sobota 1. decembra 2018



          ČERSTVÉ ĎATLE SÚ DOBROU INVESTÍCIOU 
          DO VÁŠHO ZDRAVIA NIELEN NA VAŠOM VIANOČNOM STOLE
Súvisiaci obrázok
     Datle sú najlepšou náhradou sladkostí. Nielen deťom ale i dospelým by sa mali namiesto bonbónov, ktoré sú
     nanajvyš kyselinotvorné ponúkať radšej ďatle. Ale nie sušené aké bežne dostanete v obchode pred Vianocami.
     Ale čerstvé šťavnaté a vláčne s lahodnou chuťou tie sa doslovne rozplývajú na jazyku....


Datle sú skvelým malým občerstvením a sú tiež veľmi výživné. Obsahujú základné živiny, ako je vápnik, aminokyseliny, mangán, meď, horčík, zinok, železo, draslík a fosfor.

Datle - energetická, minerálová a vitamínová bomba pre bežcov

Datle sú bohaté najmä na draslík. starajú sa o sviežosť a sústredenosť a štartujú energetickú premenu vo všetkých telesných bunkách. Sú ideálnym zdrojom doplnenia energie, dôležitých minerálov a niektorých vitamínov pri dlhých behoch, turistických túrach a iných fyzicky náročných športových aktivitách.
Cukry v nich obsiahnuté dodajú potrebnú glukózu, bielkoviny vyrovnávajú straty aminokyselín, malé množstvo tukov nám určite na váhe nepridá a zabezpečí dlhšie trvajúci prísun energie.

Datle sú skvelým zdrojom vlákniny, pričom sa odporúča konzumovať 20-35 gramov vlákniny denne. Sú tiež zdrojom vitamínov A1, B1, B2, B3, B5, B6, B9 a vitamínu C

12 dôvodov, prečo by ste mali jesť datle každý deň
Súvisiaci obrázok

Potrava pre svaly

Obrovské množstvo živín robí z datlí skvelú potravinu na budovanie svalov a ich vyživovanie. Obsahujú až 70% prírodných cukrov s nízkym glykemickým indexom, takže sú skvelé na zaháňanie hladu. A hoci nemajú veľa vitamínu C, sú bohaté na draslík, vitamíny B1, A, niacín, meď, železo, horčík a sú užitočným zdrojom rozpustnej vlákniny.

Upchaté tepny a prevencia civilizačných ochorení

Antioxidanty a kyselina fenolová sú kombinácia, ktorá zabraňuje upchávaniu tepien a tým prispieva k správnej funkcii srdca.V dôsledku toho ponúkajú anti-aterogénne účinky a zabraňujú upchatiu tepien. Zároveň znižujú krvný tlak a hoci stimulujú aktivitu a dodávajú energiu, nezaťažujú srdce ako napríklad vyššia dávka kávy.
Datle majú viac zdravotných výhod, ak ich budete jesť s džúsom z granátového jablka.
Čítajte: Osem potravín, ktoré vám prirodzene prečistia tepny

Trávenie

Datle sú dobrým zdrojom rozpustnej a nerozpustnej vlákniny. Tráviaci systém potrebuje dostatočný prísun vlákniny k pohybu jedla cez gastrointestinálny trakt zdravým tempom.
Čítajte: 10 nenápadných signálov, že vaše trávenie nefunguje naplno

Starnutie

Datle obsahujú prírodné antioxidanty. Antioxidanty prirodzene bojujú proti voľným radikálom, ktoré sú zodpovedné za rakovinu a starnutie. Stravovanie bohaté na antioxidanty zabraňuje vzniku rakoviny a spomaľuje starnutie.Vďaka antioxidantom z datlí prebieha starnutie buniek pomalšie a pritom sa znižuje aj možnosť, že sa v bunkách objaví degeneratívny prípad rakovinového bujnenia.

Ochrana pečene

Pečeň je zodpovedná za filtrovanie odpadového materiálu z krvi. Poškodenie pečene môže spôsobiť rôzne zdravotné problémy a choroby. Konzumácia datlí môže chrániť pečeň pred poškodením a znižuje riziko vzniku fibrózy pečene.
Čítajte: Pečeň: 8 vecí, ktoré ju ničia

Hnačka

Datle sú tiež bohatým zdrojom draslíka, minerálu, ktorý sa často stráca počas hnačky. Užívaním 2-3 datli denne je možné zabrániť hnačke a dehydratáci i. Turci pripravujú z čerstvých datlí nápoj, ktorý veľmi prospieva pri kŕčoch v žalúdku. Čerstvé ďatle sú prostriedok, ktorý utišuje dráždivosť a pomáha pri respiračných ochoreniach. Nezrelé plody datlí sa používajú pri hnačkách.
Datle zaberajú na hnačku aj na zápchu. Sú univerzálnym regulátorom stolice, čo v praxi znamená, že 2 – 3 datle denne stiahnu hnačku a upravia vylučovanie. Vďaka vláknine nastavia pravidelnosť aj správnu konzistenciu, čo je dôležitá prevencia napríklad pred vznikom zlatej žily.

Nervový systém

Datle sú bohaté na draslík a majú menej sodíka. Pomáhajú regulovať zdravý nervový systém a udržiavať mozog aktívny. Draslík je dôležitý pri udržiavaní rovnováhy elektrolytov v bunkách a šírenie nervových vzruchov. Sušené plody navyše obsahujú železo napomáhajúce pri prenose kyslíka v krvi. Výskumníci poukazujú na fakt že vhodný príjem draslíka môže do istej miery znížiť riziko mŕtvice.

Protizápalové účinky

Vďaka tomu, že sú zdrojom horčíka, majú blahodarné protizápalové vlastnosti. Podľa štúdií je dostatočné množstvo horčíka užitočné pri znižovaní zápalu.
Čítajte: Päť potravín, ktoré bojujú proti zápalu

Nedostatok železa a anémia

Datle sú vynikajúcim zdrojom železa, čo je veľmi účinné pri liečbe anémie. Správne množstvo železa potrebuje telo pri tvorbe hemoglobínu.

Nespavosť

Paradox datlí je v tom, že vám dodajú energiu pri činnosti, no ak sa chystáte spať, sú jeden z najlepších prírodných uspávacích prostriedkov. Datle sa oddávna používajú ako účinný uspávací prostriedok - obsahujú totiž nadpriemerne vysoké množstvo aminokyselín tryptofánu, ktorý sa v tele premieňa na spánkový hormón melatonín. Ľudoví liečitelia v nomádskych krajinách odporúčajú krátko pred uložením k spánku zjesť pár sladkých datlí.

Ateroskleróza

Podľa výskumu izraelského profesora Michaela Avirama z Rambaa Medical Center pri Izraelskom technologickom inštitúte (Technion) v Haife datle, aj cez svoju veľkú sladkosť, nezvyšujú hladinu cuklru v krvy a pomáhajú chrániť proti upchávaniu tepien (ateroskleróza)

Vyčerpanosť a únava

Datle povzbudzujú pri poklese výkonu a únave a nevyčerpávajú pritom zásoby vášho pečeňového glykogénu, tak ako káva či nápoje obsahujúce teín alebo kofeín.
Datle sa konzumujú prevažne vysušené, čo bolo predtým hojne využívané beduínmi a karavánami v púšti. Čerstvé sú však omnoho lahodnejšie a dokážu vydržať v tomto stave dlhšiu dobu - skladujte ich v ľadničke. V niektorých kultúrach sa súčasne verí, že datle majú afrodiziakálne účinky. Najmä v arabských krajinách sú datle súčasťou každodennej kuchyne, podávajú sa pravidelne zlisované do bochníkov tzv. adšu, alebo sa pečú na masle.


Vitamín C

Čerstvé datle sú lepším zdrojom vitamínu C (100 g čerstvých datlí predstavuje takmer 1/3 odporúčanej dennej dávky vitamínu C). Čerstvé i sušené ďatle sú výživné enormným obsahom cukru (25 - 55 percent, 100g čerstvých datlí obsahuje 107 kcal, sušených 277 Kcal), rýchlo dodávajú energiu. Tak že práve Čerstvé majú menej kalórii.
Datle sú považované za mierne afrodiziakum pre ženy i mužov. Aktivujú sekréciu spermy. Odporúčajú sa k podpore mužskej sily, pre ťažko pracujúcich, pre tehotné a dojčiace ženy (podporujú tvorbu mlieka). Je vraj preukázané že redukujú riziko vzniku srdcovách chorôb a rakoviny 


Čerstvé ďatle obsahujú 30 percent vody.
Účinky: dodávajú energiu, pomáhajú pri zlom spánku, podporujú krvotvorbu, podporujú koncentráciu, znižujú krvný tlak, vhodné sú aj pre športovcov keď ide o športové výkony či väčšie fyzické a psychické pracovné vyťaženie. Vlastná skúsenosť. Po ránu pri rozcvičke robím 72 klikov (mám62 rokov) a mám čo robiť aby som ich dal je to tak na hrane, no po konzumácii čerstvých datlí len pár kúskov som ich odrazu robil ľahko s pocitom že dám bez problémov aj 80 aj ďalšie série klikov za sebou 44 a 33 ktoré pravidelne robím pri rozcvičke som mohol navýšiť po dlhej dobe na 50 a 44. Tak že sú priamo energetickým koncentrátom. Energetickou bombou.

Na duchovnej úrovni: dodávajú pocit hojnosti, pocit, že máme všetkého dosť. Okrem toho dávajú pocit spokojnosti so životom.
            Pre dobrých priateľov mám pár kusov k dispozícii... v kamennom obchode je cena bežná od 4.80 E za 500 g.
            do 5,50 E za 600 g a v celom meste ZA nie sú čerstvé ďatle v tomto balení vôbec dostupné...
            Keď zásielka 500 g čerstvých datlí dorazí do Metra pred sviatkami do 24 hodín je po nich osobne som to zažil
            minulý rok. Kúpil som ráno dva balíčky a keď som sa vrátil večer pre ďalšie dva, už bolo po nich.
            Mám k dispozícii navyše pár balíčkov takto balených 600 g čerstvých datlí len pre rodinu a pár dobrých
            známych. Kontaktujete ma na email aragonit7@azet.sk

Datle obsahujú aj ZINOK 0, 29 mg na 100 g. Zinok prispieva k správnej syntéze DNA k správnej látkovej premene maktonutrientov a výrazne podporuje imunitný systém organizmu.
Súvisiaci obrázok

Byl objeven prostředek boje proti stárnutí

Vědci z německé univerzity Erlangen-Norimberk zjistili, že hydrochinony obsažené v čokoládě, čaji, víně a kávě ve spojení se zinkem mohou zabránit oxidačnímu stresu, což zpomaluje proces stárnutí. Píše o tom Phys.org.
V důsledku výzkumů bylo zjištěno, že zinek aktivuje skupiny hydrochinonu a vytváří přirozenou ochranu proti superoxidu, vedlejšího produktu dýchání lidské buňky, který poškozuje vlastní biomolekule těla, například proteiny nebo lipidy.
Zinek a polyfenoly vytvářejí organokovové sloučeniny schopné fungovat stejně jako ferment superoxid dismutáza, takže napomáhá dismutaci superoxidu na kyslík a peroxid vodíku.
Poškození buněk, které se nahromaďují kvůli volným radikálům, způsobují stárnutí organismu. Kromě superoxidu hrají v tomto procesu důležitou roli také jiné radikály, peroxidy a peroxynitrity.
Výsledok vyhľadávania obrázkov pre dopyt Vianoce a Datle

 Ak prijmete v potrave dostatočné množstvo zinku, podporíte nielen svoj imunitný či srdcovo-cievny systém, ale napomôžete napríklad aj rýchlejšiemu hojeniu rán.
Niekoľko štúdií potvrdilo súvislosť medzi príjmom zinku a jeho schopnosťou redukovať intenzitu a dĺžku trvania bežného prechladnutia, zlepšiť funkciu štítnej žľazy, podporovať zrážavosť krvi a dokonca zmierňovať dôsledky vekom podmienej degenerácie makuly.
Štúdia z júna 2015 uverejnená v Journal of Biological Chemistry odhalila, že zinok tiež môže zohrávať dôležitú rolu v regulácii srdcového rytmu. Zinok je stopový prvok, čo znamená, že náš organizmus ho potrebuje vo veľmi malých množstvách – u dospelého človeka je odporúčaná denná dávka v priemere asi 15 mg (závisí od veku či pohlavia, vyššie dávky potrebujú napríklad tehotné a dojčiace ženy, športovci a pod).

A zinok sa nachádza aj v datliach tak že ak budete konzumovať datle spolu s čokoládou, čajom, vínom a kávou, ktoré obsahujú hydrochinony, spomalujete proces stárnutia svojho organizmu a predlžujete si tak svoj život.

Súvisiaci obrázok

   Čerstvé datle sú teda v každom prípade výbornou investíciou 
   do vlastného zdravia nie len pochutinov na vašom  Vianočnom stole.. 
Súvisiaci obrázok




Vitamín D spomaluje 
stárnutie zvýšením aktivity telomerázy

Teloméry sú terminálne (koncové) oblasti chromozómov, ktoré chránia úseky nukleových kyselín pred stratou, poškodením, chybami kombináciami a chybnou replikáciou počas delenia buniek. Procesom opakovaného delenia buniek sa postupom času teloméry degradujú, odbúravajú, výsledkom je ich skracovanie. Ak sa dĺžka teloméry skráti pod minimálnu kritickú hodnotu, chromozómy strácajú časť genetických informácií, strácajú schopnosť delenia a bunky sa ďalej nedokážu obnovovať. Telomerázy predstavujú „biologické hodiny“ počítajúce cykly delenia buniek. Prejavom skracovania telomér je stárnutie – znážená schopnosť obnovy buniek, nárast chorobnosti a definitívne vedie k smrti jedinca.

Teloméry sa dokážu obnovovať v kmeňových bunkách, obnovu zabezpečuje enzým telomeráza. Ostatné tkanivá schopnosť obnovy telomér po narodení strácajú, s výnimkou imunitných buniek, bielych krviniek – leukocitov, ktoré si aktivitu telomerázy zachovávajú, vekom sa však ich aktivita znižuje a preto aj imunita „stárne,“ vekom sa oslabuje. Obnovu telomér zabezpečuje enzým telomeráza, ktorá je nevyhnutná k zachovaniu obnovy telomér imunitných buniek – bielych krviniek a udržaniu ich schopnosti množenia v prípade napadnutia infekciou.
 Výsledok vyhľadávania obrázkov pre dopyt Vianoce a vianočné ovocie

Je možné „spomaliť biologické hodiny“?

Vedci skúmajú či je možné spomaliť celkový proces stárnutia ako aj proces stárnutia imunity stimuláciou (zvýšením) aktivity enzýmu telomeráza a následne spomalením skracovania telomér.
Zastavenie „biologických hodín“ sa zatiaľ aj napriek intenzívnemu výskumu nepodarilo. Prvé veľmi povzbudivé úspechy v poznaní spomalenia stárnutia sú však už dnes známe.
Doposiaľ prebehlo množstvo experimentov, ktoré dokázali predĺžiť život pokusným zvieratám vďaka spomaleniu skracovania telomér o 1/3.
Klinické pokusy prebiehajú aj u ľudí, sú známe prvé látky ktoré majú schopnosť spomaliť proces skracovania telomér u ľudí.
Vedcov prekvapil nový, veľkú pozornosť vzbudzujúci vzrušujúci poznatok, že napríklad vitamíin D zohráva novú doposiaľ neznámu úlohu v ochrane telomér pred degradáciou (skracovaním). Predstavuje teda jeden z prirodzených faktorov dlhovekosti.
Nedostatočná aktivita telomeráz a zrýchlené skracovanie telomér bola pozorovaná u ľudí s ochoreniami ako obezita, srdcovo-cievne choroby, cukrovka, reumatoidná artritída, depresie.
Vedci z univerzity v Georgii, USA skúmali skracovanie telomér a vplyv podávania vitaminu D u obéznych afro-amerických žien. Prvej skupine žien podávali 2000 I.U. vitamínu D denne počas 4 mesiacov. Druhej skupine žien podávali v rovnakom období placebo (liek bez účinnej látky).
Na konci obdobia bol v skupine s vitamínom D zaznamenaný nárast aktivity telomeráz o 19 pecent, v placebo skupine nebola zaznamenaná zmena aktivity.
TAK ŽE BINGO!!
Vitamín D predlžje život
Výsledky štúdie poukazujú na možnosť zvýšenia aktivity enzýmu telomeráza vedúce k spomaleniu procesu skracovania telomér a celkovo spomaleniu procesu stárnutia buniek“.Výsledok vyhľadávania obrázkov pre dopyt Vianoce

Spomalenie „stárnutia imunity“ – vitamín D chráni pred skracovanim telomér

Výskum Londýnskej univerzity zverejnené v roku 2007 časopisom American Journal of Clinical Nutrition zistili, že vitamín D pomáha zachovávať funkčnosť imunity prostredníctvom ochrany pred skracovaním telomér chromozómov bielych krviniek
D=lžka telomer leukocitov sa tým zaradila medzi ďalšie exaktné meradlo (biomarker) stupňa biologického stárnutia bez ohľadu na skutočný vek.
Rýchlosť skracovania telomér negatívne ovplyvňuje fajčenie, nadváha, chronický stres, chronický zápal, toxické látky.
Výsledky štúdie na skupine 2160 žien s vekovým priemerom 49 rokov ukázali, že teloméry leukocitov (bielych krviniek) boli kratšie u žien s nízkym i hladinami vitamínu D a s prítomným chronickým zápalom v porovnaní so ženami s vyššími hladinami vitamínu D a bez prítomnosti zápalu.

V štúdii bol analyzovaný vplyv C-reaktívneho proteínu, biomarkeru chronického zápalu (CRP), zistilo sa že zvýšené hladiny CRP súvisia so skracovaním telomér a zrýchlením stárnutim.

Predpokladá sa že ochrana telomér a spomalenie biologického stárnutia súvisí s protizápalovým účinkom vitamínu D.
Vitamín D spomaluje stárnutie zvýšením aktivity telomerázy, spomalením skracovania telomér chromozómov bielych krviniek.
Súvisiaci obrázok

Existujú okrem vitamínu D ďalšie prirodzené látky spomalujúce biologické stárnutie?

Áno, vedecké výskumy potvrdili viacero látok spomalujúcich skracovanie telomér, spomalujúcich proces biologického stárnutia. Medzi najvýznamnejšie s vedecky preukázaným účinkom patria:
EPA a DHA rybieho oleja
Kyselina listová
Vitamín B12
Propolis
Astaxantín
Koenzým Q-10
Tak že toto je tiež informácia, ktorá nám všetkým môže pomôcť prežívať zdravšie a dlhšie.
Okrem tohoto všetkého veda dokázala že k odolnosti a predĺženiu ľudského života prispieva i otužovanie správne dýchanie a meditácia. Veľmi dôležité je byť pozitívnym. Pozitívne myslenie robí zázraky. Pozitívne myslenie pomáha rozvíjať nezištná Láska k inej milovanej bytosti. Najviac preto pomáhajú enzími vytvárané vlastným telom keď človek nezištne miluje Láskou ktorá nie je ničím podmienená.Hovorí sa tomu tiež dostať sa na VLNU svet a život vtedy začína byť úžasný

Astaxanthin – mikroriasa
Antioxidant, ktorý sa navyše vyznačuje silnými protizápalovými účinkami, to je astaxantín. Pochádza z morskej riasy zvanej Heamatococcus a je považovaný za najsilnejší prírodný antioxidant.
Riasy zvané Heamatococcus sa pestujú na Havaji a práve v nich sa nachádza veľké množstvo astaxantínu. Ak sú tieto riasy v nepriaznivých podmienkach, práve astaxantín ich chráni pred vonkajšími vplyvmi.
Okrem spomínaných rias sa astaxantín nachádza i v iných rastlinách a morských živočíchoch, vyznačuje sa ním najmä losos. No práve červená riasa Haematococcus Pluvialis je považovaná za najväčší zdroj astaxantínu, okrem neho je aj významným zdrojom luteínu, kantaxantínu či betakaroténu.
Riasa, alebo teda mikroriasa je počas pestovania účelne vystavená zmenám podmienok. V prvej fáze pestovania, ktorá sa nazýva zelená fáza, sú bunky riasy v podmienkach s dostatkom živín a nachádzajú sa v prostredí, ktoré praje ich množeniu sa. V ďalšej fáze, nazývanej červená, sú bunky naschvál zbavené živín a riasa je vystavená intenzívnemu a silnému, prirodzenému slnečnému žiareniu. Cieľom je karotogenéza, práve počas tejto fázy či činnosti bunky mikroriasy produkujú najväčšie množstvo astaxantínu. Ten ich má ochrániť pred stresom. V momente, keď riasa vylučuje žiadaný astaxantín, je spracovaná.
Astaxantín, čo je to:
Je to červené farbivo, ktoré sa prirodzene vyskytuje vo vyššie zmienených organizmoch či rastlinách a považuje sa za silný prírodný antioxidant. Často sa preto podáva vo forme doplnkov výživy.
Pri čom všetkom je astaxantín účinný:
  • je nesmierne silným antioxidantom – podporuje imunitný systém, chráni ho a posilňuje
  • bojuje proti zápalom
  • chráni pokožku pred uv žiarením
  • znižuje hladinu zlého cholesterolu
  • ochráni srdce a kardiovaskulárny systém udržiava v dobrej forme
  • pomáha aj nášmu zraku
  • pôsobí na báze bunkovej ochrany pred oxidačným stresom dodáva telu energiu
  • astaxantín zvyšuje aj mužskú a ženskú plodnosťnaše bunky chráni pred predčasným starnutím
  • neboli zistené žiadne vedľajšie účinkyje obľúbený medzi vegetariánmi a vegánmi
  • chráni organizmus pred voľnými radikálmi​ 
  • tým, že dodáva telu energiu, mali by ho mať poruke športovci a fyzicky aktívni jedinci, ktorí by astaxantínom zvýšili a zrýchlili regeneráciu tela a dodali mu potrebnú vitalitu
  • astaxantín je účinný aj pri nervových či psychických ťažkostiach, znižuje stres a napätie
  • pomáha pri črevných ochoreniachje účinný aj v oblasti krásy – bojuje proti vráskam a má výrazne omladzujúce účinky, čo je spôsobené vysokým množstvom antioxidantov
Súvisiaci obrázok













20.05.2016, 07:00

Kult mladosti fascinuje. Najnovšia génová liečba útočí na starobu

Kult mladosti fascinuje. Najnovšia génová liečba útočí na starobu
Zdroj: Flickr

Americká biotechnologická spoločnosť oznámila, že génovou terapiou ubrala ľudskému organizmu dvadsať rokov z veku. Vedci však zostávajú skeptickí, píše Jaroslav Petr pre lidovky.cz.
Vlani v septembri letela 44-ročná výkonná riaditeľka biotechnologickej spoločnosti BioViva zo severoamerického Seattlu do juhoamerickej Kolumbie. Na súkromnej klinike jej tam vedci z jej firmy pichli niekoľko injekcií s geneticky modifikovanými vírusmi. Dedičná informácia vírusu bola génovými inžiniermi skonštruovaná tak, aby vnášala do ľudského tela gény pre enzým menom telomeráza a proteín s názvom folistatín.
Enzým telomeráza, vyrábaný bunkami podľa vírusom "podstrčeného" génu, by mal omladiť dedičnú informáciu buniek v organizme. Bielkovina folistatín by zase mala zabrániť prirodzenému úbytku svalovej hmoty, ku ktorému zákonite dochádza v starobe. Výlet do Kolumbie nebol samoúčelný. Podobné experimenty odporujú pravidlám, ktoré v USA vyhlásil americký Úrad pre potraviny a liečivá. Kolumbia podobnú legislatívu nemá a "génová liečba staroby" je tu legálna.
Pol roka po septembrovom výlete Elizabeth Parrish do Kolumbie sa vedci z firmy BioViva pokúsili overiť výsledky pokusu. Odobrali riaditeľke krv a vykonali analýzu dedičnej informácie jej bielych krviniek. Výsledok? "Vrátili sme jej dvadsať rokov," hlása firma. Svoje tvrdenia opiera o zistenie, že tzv. teloméry sa v bielych krvinkách Elizabeth Parrish od výletu do Kolumbie predĺžili o deväť percent. Naozaj je to dôkaz, že spoločnosť BioViva vyvinula "elixír mladosti"?

Predĺžené koncovky chromozómov

Ľudská dedičná informácia je v každej bunke rozdelená na 46 porcií, tzv. chromozómov. Tie nesú na každom konci zvláštny úsek DNA vzniknutý mnohonásobným opakovaním jednej a tej istej šestice písmen genetického kódu. Tieto koncovky chromozómov sa označujú ako teloméry a slúžia ako genetické "pätníky". Vymedzujú, kde jednotlivé chromozómy končia a kde začínajú. Počas života sa jednotlivé bunky delia a pri každom delení sa im teloméry o niečo skrátia. Skracovanie telomér tak môže slúžiť ako meradlo starnutia organizmu.
Zhruba za dvadsať rokov sa skrátia teloméry v dedičnej informácii bielych krviniek o deväť percent. Elizabeth Parrish vyjadrila nádej, že zásah do dedičnej informácie "pridal jej bielym krvinkám dvadsať rokov zdravia a jej imunitný systém bude vďaka tomu výkonnejší".
Firma BioViva vychádza zo štúdií španielskeho tímu vedeného Mariou Blasco. Tie preukázali, že predĺženie telomér oddiali u laboratórnych myší nástup zdravotných problémov typických pre pokročilý vek a zároveň im predĺži život. "Pozorovali sme oneskorený nástup mnohých chorobných procesov vrátane rakoviny," tvrdí Maria Blasco.
Vnesenie génu pre folistatín by zasa malo v tele Elizabeth Parrish zablokovať účinky bielkoviny myostatín. Tá obmedzuje v organizme stavovcov rast svalov. Vedci z firmy BioViva preto dúfajú, že vyblokováním myostatínu oddialia úbytok svalovej hmoty, ktorý trápi seniorov. Zatiaľ ale o žiadnom pozitívnom efekte zákrokov vykonaných v Kolumbii na svalovinu Elizabeth Parrish nereferujú.

Zdroj: Flickr

Skepsa odborníkov

"Musíme počkať a uvidíme. Ako dôkaz úspechu možno prijať len solídne dáta," hovorí samotná Elizabeth Parrish a dúfa, že zosilnenie svaloviny u nej už čoskoro preukáže vyšetrenie magnetickou rezonanciou. Mnoho vedcov je k vyhláseniam firmy BioViva skeptický. Pochybnosti panujú už o predĺžení telomér. Analýzy použité na určenie ich dĺžky sú zaťažené chybou okolo ôsmich percent. Je teda možné, že Elizabeth Parrish sa teloméry vôbec nepredĺžili a ich "nárast" je len dôsledkom chyby laboratória.
Na rozdiel od Marie Blasco mnohí vedci nepovažujú umelé predĺženie telomér za pozitívny fenomén. Tím vedený Abrahamom Avivom z Rutgersovej univerzity napríklad publikoval výsledky pokusov, v ktorých predĺženie telomér prinieslo laboratórnym myšiam zvýšené riziko kardiovaskulárnych chorôb a nádorových ochorení. Mnohí vedci spochybňujú aj údaje o dĺžke telomér ako o spoľahlivom ukazovateli zdravotného stavu.
Tím Dany Glei z Georgetownskej univerzity porovnal dĺžku telomér u veľkého počtu dobrovoľníkov s rizikom ich úmrtia v nasledujúcich piatich rokoch. Vedci našli najmenej desať parametrov, ktoré boli v tomto ohľade spoľahlivejším ukazovateľom než teloméry. Niektoré parametre sa dajú vyčítať z výsledkov rutinných zdravotných testov. Spoľahlivé ako dĺžka telomér sa však ukázali aj rýdzo subjektívne údaje, ako napríklad hodnotenie vlastného zdravotného stavu. "Medzi dĺžkou telomér a dĺžkou života neexistuje príčinná súvislosť," tvrdí v rozhovore pre The Scientist Dana Glei. Predĺženie telomér považuje za viac-menej kozmetickú úpravu. "Je to, ako keď si odfarbíte šedivé vlasy. Takýmto spôsobom si život veru nepredĺžite," vysvetľuje biologička.
Čas pre šialenú vedu
Firma BioViva vzbudila v USA veľkú nevôľu tým, že obišla americkú legislatívu a uchýlila sa k prvým testom do "právneho vákua" Kolumbie. Vedenie firmy to ale neodradilo a Elizabeh Parrish sa snaží nájsť krajinu, kde by BioViva vykonala ďalšiu klinickú štúdiu, tentoraz už na väčšom počte dobrovoľníkov. "Keď sme sa tým začali zaoberať, vyzeralo to ako šialená veda," vyjadrila sa Parrish. "Ale je to šialená veda, ktorej čas práve nadišiel."



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Návrat do budoucnosti? Mladí Američané dávají přednost socialismu  Bryan R. Smith 07:26 14.03.2019 Podle průzkumu veřejného mín...