Bývalý ministr zahraničí Mike Pompeo 3. června deníku The Epoch Times potvrdil, že jeho snaha přijít na kloub tomu, jak se nový koronavirus rozšířil z Číny do Spojených států, narážela na setrvalý odpor uvnitř americké vlády.

Na otázku týkající se odhalení ve zprávě časopisu Vanity Fair z 3. června, že se klíčoví úředníci ministerstva zahraničí snažili zabránit tomu, aby se veřejnost dozvěděla, že americké finance podporovaly výzkum ve Wuchanském institutu virologie v Číně, Pompeo popsal svůj pohled na věc.

Výzkum ve Wu-chanu, který se zaměřoval na techniky přetváření přirozeně se vyskytujících virů tak, aby byly virulentnější a přenosnější na člověka, byl částečně financován již v roce 2012 z amerických daní prostřednictvím Národního zdravotního institutu a neziskové nadace EcoHealth Alliance.

Analýza časopisu Vanity Fair „zjistila, že střety zájmů, částečně pramenící z velkých vládních grantů podporujících kontroverzní virologický výzkum, brzdily vyšetřování USA ohledně původu covidu-19 na každém kroku“.

„Na jedné schůzce na ministerstvu zahraničí úředníci, kteří se snažili požadovat od čínské vlády transparentnost, uvedli, že jim kolegové výslovně řekli, aby se nezabývali výzkumem Wuchanského institutu virologie zaměřeným na získání funkce („gain-of-function“), protože by to přitáhlo nežádoucí pozornost k jeho financování americkou vládou,“ uvádí se v článku.

Čína od prvního výskytu viru koncem roku 2019 trvá na tom, že se virus rozšířil z netopýrů na lidi na trhu s masem ve Wu-chanu. Někteří američtí vládní a zdravotničtí úředníci, vědci ze soukromého sektoru a investigativní novináři však od začátku roku 2020 tvrdí, že existují zásadní důkazy o tom, že se virus nějakým způsobem rozšířil z wuchanského virologického institutu.

Tehdejší prezident Donald Trump a Mike Pompeo, a také senátor Tom Cotton (republikán), v dubnu 2020 veřejně upozornili na existenci těchto důkazů a vyzvali čínské představitele, aby umožnili nezávislým vyšetřovatelům přístup do wuchanského virologického institutu a k jeho záznamům. Čína to odmítla.

Po volbách v listopadu 2020 Pompeo v rámci ministerstva zahraničí a Trumpovy administrativy prosazoval zveřejnění co největšího množství důkazů.

Letos 15. ledna vydal prohlášení, které obsahuje významné odhalení, že výzkumníci virologického institutu zřejmě trpěli příznaky viru několik měsíců předtím, než se nemoc rozšířila po celé Číně a do dalších zemí včetně Spojených států.

Prohlášení rovněž upozorňuje na výzkum „získávání funkce“ probíhající v institutu a klade si otázku, zda nemohlo dojít k přesměrování amerických finančních prostředků na tajné čínské vojenské projekty v rámci institutu.

Ale i vydání tohoto prohlášení bylo obtížné, řekl Pompeo 3. června deníku The Epoch Times.

„Na konci roku 2020 jsem si uvědomil, že nyní máme větší důvěru v ony údaje, které podporují to, co jsme zveřejnili v polovině ledna. Čas běžel a já jsem velmi tvrdě bojoval uvnitř ministerstva zahraničí, a i v širším měřítku,“ řekl.

Hlavní překážkou byla skutečnost, že významná část důkazů byla v držení zpravodajských agentur, které se bránily jejich zveřejnění.

„Existovala místa mimo ministerstvo zahraničí, která vlastnila soubor dat uvnitř zpravodajské komunity, takže jsme se přetahovali o to, aby nám dali co nejvíce prostoru k napsání toho, co jsme mohli napsat,“ řekl Pompeo.

„Psali jsme to stylem, který chránil utajované věci, jež bylo třeba chránit, ale chtěli jsme zajistit, že tyto informace dostaneme do veřejného prostoru.“

Bývalý ministr zahraničí uvedl, že to tehdy považoval za důležité, a i dnes říká, že Američané by měli znát všechna fakta a čínská vláda by měla nést odpovědnost, pokud virus z wuchanského virologického institutu skutečně unikl.

„Byly pro to dva důvody. Za prvé šlo o transparentnost a za druhé jsme chtěli, aby i čínská komunistická strana musela vysvětlit to, co jsme věděli, takže jsme si byli poměrně značně jisti v tom, co jsme udělali,“ řekl Pompeo. „To prohlášení jsme formulovali velmi pečlivě, ale je jednoznačné v tom, co říká.“

Bývalý vysoký úředník ministerstva zahraničí přímo obeznámený s těmito záležitostmi deníku The Epoch Times mimo záznam sdělil, že Pompeo dal všem, kteří se na ministerstvu zahraničí podíleli na vyšetřování zdroje viru, jasně najevo, že mají sledovat fakta, ať už je zavedou kamkoli.

Když byl informován o interní opozici vůči tomuto úsilí, tento bývalý vysoký úředník uvedl, že Pompeo reagoval jadrným stylem odrážejícím jeho armádní kariéru.

„Řekl: ,Kašlete na ně a řekněte jim, že to řekl ministr zahraničí.‘ A také řekl něco, co je velmi, velmi důležité. Řekl: ,Je mi jedno, k jakému závěru se dokopáte. Může to být něco, co se nám z politického hlediska bude líbit, nebo něco, co se nám líbit nebude, ale já chci znát pravdu.‘ Přesně takový byl jeho postoj po celou dobu vyšetřování, které tato skupina prováděla.“

Přeloženo z původního článku newyorské redakce The Epoch Times.