádná válka, možná jen dvoudenní, ale vše by se rozhasilo, Damašek minimálně by dopadl jako Drážďany koncem druhé války. Syřané na takovou válku nemají (možná by pomohla horká linka mezi RF a Izraelem s Putinovou pohrůžkou, a vzlet desítek ruských stíhaček na ruskou základnu u Damašku - tedy krajnost, na kterou Světové Sionkurvítko čeká za rohem; možná i tam přítomní Frantíci a Britové). Třeba Írán musí vojensky čušet, protože kolem jeho hranic jsou desítky pindoszákladen. A Palestinci nejsou silní a Čína nehne prstem, mj. proto, že by se provalilo, že neumí bojovat.

Ruské ministerstvo obrany dnes prohlásilo, že k izraelskému leteckému útoku ze vzdušného prostoru Libanonu proti Sýrii došlo ve chvíli, kdy na letištích v Bejrútu a Damašku přistávala dopravní letadla.
Mluvčí ruského ministerstva obrany Igor Konašenkov novinářům sdělil, že provokační akce izraelského letectva, při kterých šest letounů F-16 provedly letecký úder proti Sýrii, ohrozily dvě dopravní letadla.
Dopravní letadla, která byla ohrožena izraelským útokem, nepatřila ruským leteckým společnostem, dodal mluvčí.
Konašenkov dále dodal, že syrská protivzdušná obrana zničila 14 ze 16 vystřelených pum. Tři syrští vojáci však utrpěli zranění, když dvě pumy zasáhly logistické centrum syrské armády.
V úterý večer odrazila syrská protivzdušná obrana útok několika raket v nebi nad provincií Damašek. O tom informovala syrská státní televize.
Později libanonská národní agentura NNA informovala, že izraelská vojenská letadla narušila vzdušný prostor jižního Libanonu a provedla manévr v malé výšce.

Petr Bilik
 Tak si myslím, že to je vrchol cynizmu ze strany Izraele. Napadaní suverenního státu je projev agrese. Útočit z Libanonu taky suverenního státu, porušovať vzdušný prostor je fakt již za hranou, Libanon by se mel již vzpamatovat a požádat o ochranu Rusko. Vystřelit rakety v době přistávaní civilných letadel je pohrdaní všech zásad a ohrožovaní životu civilných pasažeru. Vidět,že syrská PVO se ukázala životuschopná, sestřelit ze 16 raket 14 a jen dvě prošli je velice dobré. Je otázka dokdy bude Izrael porušovať všechny principy a zásady porušovaní míru v tomto regionu. Taky OSN, co řeší.

Piovarči
To už ani nie je vrchol cynizmu to je prachsprostý teroristický útok, počínanie gaunerov a vrahov.
OSN bude vrahov iba kryť. Nič iné sa nedá od OSN čakať je to satanistom zapredaná organizácia.
Ak prešli Zo 16 rakiet dve nie je to vôbec dobré nemalo prejsť celkom nič. To by bolo dobré.Teraz poznajú medzery v obrane a budú páliť vo väčších salvách. Sýria sa teraz stáva Strelnicou pre Izraelské stíhačky. Izrael zničil dva ciele a to im stačí to považujú za úspech žiadne straty pritom nemajú tak že celé špatne pre Sýriu. Izrael má neobmedzené prostriedky tak že budú na Sýriu vysielať stále väčšie roje rakiet.

Vojenská uniforma slovenské armády

Jedna stíhačka F-16 jsou dvě nové okresní nemocnice. Krajniak se obul do vlády

Získat krátkou URL
Milan Krajniak, předseda slovenského hnutí Jsme rodina, ve svém projevu pro agenturu SITA zkritizoval jednání vlády v souvislosti s nákupem stíhačky F-16. Informuje o tom slovenské zpravodajství WebNoviny.sk.
„Jedna F-16 jsou dvě nové okresní nemocnice. Tak jako se nemodernizovaly nemocnice, nikoho nepřekvapí, že i armáda byla zanedbaná. Jestliže jde o obrovský objem peněz, vláda měla vysvětlit, proč potřebujeme stíhačky a také jejich počet", zdůraznil Krajniak.
V době nebezpečí teroristických útoků a migračních vln to podle tohoto slovenského politika policejní složky státu nemohou zvládnout. „Máme kritickou infrastrukturu jako jsou jaderné elektrárny nebo přehrady, které v případě rizika nemůžou chránit policisté. Potřebujeme je chránit i ze vzdušného prostoru. Potřebujeme na to armádu, která musí být vyzbrojená", řekl Krajniak.
Prohlásil také, že jestli se na Slovensko přestěhují miliony lidí, aby požádaly o azyl, a ti lidé budou ozbrojení, tak slovenská armáda musí být schopná ochránit hranice země. Předseda hnutí Jsme rodina rovněž oznámil, že nákup samohybného dělostřeleckého zařízení Zuzana ministerstvem obrany považoval za nesmysl. „Je to neodůvodněný nákup, neboť původní jsou stále funkční. Stály více než milion eur za jednu houfnici. Neměli jsme peníze ani na munici, aby vojáci mohli na nich cvičit, a teď koupíme nové, jejichž cena je vyšší než nejsilnější obrněné vozidlo 8×8. To je nemístné. To je největší feil nákupů na obraně", řekl.
Slovenské ministerstvo obrany zajišťuje 25 kusů zbraní Zuzana 2. Náklady je nutné zvýšit na 175 milionů eur, cena těch zařízení bude činit asi 150 milionů, zbytek peněz bude utracen na výcvik vojáků, nákup munice a náhradních dílů.

Peter Pavelka
Pan Krajnak , my nepotrebujeme nemocnice , potrebujeme , aby vsetko stare vykapalo a nastupila mlada , zdrava generacia ospevujuca zapadne hodnoty ! A potrebujeme zaplatit vypalne
do pokladne krachujucich USA !


Dušan Orolín
Tak nam treba ked sme štrgali 89 proti sebe.Tyto novodoby zbohatlici nenažranci predaju aj starej matery hrob.

Ján Marek
 F-16 potřebujete na Rusko. Nemocnice vůbec nepotřebujete, protože Rusko může všechno zničit. Intelektuální gigant Petr Pavel to vedle v článku vysvětluje s parádní logikou houpacího koníka.

Miky Kalinay
Ale keď Veľký brat prikázal zbrojiť a nie budovať nemocnice ...

František Opluštil
Nač je okresní nemocnice, netřeba objasňovat.
Nač však slovenská armáda využije F16, které v ní snad mají nahradit technicky obdobné MiGy (MiG-29), až tak jasné není.
Když ty MiGy byly zcela jistě schopny splnit ochranu teritoria SR proti konvenčním hrozbám, jak je ten činovník vyjmenovává.
A pokud to má být artikl pro budoucí válku proti Rusku, potom si stejně ty "nové" stíhačky ani neškrtnou, a ti "chlapci", kteří do nich usednou, jsou odsouzeni jen ke krátkým odletům bez přistání.
Jako obětovaný kanonenfutr pro zájmy těch, kteří sedí daleko za oceánnem. Ostatně i samotný předražený nákup je dán stejnými motivy. Aby ti, kteří sedí tamtéž, si nacpali ještě víc své bezedné kapsy, popř. přifinacovali vývoj a výrobu svých nových zbraní v nekončícím závodě o účinnější haraburdí k zabíjení lidí.
 
 


Mikulas Rakoncay
Načo sú nám F 16 stacja dvaja na rogale spuskami a ustrazja celé Slovensko škoda prejebanih peňazí ( SNS o 1 hlas menej )

Ivan
Tie šroty museli kúpiť, lebo to je výpalné za to, že sme v NATO.
Slovensko je malá krajina na nadzvukové stíhačky. USA by nás zožrali, ak by sme kúpili ruský obranný systém S-400. Ten by úplne pokryl naše a po dohode aj české potreby obrany štátu.
Naše gumy /lampasáci / za kšefty berú provízie. Ideálne by bolo, ak by krajiny višegrádu spojili svoje obranné systémy, bolo by to lacnejšie a obrana hraníc by sa zlepšila.


Ilm
Tak malý státeček není sto ochránit se samostatně, taková sranda samostatnost je k ničemu. Slované to snad mají v genech se rozdělovat. A šrot z USA - snad Slováci ztratili rozum. A vyzbrojovat se budou proti komu ? Proti Rusku to stejně nemají šanci. Už jednou válčili proti Rusku / za Hitlera /, jak to dopadlo, to každý ví, že blbě.

Prapor NATO v Ořiši

Wałęsa o vojenské základně USA v Polsku: Beztak můžeme 11krát zničit život na Zemi

Stringer
Získat krátkou URL
Rozmístění v Polsku americké vojenské základny je z vojenského hlediska nesmyslné, soudí bývalý polský prezident a laureát Nobelovy ceny míru z roku 1983 Lech Wałęsa.
„Můžeme jedenáctkrát zničit život na Zemi, tolik máme dohromady zbraní. A ti debatují o dvanáctém zničení. Stačí, když nás zabijí jedenáctkrát, po dvanácté to už nebude třeba", řekl Wałęsa v interview pro Sputnik.
Podle jeho názoru se mohou američtí vojáci Polsku hodit jen pro „duševní klid". „Pro ten duševní klid je ale dobře, když tu máme jen málo Američanů a ti tu mají vlastní zájem", řekl bývalý prezident. Dříve navrhlo Polsko USA rozmístit na svém území americkou tankovou divizi na stálém základě a převzalo veškeré výdaje — asi 1,5 až 2 miliardy USD. Návrh byl dvoustranný a mimo rámec NATO. Polský ministr národní obrany Mariusz Błaszczak oznámil, že zřízení americké vojenské základny je hotová věc.
Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov prohlásil, že rozmístění na území Polska americké vojenské základny bude přímým porušením Základního aktu Rusko-NATO a že RF bude tento proces sledovat.

Antonín Pytela
Posláním americké základny v Polsku nemá vůbec nic společného s klidem poláků a zabezpečení jeho ochrany proti Rusku, je pouze projev fanatické a ničím neodůvodněné nenávisti poláků vůči rusům a je úplně jedno co to bude stát. Polákům je v té doslova chorobné nenávisti úplně jedno, že zbudováním této základny se stali terčem ruského jaderného úderu, který bude v případě válečného konfliktu znamenat definitivní konec Polska. Prostě tito polští šílenci se zalitýma očima nenávistnou krví naprosto odmítají domyslet důsledek svých nezodpovědných rozhodnutí. Osud jejich národa je jim lhostejný, stejně tak jako životy jeho obyvatel.

Peter Bilik
 ješteže starý antikomunistický Walesa došel na to, že poláci a jejich politici jsou se svojí filozofii a politikou na štíru se zdravým rozumem. Ale v tomto případe psí hlas do nebe nejde a polská politická olygarcie bude pokračovat ve sve sebezničujícim posláni své země v případe vojnového konfliktu. Je přece taky rozdíl jestli mne atomová bomba vybuchne ve Varšavě nebo Pentagonu. A o to přece Pentagonu jde.

Ivan Drabalek
 Pamatuji si Poláky z dob RVHP. Byli to šmelináři a leniví podvodníci. Spustili II. Světovou válku spolu s Hitlerem - hned po obsazení ČSR Hitlerem zabrali sever Moravy a Slovenska. Za války účinně likvidivali lidi v koncentračních táborech a mnoho z nich bojovalo po boku skopčáků (1,5 mil.). Poláci, kteří utekli před válkou na východ, nikdy nedali dohromady bojovou jednotku jako třeba Češi a Slováci pod generálem Svobodou, ale radši utekli do Iránu, kde karbanili aa nechali se živit svými ženami prostitucí. Když Churchill řekl, že Poláci jsou krysy Evropy, věděl proč. Dnes machrují, ale mají nejvyšší dotace z EU na hlavu, spolu 14 miliard Euro ročně.

Alfi
Poláci jsou hlupáci.
Usrael není SSSR, ty už z Polska nikdy nedostanou a vlastní zahraniční politika je navždy ztracena.
Tuto zkušenost dnes a denně zažívá Německo, Itálie, Belgie, Nizozemí, Turecko, Japonsko, Korea, .........;o)

E. Piovarči
Toto pchanie sa Američanom do análu je úbohé, žiaľ to tak robia všetky štetky pri korytách.
  
Velká výsadková loď Ivan Gren

Ve Vojenském námořnictvu promluvili o rozmístění strategických zbraní NATO u hranic Ruska

Získat krátkou URL
USA soustřeďují strategické zbraně u ruských hranic, prohlásil vrchní velitel Vojensko-námořních sil, admirál Vladimir Koroljov, jehož slova uvádějí noviny Krasnaja zvezda.
Podle jeho slov zvýšily v poslední době USA a členské země NATO počet opatření pro operativní a bojovou přípravu u ruských hranic. Koroljov promluvil kromě toho o rozmístění ve vodách přilehlých k území Ruska amerických námořních systémů PRO, strategických nejaderných systémů vysoce přesných zbraní a objektů vojenské infrastruktury.
Admirál podotkl, že v současné době je ve službě asi sto válečných lodí Vojenského námořnictva různých tříd. Zdůraznil přitom, že počet lodí ruského Vojenského námořnictva umožňuje vyloučit hrozby z moře.
Vrchní velitel Vojensko-námořních sil také řekl, že základ skupin námořních strategických sil budou tvořit raketové ponorky nové generace a skupin lodí v oceánské zóně — fregaty a velké výsadkové lodi.

Světlan
Pořád je to málo.... Rusáci moc vyskakujou....

Dona
Hlavnými vinníkmi vojnového napätia sú obyvatelia a politici Pobaltia, Severnej Európy, Poľska, Ukrajiny, Slovenska, Rumunska - ležiace na hraniciach Ruska. Osobitné postavenie má Turecko, ktoré hraje na dve strany, no v konečnom dôsledku sa pripojí k NATO. Olej do ohňa budúcej vojny prilieva Gruzínsko a Moldavsko. Za chrbátom vojnových štváčov stojí zvyšok NATO + EÚ. Nie bez viny a účasti na vojnovom napätí je Japonsko.
Ak by USA nemalo toľko lokajov, museli by na Rusko útočiť z Kanady, alebo z vlastného územia, čo by bolo ťažšie. Takto majú Rusko ako na dlani.

Piovarči
Vojnoví štváči napokon aj tak dopadnú ako Nemci pri Stalingrade. Morálne a ľudsky vojnu už prehrali. Ľudia nimi hlboko opovrhujú

Žena v burce tvrdí, že Vánoce muslimy uráží a nabízí řešení
 
Západ je zlem, protože je založen výhradně na křesťanství, které je proti islámu. Žena říká, že věří v šariu a že celá myšlenka Vánoc je rouhání a islámofobie a muslimové ji nesmí přijmout.
Podle zákonů šaría:
- Neexistuje žádná svoboda náboženství nebo svoboda projevu.
- Neexistuje žádná rovnost mezi lidmi (nemuslim není rovnocenný s muslimy).
- Pro muže a ženy neexistují žádná stejná práva.
- Neexistuje žádná demokracie ani oddělení náboženství od státní politiky.
Podle zákona o rouhání podle šaríji by měl být zabit každý, kdo kritizuje islám nebo proroka Mohameda. Podle zákona o rouhání v Saúdské Arábii a Íránu jsou muslimové popravováni, pokud jsou obviněni z rouhání. V Pákistánu je situace ještě horší, radikální muslimové používají zákon o rouhání k pronásledování křesťanské menšiny.)

Sabča Sabka
Ať je pošlou odkud přišli a, nebo ať jsou stejně radikální jako oni, chtěji trestat nás, potrestame my je. My tu byli dřív než oni a oni se sem doslova narali jen proto že u nich je to má hovno a jsou tam války. My je tu nechceme a rozhodně bych nikdy nepřešla na jejich dementní víru. Žádný Bůh není a nikdy nebyl, lidi jenom chtěli v něco věřit a národy si vymýšleli své bohy. Kdyby bůh byl nedělo by se co se děje. NbralN by život hodným, za vše si mohou lidé sami, svou blbosti a hamižností. Kdybychom si byli rovnocenní, nebyl by důvod válek, protože by měli vsicjnv stejně, ale lidská blbost, kdo má víc nedá nic a chce ještě víc. Vyhnat je a zabezpečit jejich země tak aby z ní nemohli utéct. V Evropě pro ně místo není a nikdo je tu nechce.

John Maxwel
Žena v burce   je masochistka s IQ houpacího koně a všechny takhle smýšlející kobyly by měly být pod dohledem lékařů praktikující skotské střiky ... a v žádném případě nepovolit kontakt s mládeží ..

Klusák
.hele Johne, uklidni se, je to zbytečný. A když, tak to napiš to na transparent a vyjdi do ulic. Pak se k tobě připojím. Co myslíš, byly v Německu před Hitlerem demonstrace proti nastupujícímu fašismu? Nebyly. Tady to také smrdi islámským fašizmem, a nic se neděje.

John Maxwel
Já jsem zcela klidný laugh a napsat názor není zbytečný.
Nemám v mých letech potřebu lítat někde s transparentem , byla by to zcela zbytečná věc , vlády mají lidi na háku ,pokud neni demonstrace s víc jak 60% účastí populace ve státě , s jasnýma požadavkama a lidma ktrerý ji řiděj , tím myslím celoplošně , demonstací  která nemá cíl nebo veřejnou podporu se zabývat nikdo nebude .
A co se tý slepice týče .... ještě nepřišla s rázným islámem do kontaktu pač by věděla že podle Islámu si nesmí vůbec dovolit mluvit do věcí které jí nepřísluší na to mají duchovní vůdce ,takže asi tak ...
A k tomu fašismu , nejde porovnávat dvě odlišné doby , změnila se technologie válek , postoj a hodnoty lidí ,vlád i národů , i když se může zdát že je to stejné ... není ...je to daleko horší ...

Nosná raketa Sojuz FG

NASA chce posílat astronauty na ISS Sojuzy

Grigory Sysoev
Získat krátkou URL
NASA hodlá posílat astronauty na ISS ruskými Sojuzy i poté, co v roce 2019 vyprší platnost nynější smlouvy, prohlásila mluvčí americké vesmírné agentury Stephanie Schierholzová.
„Nejvyšší vedení NASA vyslovilo záměr posílat americké astronauty Sojuzy po roce 2019 a také Rusy americkými pilotovanými loděmi", uvádí slova Schierholzové portál Space.com.
Promluvila také o účelnosti smíšených rusko-amerických posádek. V roce 2016 koupila NASA přes korporaci Boeing od RKK Eněrgija pět míst v Sojuzech pro přepravu astronautů na ISS.
V říjnu zveřejnila NASA upřesněný harmonogram nadcházejících letů Space X a Boeing a oznámila prodloužení termínu zkoušek pro obě společnosti nejméně o dva měsíce. Podle nynějších plánů se má zkušební let lodi společnosti Space X v bezpilotním režimu konat v lednu 2019, první pilotovaný let se může uskutečnit v červnu. První pilotovaný let lodi společnosti Boeing se má konat v srpnu 2019.

Masunta
Co by si bez Rusů počali... chudáčkové. A Rusové jim stařičké Sojuzy dopřejí, když bude zaplaceno. I Antonovem 225 - Mriou, by jim posloužili. Do něj by se vešel i celý trup Airbusu A-320 (idiotko Adonis to posoudí). Ale plány mají ambiciózní, na výrobu kde čeho. Jen stále něco chybí. Schopnosti, inženýři, peníze, plánování bez chyb, globální znalosti, schopnost vidět pravdu.

Adonis
 Masunta, Na oblbování velkými plány je tu Ruská horda...skutek utek
Konečná bilance letů v roce 2018 Čína vypustila 38 raket, USA 34 a Rusko 19, počet satelitů byl 69 : 159 : 19 a hmotnost nákladu 56 t : 123 t : 68 t.
Z Ruska se rychle stává outsider i v kosmonautice :))

Piovarči
Ale Ale čo sa to nedozvedáme budú sa predlžovať zmluvy. Space X nebude zas lietať s ľudskou posádkou tak rýchlo ako sa zdalo
Adonis
USA to tam hore zbytočne zasierajú tonami šrotu. Rusko tam už má všetko čo potrebuje. Čína stavala hore svoj vlastný navigačný systém preto toľko štartov. Rusko už hore Glonas dávno má a tiež nepotrebuje toľko špionážnych družíc ako ich tam musia mať Američania:-)
15 rakiet navyše nie je veľký rozdiel to sa dá rýchlo dohnať keď bude treba:-)

USA NÁŠ VZOR!!!
Peníze

Průzkum: Dvě třetiny Američanů si myslí, že jejich vláda je zkorumpovaná

Andrey Burmakin
Získat krátkou URL
Průzkum provedený francouzskou společností IFop pro Sputnik ukázal, že až 66 % Američanů se domnívá, že korupce v nejvyšších orgánech států dosahuje vysoké úrovně. Naopak pouze 34 % Němců se domnívá, že mají vysokou úroveň korupce.
Z průzkumu, který se prováděl mezi 9. a 30. srpnem 2018 ve Francii, Británii, Německu a USA vyplývá, že nejvyšší míru korupce ve vládě pociťují Američané. To, že nejvyšší orgány státní správy mají vysokou úroveň korupce si myslí 66 % Američanů, dalších 19 % se domnívá, že úroveň korupce dosahuje střední úrovně, zatímco pouze 6 % se domnívá, že korupce je nízká. O něco lépe dopadla Francie, kde 52 % respondentů uvedlo, že jejich země má vysokou úroveň korupce v nejvyšších orgánech státní správy. Tento názor o své zemi sdílí 41 % Britů. Naopak pouze 34 % Němců se domnívá, že mají vysokou úroveň korupce, 38 % z nich se domnívá, že korupci mají na střední úrovni a 21 % věří, že mají nízkou úroveň korupce.
Z výzkumu rovněž vyplynulo, že v USA a Německu se ženy častěji než muži domnívají, že v jejich zemi je vysoká úroveň korupce (v USA to je 69 % oproti 61 % a v Německu to je 37 % oproti 30 %).
V USA se 75 % demokratů domnívá, že mají vysokou úroveň korupce, zatímco v případě republikánů je to 54 %. Ve Francii 71 % respondentů, kteří v prvním prezidentském kole volili Le Penovou, se domnívá, že mají vysokou korupci, zatímco tento názor sdílí pouze 29 % stoupenců Emmanuela Macrona. O vysoké úrovni korupce v Británii nejvíce mluví stoupenci strany Zelených (62 %) a populistů a nacionalistů z UKIP a BNP (57 %).
Výsledky průzkumu
Výsledky průzkumu
V Německu zase nejvíce o korupci mluví obyvatelé východního Německa (43 %) a Berlína (40 %), než západního Německa (32 %). Rovněž více katolíků než protestantů se domnívá, že mají vysokou míru korupce (34 % proti 26 %).
Průzkumu se zúčastnilo celkem 4033 respondentů starších 18 let. V každé zemi odpovědělo na tuto otázku něco přes 1000 respondentů. Průzkum reprezentuje obyvatelstvo podle věku a pohlaví. IFop je nejstarší společnost ve Francii, která se zabývá průzkumem veřejného mínění.

Piovarči
USA náš vzor a vraj po kom to máme tu doma. A kto najviac korumpuje korytárov vo vládach sveta. Sú to práve USA a tu je jeden z dôkazov. V USA sa kradne a korumpuje už tradične. Napríklad stopy a dôkazy o kauze ENRON boli zámerne zničené vo WTC7

Ilustrační foto

Bloomberg předpověděl, která ekonomika bude dominovat do roku 2030

Získat krátkou URL
Rusko se může stát největší ekonomikou Evropy do roku 2030, uvádějí analytici banky Standard Chartered ve své předpovědi. Úryvky z ní uvádí Bloomberg.
Podle jejich odhadů bude v roce 2030 největší ekonomikou světa Čína. Její HDP podle parity koupěschopnosti (ohledně určitého souboru zboží a služeb) dosáhne 64,2 trilionu dolarů.
Na druhém místě bude Indie, jejíž HDP bude činit 46,3 trilionu dolarů, a na třetím USA s 31 triliony dolarů. Podle předpovědi Standard Chartered bude Rusko na osmém místě s HDP v objemu 7,9 trilionu dolaru. Ustoupí Indonésii (10,1 trilionu), Turecku (9,1 trilionu), Brazílii (8,6 trilionu) a Egyptu (8,2 trilionu), přeskočí však Japonsko (7,2 trilionu) a Německo (6,9 trilionu).
Sedm z deseti prvních míst obsadí do roku 2030 nynější rozvojové ekonomiky, uzavírají analytici. Jejich předpověď se zakládá na hlavní zásadě, podle níž musí podíl každé země na světovém HDP odpovídat jejímu podílu na světovém obyvatelstvu. Ekonomové předpovídají další sbližování vyspělých a rozvojových zemí co do úrovně HDP na jednoho obyvatele.

Floid
Super četl jsem 70 letech že v roce 2000 bzde v rusku komunismus a nebudou žádné peníze a rusko bude vůdce světa....hha ha ha na čem chteji postavit ekonomiku asi jediné vývoz surovin jako dnes nic jineho neumí....

Alfi
 floyd, Jasánek, ty si vem obrázek Bandery a padej slavit osvobození Prahy. ;o))

Alfi
Putinův cestovní itinerář pro rok 2019, jsou v něm jen eurasijské summity s Čínou a dalšími (v Kazachstánu a Kyrgyzii), dvě cesty do Japonska (summit G20 a mistrovství světa v judu), summit BRICS v Brazílii.
Usrael i Eurosajuz nezajímaví. ;o))

Adonis
Rusko samozřejmě nebude mít nikdy HDP 7,9 trilionu dolaru, maximálně v bilionech dolarů a i to je jen z říše snů, v poměru s tím dnešním, který je pouze 1,5 bilionu.
To by se musel změnit celý ekonomický i politický systém v Rusku, změnit ho z dnešního oligarchistického , zkorumpovaného a stále více státního, nepružného systému k moderní ekonomiku, spolupracující se světem bez ideologického balastu.

Munsanta
 ... siondobyteček po mamá... ty mít degener-nádor mozeček. On si pamatovat soudruh internacionál Brežněv, jak on výbojná, a bolševismus dokutálená od sionist-zednáře. Taky válka studenou s komančem. Ta dávno mimo planeta Zem. Stále stejná mezinárodní škodič být fašistAmerika. Ty nemít barometr politický, ale jen degener-nádor mozek ?

Adonis
Alfi, Dva největší ekonomické subjekty Světa EU a USA jsou pro Putina nezajímavé? Není to spíš tak, že ekonomický trpaslík Rusko je zcela nezajímavý pro ně?

jozefnovak36
floyd, tebe komentovat znamá, stát se stejným idiotem.

Alfi
Adonis, Jasánek, neunavuj s ideologií a věnuj se faktům.
Rusko se otáčí jinam a na Usrael i Eurosajuz sere. ;o))

Piovarči
Rusko se může stát největší ekonomikou Evropy do roku 2030
Toto desí kapitalistu v USA najviac. Rusko mu šlape na krk. A prašivcom podvodníkom a vrahom takto na krk šlapnúť treba.
Adonis napísal
Dva největší ekonomické subjekty Světa EU a USA jsou pro Putina nezajímavé? Není to spíš tak, že ekonomický trpaslík Rusko je zcela nezajímavý pro ně?
A prečo potom USA presúva svoje vojská na Ruské hranice keď je Rusko tak nezaujímavé? Prečo madam Olbrajtová prehlásila že sa Rusko musí o svoje bohatstvá podeliť s ostatnými?
Adonis,
Rusko samozrejme namá na krku americký superdlh a aj napriek tomu sa dostáva vo vojenských technológiách na špičku. A preto pre tento rok aj znížilo svoj vojenský rozpočet.
Rovnaký oligarchismus len v modernejšom prevedení vládne aj v USA. Odlož tie svoje ružové okuliare bez ktorých sa na USA neodvážiš pozrieť.
Bojíš sa že by si sa moc prelakol?
Žiadni solídni ľudia ale zločinci a americkí oligarchovia ktorí vlastnia Federálne rezervy ovládajú vládnu v USA.
A títo mocní a bohatí chlapci by veľmi radi zovreli Rusku gule do zveráku, ale napriek ich moci a peniazom to zatiaľ nejde. Nemajú totiž zatiaľ taký veľký zverák:-)
Adonis vsadil si na špatného koňa. Pravdy v ňom nieto, len faloš a túžba po moci nad celým svetom a to za akúkoľvek cenu - to sú tí tvoji priatelia. Ale je to tvoja voľba a tvoja vec a následky z toho plynúce ťa stihnú skôr či neskôr. Rusko nie je bez chýb a problémov, ale predsa len je v ňom čosi lepšie a ľudskejšie napriek všetkým problémom ktoré majú aj vďaka západným embargám a obchodnej vojne. Rusko má všetko potrebné aby sa západnému olygarchismu rozhodne postavili.
Si slepí že nevidíš že skorumpovaný je celý západný svet? Robí sa to dnes hodne sofistikovane. Peniaze sa nerozdávajú v igelitových taškách ako za Mečiara. Ludia sa kupujú za dobré platy a vysoké premyje koncoročné odmeny a teplé miesta na výslní. Škody veľkobankám sa pri krízach vždy sanujú. No správcovským dôchodkovým spoločnostiam v USA sa "straty" ktoré boli zapríčinené rozkrádaním nekompenzovali a tak 8 miliónov Američanov prišlo počas krízy v 2008 roku o všetky svoje celoživotné úspory na dôchodky a dôchodcovia o svoje dôchodky.
A práve tento fakt je dôvodom aby som západným lídrom neveril ani ten nos medzi očami. Kradne a keťasí sa tam ešte viac ako v tom Rusku....

Adonis
Eduard Piovarči, ;o)))))

Gabinak
 Eduard Piovarči, Rusko největší ekonomikou ? Noooo...tak,sám tomu nevěříte,potenciál má,ale.....

Piovarči
Gabinak,
Práve preto že ten potenciál má a Blomberg to nepredpovedá len tak pre nič za nič. Zrejme do tých čísel a ekonomických prognostík dosť dobre vidia. Ich vyhlásenie má byť varovaním pre západný svet.
Dlho podceňované a nálepkované škaredé kačiatko môže vyrásť v honosnú Lubuť. Západ nepožral všetku múdrosť sveta. Vzdelaní a vlastenecki orientovaní ľudia žijú aj v Rusku a sú už finančne i dobre motivovaní. Putin spolu s Medvedevom si dávno uvedomili že mozgy musia stoj čo stoj udržať doma a to sa im aj podarilo. Inak by Ruské armádne technológie nemohli tak napredovať.

Adonis
Eduard Piovarči, jo jo, Rusko, krásná to země, širé lány nejkvalitnější černozemě, hluboké hvozdy sibiřských lesů protínané obřími veletoky, kam kopnete narazíte na rudu, uhlí či ropu..
Ani v lidech tato země nestrádá, kolik velikánů lidstvu dala, jak na poli kulturním, tak vědeckém.. Tolik skladatelů, spisovatelů.... tolik vědců, vynálezců...
A stejně je tahle země v totální pr...., A ano, je to bohužel ruskou náturou, stejné za cara, komunismu, i Jelcina či Putina..
Tam kde může talent vyniknout na poli úzce omezeném, vyniká (Puškin, Tolstoj, Čajkovský, Prokofjef...). Tam kde jde o aplikaci v širším hledisku selhává (pokud zrovna nejde o "státní zájem" Koroljov) a Rusové vynikají až když z Ruska odejdou, nebo jsou jejich vynálezy v cizině využívány.. (Sikorskij, Gorskij, Zworykin....).
A pořád je v Rusech zakořeněno to že za ten srab v kterém žijí může někdo jiný.. Viking, Mongol, Němec, Gruzínec... nebo taky prohnilý západ. Otázkou je, změní se to někdy?

Piovarči
Adonis,
Smiať sa môžeš koľko chceš ale fakty neodrbeš. Rusi sú v armádnych technológiach minimálne rovnocenní tým Americkým no v niektorých oblastiach ich aj prekonávajú a to je vzhľadom na Ruské problémy naozaj podivuhodné a obdivuhodné.
A okrem toho majú dve ohromné výhody veľký potenciál v rozlahlom území na ktorom sa nachádza obrovské bohatstvo a minimálny zahraničný dlh.
O zlatých rezervách ktoré sa stále navyšujú ročne o 100vky ton ani nehovorím:-)))

Adonis
Eduard Piovarči, Ty výhody mají sto let a zatím velký prd... :)))Za posledních 10 let nejmenší nárůst ekonomiky od druhé světové války...

Piovarči
Adonis,
rád s tebou inteligentne podebavím:-) Čiastočne máš pravdu, ale len čiastočne. Veci sa menia a aj rusi sa museli rozhýbať. A aj sa rozhýbali.
Dnes sú najväčšími svetovými vývozcami obilia.
Potravinovo sú celkom nezávislí a dokázali to za dva tri roky a to je prvý významný krok k prosperite.
Nárast zlatých rezierv je doslovne raketový.
Rusko predáva plyn a ropu celej Európe a úspešne expanduje s predajom týchto komodít aj do Číny. Je len otázkou krátkeho času keď bude mať pre rozvoj dostatok prostriedkov.
USA nedokážu zastaviť severný prúd ani južný prúd plynu do Európy. Cena je rozhodujúca.
Rusi môžu loviť ryby pre svoju potrebu celkom zadarmo. Špecialisti ktorí chcú loviť načierno pre obchod sú stíhaní.
Rusi majú mimoriadne lacný plyn a benzín a potom aj vlastné lacnejšie potraviny. To je veľká výhoda ktorú si uvedomujú.
Je to hrdý národ ktorí len tak niečo nezlomí ani Ruská zima ani Napoleón, nezlomila ich ani fašistická horda a nepodarí sa to ani západu.
Nadarmo sa vojaci na Wespointe neučia že Ruská armáda je tou najnebezpečnejšou armádou na tejto planéte.
Adonis,
Ty výhody mají sto let a zatím velký prd... :)))Za posledních 10 let nejmenší nárůst ekonomiky od druhé světové války...

No uvedom si že Rusko bolo po Deruhej svetovej svetovou veľmocou. Síce prehralo v studenej vojne, ale túto chybu už nebude opakovať. Dnes sa proti Rusku vedie vojna na všetkých možných poprihrievaných frontoch a predsa zadržiavacie ekonomické páky na Rusko nestačia a Blomberg preto oprávnene bije na poplach.
Vypadá to tak že Americký sveteový poriadok nie je tak istý ako doposiaľ vypadal a že Rusko je priamou hrozbou preto že výrazne ohrozuje ekonomickú aj mocenskú dominanciu západu
A to je fakt. Keď sa Ruska tak nebojíte prečo ste z neho urobili nasilu a za každú cenu svojho nepriatela?
Keď už je Rusko také zaostalé prečo máte z neho všetci taký strach?

Adonis
Eduard Piovarči, Rusko- ekonomický trpaslík, rozhodně USA neohrožuje ničím.. Největšími vývozci obilí byli už za cara, jen se vrátili kde byli, jen nevím, jestli je to pravé ořechové..
Celý loňský rok se ceny pohonných hmot zvyšovaly a letos to bude zase, spotřební daně se od 1. ledna zvýšily na 1,5 násobek a ceny u čerpacích stanic se zvýšily o dalších 50 až 85 kopek na litr.
Platy a důchody jsou stále nižší než v roce 2014...
V 90. letech to už vypadalo, že by Rusko mohlo následovat civilizované země a dokonce by se mohli stát i členem NATO. Potom ovšem přišel Putin a tvrdá klika KGB a následovala 2. válka v Čečensku, srovnání hlavního města Grozný se zemí. Následovala válka s Gruzii, obsazení Abcházie ,Jižní Osetie,obsazení Krymu, válka s Ukrajinou v Luhansku a Doněcku,... a už to jede jako za Stalina a Brežněva.

Piovarči
Adonis,
Čečna bola len začiatkom pokusu západu o rozdrobenie Ruska a Putin tam správne a rázne urobil poriadok. Militantných islamistov nepotrebuje nikto vo svojom kožuchu ani Rusko a bolo treba s nimi skoncovať. Odtrhnutie Ukrajiny Majdanom od Ruska bol projekt USA ktoré sa snažia Rusko rozdrobiť a ekonomicky ovládnuť. Ak by nedošlo k nezákonnému prevratu na Ukrajine v ktorom USA hrali hlavnú rolu pri podpore Bandrovcov a Vlasovcov nebol by vznikol problém s Novoruskom a Krymom. USA však plánovali na Kryme postaviť svoju základňu po tom čo mala Ukrajina vypovedať z Krymu Ruskú námornú základňu. Ani USA by sa nezachovali inak zrejme by USA obsadili okamžite celú Ukrajinu ak by boli v roli Ruska. Nato sú USA dostatočne agresívne. Rusku sa nemožno čudovať ani v prípade Gruzie.
Ale čudujme sa skôr tomu prečo Američania viedli toľko vojen mimo svojho územia po Druhej svetovej vojne. Vo Vietname 6 miliónov obetí a nič nedosiahli, Koľko obetí bolo v Iraku? Koľko v Líbiy a kam to viedlo? K nástupu ISIL ktorý USA spočiatku podporovali aj zbraňami proti Sýrii. Americké bojové extempóre vo svete bolo omnoho horšie a zabilo oveľa viac ľudí ako Ruská obrana svojich záujmov v okolí svojich hraníc.
Američania vojensky zasahovoli v prospech svojich ekonomických a národných záujmov hoci žiadnym národom nie sú doslova v celom svete a spôsobili tým zabitie minimálne 10 miliónov ľudí ak nie omnoho viac.

Adonis
Eduard Piovarči, Ty ruské lži snad ani nebudu komentovat...Rusko prostě není normální země a vy mě rozhodně nepřesvědčíte o opaku...
Vládnoucí strana pod vedením gosudara přivede zemi ke krizi. k mezinárodní izolaci a ekonomickému poklesu, nemá peníze na zdravotnictví a zvyšování důchodů a přesto vyhraje volby a navíc získá ústavní většinu. Ať žije ruská schizofrenie.
Rusko není normální stát. A v nenormálních státech se nedá mimo jiné ani normálně podnikat. Putin neustále zvyšuje podíl státu v podnicích ze kterých se stávají nepružné, molochoidní skanzeny. Takže ty tvoje pohádky o zářné ekonomické budoucnosti ruska jsou zatím jen pohádky

Piovarči
Adonis,
To je len tvoj názor že Rusko nie je normálna zem.
Ani my tu nie sme normálnou zemou. Chudoba je aj u nás. Žebrácke dôchodky i platy a inflácia ženie ceny do výšky.
Bude treba tak ako vo Francúzsku aj u nás vytiahnúť žlté vesty a protestovať proti kapitalizmu ktorý nie je normálny. Keby bol normálny ten váš kapitalizmus tak by Francúzy neboli už dva mesiace v uliciach nielen Paríža.
Finančná kríza je už na západe istou a predpovedanou záležitosťou. Tak tu nemel o kríze v Rusku.
U nás tiež nie sú prachy na zadravotníctvo a dôchodky a riťolezci nakupujú od USA zbrojarov predražené F-16tky ani sa nechumelí a pritom máme dôchodky na úrovni Urundy Burundy.
Ale to teba neserie.
Teba serie že Putin vyhral volby aj napriek tomu že rusom nestúpajú dôchodky a nie je na zdravotníctvo. Rusko sa možno upriamuje na prevenciu preto pravoslávni Rusi idú tak pokojne za mrazu - 20 do ľadovej vody po tých drevených schodíkoch a robia to masovo a národne aby boli odolnejší a menej ich stáli lieky. To je dobrá cesta k lepšej odolnosti a ochrane telomerov a k vyššiemu dožitiu.
Normálne podnikať sa nedá poriadne ani u nás a nič sa nedeje. Všade podnikajú len tí čo na to majú. Väčšina na to nemá nielen kapitál ale ani predpoklady a dravosť ktorá napokon takmer všade prerastá až k zločinu bilelych golierov čo tiež nie je nič normálne ale na západe sa to všade normálne deje.
To nie sú moje pohádky to o ekonomickom raste Ruska predpovedá Blmberg nie ja, a ja len tvrdím že bude mať zrejme pravdu, hlavne keď má západ z Ruska také veľké BOBKY:-))

Putin to asi musí robiť dobre keď ho ľudia napriek všetkej tej biede v Rusku stále volia....

Adonis
Eduard Piovarči, Volby a Rusko nejde moc dohromady, všichni pamatujeme Povolební protesty v Rusku 2011–2013 kdy se začaly ve velkých městech po celém Rusku v důsledku podezření, že volby do Státní dumy byly na více místech zmanipulované a doprovázené volebními podvody. V Moskvě a Petrohradu se začaly ještě večer 4. prosince ale pokračovaly i v průběhu dalšího týdne. Dne 10. prosince 2011, po týdnu malých demonstrací, Rusko zaznamenalo v Moskvě největší protesty od pádu Sovětského svazu, celkově protesty proběhly v 99 městech po celé zemi a v 42 městech v zahraničí. Symbolem protestů se stala bílá stužka a účastnily se jich miliony lidí...nic se nestalo a lidi rezignovali..
Rusko je nyní totalitní stát, který je ovládán bývalými důstojníky sovětské rozvědky KGB. Ti kontrolují většinu finančních toků v zemi, včetně peněz pocházejících z organizovaného zločinu. Sítě organizovaného zločinu jsou součástí režimu, ale nejen to. Je to režim s regionálními a možná světovými ambicemi a používá přitom metody KGB. Jsou velmi agresivní. V dobách Sovětského svazu byli kontrolováni komunistickou stranou a existovala alespoň nějaká pravidla hry. Teď to už neplatí. Jsou až nestydatí, pokud jde o použití různých prostředků proti Západu. V dobách Sovětského svazu by se nikdo nepokusil vměšovat do voleb ve Spojených státech a nepokoušel by se ovlivnit referendum v Katalánsku o odtržení od Španělska nebo hlasování v Nizozemsku o smlouvě s Ukrajinou. Nyní k tomu dochází a režim ruského prezidenta Vladimira Putina k tomu využívá ruské agenty, dezinformace i peníze.

Alfi
Tak co Edo, bylo to k něčemu? ;o))

Adonis
Alfi, ...jako obvykle ;o))

Piovarči
Adonis,
Chlape naivní:-)
Rusko je nyní totalitní stát, který je ovládán bývalými důstojníky sovětské rozvědky KGB. Ti kontrolují většinu finančních toků v zemi, včetně peněz pocházejících z organizovaného zločinu. Sítě organizovaného zločinu jsou součástí režimu, ale nejen to. Je to režim s regionálními a možná světovými ambicemi a používá přitom metody KGB. Jsou velmi agresivní. V dobách Sovětského svazu byli kontrolováni komunistickou stranou a existovala alespoň nějaká pravidla hry. Teď to už neplatí. Jsou až nestydatí, pokud jde o použití různých prostředků proti Západu.

Si ma pobavil aký sú tí KGB rusáci v Rusku nestidatí a aké používajú agresívne metódy voči západu.

Milí Adonis
Rusáci sú holúbkovia proti nestidatím metódan ktoré západ používa voči Rusku. Doslova a do písmena.

Byť na mieste Putina som tvrdší voči západu a Novorusia by už bola dávno spojená s Krymom po súši okolo Azovského mora a aj Slaviansk by už bol v rukách Ukrajinských separatistov a možno keď už má ten Putin takú moc ako tvrdíš mohol už dávno rozpútať na Ukrajine protipuč keď že už manipuloval aj volby v USA. Keďže doma je už taký majster v tých volebných podvodoch ako tvrdíš a že ho už ľudia 4 krát zvolili do čela štátu.
Nuž keď je už tým majstrom zvolia ho aj piaty krát nie?
Ale to už on nechce má údajne už nasledovníka.
A ak by sa aj Rusko miešalo do volieb iných štátov čo ťa potom a čo ťa vlastne do toho.
Veď USA sa miešajú všade a do všetkého aj do volieb a hlavne sú expertami v prevratoch a vytváraní chaosu všade tam kde potrebujú vymeniť vládu ktorá nevyhovuje ich národným a ekonomickým záujmom.
Rusko musí byť tvrdšie a rozhodnejšie ak chce mať rešpekt.
Lebo zatiaľ to často vypadá tak že je len fackovacím panákom pre papalášov na západe.
Tak že buďte radi že je tam Putin.
Rusko nikdy nebude proamerické ani plné slniečkárov. Nezlomíte ho ani tak ani tak ani vojensky ani pučom zvnútra.
Mafia zo západu sa o to bude vždy pokúšať ale aj tak neuspeje.

Piovarči
Alfi,
Ahoj Alfi ja si myslím že vždy to stojí za to

Přemekj
Inu, pohádkáři vyprávějí těm, kdo je ještě ochoten poslouchat. Nikoli výkon, ale zdrojová stabilita znamená ekonomickou perspektivu.

Adonis
Eduard Piovarči, Rusko nemá respekt ani si nikdo neváží,(mimo vazalů) Ruska se většina normálních zemí bojí a jak je vidět z historie, naprosto právem.
Totalitní a autoritářské režimy jako současné Rusko mají většinou velké problémy s obyvatelstvem, které si je velmi dobře vědomo své životní úrovně a míry svobody západních zemí. Aby do jisté míry redukovalo protesty, demonstrace a další projevy nespokojenosti, používá vedle násilných represí, které jak se ví jen přilévají olej do ohně, také metodu odvádění pozornosti od vnitřních problémů a transfer viny za neutěšený stav země. K tomu se hodí tzv. virtuální nepřítel. Toho je třeba si vyrobit, a protože ten zdánlivý nepřítel (zde euroatlantické země a prohnilý Západ) stojí o klid a mír, je nutno neklid a napětí uměle eskalovat, třeba různými provokacemi, které se v médiích pak patřičně upraví. Přesně tak vyprovokovali třeba válku na Donbase, jak přiznal Girkin/Strelkov, ruský plukovník GRU, veterán z Čečny, Afghánistánu a Sýrie, který ony operace na Donbase vedl a po dobytí pak velel celé oblasti..

Piovarči
Adonis,
Histéria obáv pred Ruskom je vyvolávaná masmediálnou a ideologickou masážou z USA a establišmentu ostatných zemí západu verne mopsíkujúcich Amerike.

A povedz mi kde sa na západe nepoužíva násilie voči demonštrujúcim. Žlté vesty sú bité ako žito a tisíce ich už pozatvárali. Strielajú po nich gumovými projektilami a hádžu na nich slzný plyn a striekajú na nich ľadovú vodu. V USa pri študentských demonštráciach v šesdesiatych rokoch strielalili do študentov a zabíjali ich na akademickej pôde. Nikde na západe sa so skutočnými demonštrantmi neserú tak ako brutálne zlikvidovali Okupy protest v NEW YORKU pred pár rokmi. Tak tu nehul trávu a otvor poriadne tie svoje idieológiou zalepené oči. Jedine kde západ nezasahuje je na gej a gender dúhových pochodoch.

Oni sa Ruska boja nie preto že by chcelo vojensky dobývať ich zeme ale preto že Rusko má ten obrovský potenciál ktorý začína využívať. Obávajú sa Ruska lebo nie je možné ho destabilizovať zvnútra. Urobiť tam nejakú rúžovú revolúciu zatiaľ jednoducho nejde. Západ potrebuje vo vedení Ruska ľudí ktorí budú kolaborovať z USA a lacno rozpredajú všetko bohatstvo Ruska. A toto si ľudia v Rusku dobre uvedomujú. Vidia čo sa stalo u nás zažili čo sa dialo za Jelcina u nich a tak vám na ten špek západnej "prosperity" nenaletia ani náhodou. Dobre vedia čo by sa s nimi stalo. Dopadli by po prevrate ako Ukrajinci vo vlastnej zemi by sa stali žobrákmi tak ako boli decimovaní za Jelcina. Vtedy začala Ruská populácia chradnúť a vymierať. Až za Putina začalo Rusko konečne populačne rásť. Západ plánoval naopak rapídny pokles ruskej populácie a za zapredaného Jelcina sa to začalo aj v praxi tvrdo realizovať. Rusi kapali na biedu a beznádej po tisícoch a upíjali sa k smrti obdobne skončil napokon aj Jelcin - posluhovač Západu. Dnes je situácia v Rusku zásadne lepšia

Nemecký deník porovnal situaci v Německu a Rusku, následovalo pozoruhodné zjištění
Rusko, které je na západě považováno za zaostalou zemi, by mohlo v některých případech sloužit jako příklad Německu. Píše to německý deník Handelsblatt. (Foto: Wikimedia)

V Německu kvůli technickým problémům nelze od roku 2006 otevřít nové letiště Berlin-Brandenburg, připomínají noviny. V Moskvě jsou čtyři plnohodnotná letiště, v nichž neexistují žádné problémy s výdejem zavazadel, ani cestou do města, cituje materiál agentura RT.
V 9 z 10 případů přijíždějí ruské vlaky včas i za sněžení. Německé železnice by takovou přesnost záviděly, píše deník.
Moskevské metro se rozvíjí intenzivněji než to berlínské. V uplynulém desetiletí se v ruském hlavním městě otevřelo téměř 50 nových stanic, v německém metru pouze tři.
Také článek upozornil na vývoj internetové sítě. Průměrná rychlost internetu v Rusku je pětkrát vyšší než v Německu a na mnoha veřejných místech je k dispozici bezplatná Wi-Fi.
Na začátku ledna došlo ke zveřejnění údajů z průzkumu německého výzkumného institutu Forsa, během něhož se zjistilo, že Němci považují Rusko a Spojené státy za nejnebezpečnější země pro světovou bezpečnost.
Zdroj: handelsblatt.com

Adonis nehul už tú trávu a pozri sa na realitu triezvo a bez predsudkov.

Piovarči
 Přemek,
Presne Přemku zdrojová stabilita o tú ide v Rusku.
Rusko nechce predať svoje zdroje do rúk západných korporácií a preto je vykreslované ako nepriateľ a nebespečný agresor ktorému je nutné tie zdroje nasilu odňať aby sa zabránilo budúcej Ruskej agresii voči západnému svetu.
Taká je západná ideologická rozprávka o zlom Rusku ako o ríši Zla. Pričom opak je pravdou. Skutočná Ríša Zla je práve na dekadentnom Západe
Neidealizujem si Rusko ale držím im palce aby tlaku Západu odolali.
Rusko vyvinulo ako prvé v roku 2017 najrýchlejší Kvantový počítač. Museli to uznať aj v Google aj IBM. Komerčné Kvantové počítače od IBM majú omnoho menší výkon. USA a Čína sa ocitli vo vývoji kvantových technológií až za Ruskom. Aj preto vývoj nových hlavne zbrojárskych technológií v Rusku hodne pokročil dopredu a predstihol zbrojné technológie v USA

Piovarči
Adonis
Západ) stojí o klid a mír, je nutno neklid a napětí uměle eskalovat, třeba různými provokacemi, které se v médiích pak patřičně upraví. Přesně tak vyprovokovali třeba válku na Donbase, jak přiznal Girkin/Strelkov, ruský plukovník GRU, veterán z Čečny, Afghánistánu a Sýrie, který ony operace na Donbase vedl a po dobytí pak velel celé oblasti..

No rozhodne Západ stojí o klid a mír:-)))
Tottálna lož.
Adonis
Taký kľud a mier chceli aj vo Vietname a napokon to stálo za dlhé roky bojov 6 miliónov mŕtvych
Taký kľud a mier chceli aj v Iraku aj v Auganistane kde už 17 rokov bojujú a museli uznať že prehrali preto že Taliban ovláda 60 percent Auganistanu. Taký kľud chceli aj v Líbyi kde je po ich zásahu dodnes totálny chaos a vraždenie a najvyspelejšia zem Afriky ostala v troskách a biede. Taký mier a a kľud chceli aj v Sýrii kde podporovali zbraňami Islamský štát a kupovali spolu s Izraelom od neho lacnú ropu. Počas dlhoročných bojov USA s Islamským štátom takto takmer obsadil celú Sýriu ale až po zásahu Ruska boli kolóny ropovodu do Turecka vybombardované a Islamský štát konečne stratil zdroje za ktoré nakupoval zbrane od USA pre boj so Sýrskou armádou.
Západ tak miloval kľud a mier že pužil Islamských fanatikov ako svoju zástupnú armádu proti Sýrii a jej armáde a konflikt sa tak predĺžil na 7 rokov tuhých bojov.
Sú to priam "nádherní" milovníci mieru a kľudu na tejto planéte.-) Po Druhej svetovej vojne zahájili desiatky a desiatky konfliktov, Kuba, Panama, Nikaragua, Guatemala atď atď.

A Strelkov?
Vďaka zaňho.
Američania a západ vďaka plukovníkovi GRU Strelkovovi pocítili tú istú medicínu ktorú Západ všade používa pre šírenie "kľudu a mieru" respektíve pri destabilizáciu štátov, všade tam vo svete kde to nevypadá podla ich predstáv a ich ekonomických ideologických a mocenských záujmov.
Žiaľ Adonis tak to vidí väčšina ľudí
A tak to skutočne je.

The National Interest označil válku v Afghánistánu za prohranou

CC BY 2.0 / Sgt. Mark Fayloga/ ResoluteSupportMedia
Získat krátkou URL
Stažení amerických vojsk z Afghánistánu, které vyhlásil prezident USA Donald Trump, je správným rozhodnutím v podmínkách, ve kterých byla válka v této zemi „prohrána“, a politika Washingtonu se dostala do slepé uličky, píše časopis The National Interest.
Trump hodlá stáhnout vojska z Afghánistánu ve snaze skoncovat s touto „prohranou válkou", USA by ale neměly mít žádné iluze ohledně možných následků stažení svých vojsk z této země, uvažuje NI.
Jak se podotýká v článku, svou politikou nedosáhl Washington pokroku v „usmíření" Afghánistánu. Tálibové kontrolují území větší, než kdy jindy po roce 2002, téměř 60 %, a přitom úroveň bezpečnosti se dá zhodnotit například podle nedávného incidentu, kdy v důsledku útoku skoro zemřel velitel amerických sil v Afghánistánu generál Austin Scott Miller.
Vychvalovaná nová strategie Trumpovy administrativy zaznamenává růst jen jednoho ukazatele. Počtu pum shozených na Afghánistán, podotýká The National Interest. Dokonce i zastánci této války uznávají, že USA se dostaly v nejlepším případě do slepé uličky, a americký generál Joe Dunford, předseda Sjednoceného výboru náčelníků štábů prohlásil, že v Afghánistánu „neexistuje vojenské řešení", pokračuje NI. Sto tisíc amerických vojáků dokázalo jen dočasně „usmířit" ty nejnebezpečnější oblasti Afghánistánu, po stažení jejich větší části však začali Talibové dobývat tato území zpět, připomíná autor. V případě definitivního stažení vojsk USA budou jejich příklad následovat také spojenci Washingtonu v NATO, z nichž většina není moc nadšená účastí v operaci v Afghánistánu, píše The National Interest. V tomto případě bude afghánská vláda nucena bojovat osamoceně, což, jak podotýká časopis, „neskončí dobře", protože úřady této země nepřežijí bez „štědré západní pomoci" a konzultací. Spojené státy utrácejí na Afghánistán obrovské prostředky, dostávají se z bojů s minimálními ztrátami, a stejně Washington prohrává válku, kterou vede už 17 let, konstatuje autor.
Podle jeho názoru jsou i jiné způsoby, jak zabránit přeměně Afghánistánu v potenciální útočiště pro teroristy. Je možné například získat podporu sousedů Afghánistánu, to si ale vyžaduje kompromisy s Ruskem a Čínou, domnívá se časopis.
Dokáže-li zvláštní zástupce USA pro Afghánistán uzavřít dohodu Tálibánem, která zachrání pověst Washingtonu, budou ji americké úřady muset „přijmout a odejít", soudí The National Interest. Spojené státy by však neměly mít žádné iluze ohledně toho, co se stane po stažení americké armády z Afghánistánu, tvrdí autor. Třeba režim postsovětského lídra této země Muhammada Nadžíbulláha, na kterého „dodnes vzpomínají s láskou někteří Afghánci", padl méně než tři roky po stažení sovětských vojsk, připomíná autor.
„Budeme mít štěstí, dokáží-li naši afghánští lidé zůstávat na živu trochu déle," píše v závěru The National Interest.

Šokující příběh Dálnice smrti. Za jednu noc Američané rozbombardovali tisíce neozbrojených lidí
 
O život zde přišlo takové množství lidí, že si vysloužila přezdívku Dálnice smrti. Dálnice se nachází 32 kilometrů od Kuvajtu a v noci z 26. na 27. únor, v roce 1991 se po ní do Bagdádu vraceli tisíce iráckých vojáků, ale i civilistů. (Foto: US NAVY)



Byl vyhlášen palebný klid, ale tehdejší prezident USA, George Bush, to však nebral v úvahu a přikázal na unikající lidí spustit palbu.
Na pomalu postupující konvoj zaútočili koaliční síly ze vzduchu, zničili jeho přední a zadní část, aby nebylo kam uniknout. Nálety a bombardování trvaly celé hodiny.
Když se nakonec letadla vzdálila, zanechali po sobě hotovou spoušť. Na dálnici zůstalo zničených více než 2000 vozidel a kilometry šestiproudové dálnice byla obsypaná tisíci mrtvolami. Další těla ležela na Dálnici 8, která vede do Basry.
Jen den předtím bylo v Bagdádu prohlášeno, že irácký ministr zahraničí přijal nabídku Sovětů a nařídil, aby se vojáci stáhli z Kuvajtu. Prezident Bush však odmítl uvěřit, že se vojáci opravdu stáhnou a prohlásil, že o jejich ústupu neexistuje důkaz.
Tvrdil, že vojáci střílejí i nadále a válka tak bude pokračovat. Na další den prohlášení, že vojska ustupují, potvrdil samotný irácký prezident a dodal, že k přesunu dojde po dvou dálnicích. Skončit měl nanejvýš na další den, Bush však opět reagoval nevěřícně a prohlásil, že jde o krutý hoax.
Prezident Bush měl v tomto případě možnost zanechat válečné pole a nechat vojáky v klidu odejít, avšak skupinka amerických stratégů se obávala, že by taková dohoda byla pro Ameriku nevýhodná. Proto byl vydán povel, který nařizoval zabít co nejvíce iráckých vojáků.
Jako první na dálnici dorazily kanadská a americká letadla těsně před půlnocí. Plnily Bushův příkaz, který nařizoval nikoho a nic z Kuvajtu nepustit. Kdokoliv se pokusil ujet, zemřel. Bezcitně zabiti byli i vojáci, kteří byli neozbrojení a dávali jasně najevo, že se vzdávají. Nálety nepřežil nikdo.
Novinář libanonsko-amerického původu, Joyce Chediac se později vyjádřil, že bombardování bylo tak intenzivní, že i ten největší tank skončil v šrapnelu. Auta byla natolik zničena, že nebylo možné určit, zda se v nich v době bombardování nacházeli lidé.
Chediac dodal, že tímto krokem byla porušena Ženevská konvence z roku 1949, která zakazuje útočit na vojáky mimo válečného pole. Ve zprávě americké vlády se později uvedlo, že vojáci se chystali přeskupit a zaútočit znovu. Chediac však říká, že iráčtí vojáci neútočili, stěhovali se a šli domů.

Byl to válečný zločin?

Novinář se nebál vyjádřit názor, že tento útok byl válečným zločinem. Jeho tvrzení podpořil i Bob Nugent a dodal, že něco podobného nikdy neviděl ani během války ve Vietnamu.
Zvláštní je fakt, že Pentagon informace tajil a když vyplavaly na povrch, mnozí zůstali mimořádně překvapení. K pravdivým informacím se dlouhou dobu nevěděli dostat ani média.
O několik let později se generál Norman Schwarzkopf vyjádřil, že rozhodnutí americké vlády obhájí a prohlásil, že bombardování bylo odůvodněno. Tvrdil, že cílem bylo zničit co největší množství vojenské techniky, která mohla představovat nebezpečí. Dodal, že neumírali nevinní lidé, ale násilníci, kteří zničili město Kuvajt.
Ať už byly důvody jakékoli, pravdou zůstává fakt, že té noci zemřely tisíce nevinných lidí na základě rozhodnutí jednoho zjevně antisociálního muže. Další důkaz, že moc v rukách drží šílenci.
Zdroj: amusingplanet.com






Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

      SPOMIENKOVÉ NAŠE ŽENY A DEVY V ARAGONITE           Alžbetke sa podaril takýto parádny záber. Stalagnát v strede chodby je pozvánkou d...